Osijek
DAN OSJEČKIH BRANITELJA I 106. BRIGADE

Dom HV-a nosit će ime
brigadira Ivana Rebrine
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Dom Hrvatske vojske u Osijeku ubuduće će nositi ime Dom HV-a “Brigadir Ivan Rebrina” Osijek, u spomen na poginulog osječkog branitelja, a svečanim otkrivanjem nazivne ploče danas (petak), u 10 sati započinje i četverodnevno obilježavanje 30. obljetnice Dana osječkih branitelja, osnutka 106. brigade HV-a i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije. Bogati program kojim Osijek obilježava ove okrugle godišnjice uz predsjednika Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka Darka Nađa predstavili su zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i dopredsjednik Udruge 106. brigade i dopredsjednik koordinacije udruga dragovoljaca i branitelja Osječko-baranjske županije Dubravko Pancić koji je kratko podsjetio da je 106. osječka brigada bila cijelo vrijeme u obrani grada Osijeka i tijekom teških ratnih djelovanja izgubila 197 svojih pripadnika, od kojih se devetero vode nestalima. Čak 850 pripadnika brigade bilo je teže ili lakše ranjeno u borbama za obranu Osijeka i okolnih mjesta.

Na ovu obljetnicu Udruga 106. brigade otvara Spomen-sobu s fotografijama svih 197 poginulih i nestalih pripadnika, a koja se nalazi u prostorijama Udruge Petra Svačića 36. Njezino svečano otvaranje s blagoslovom bit će u ponedjeljak, u 9 sati.

Dogradonačelnik Vulin kazao je da Grad Osijek kao pokrovitelj programa obilježavanja ovih obljetnica želi u cijelom mandatu promicati vrijednosti, istinu o Domovinskom ratu i isticati pozitivnu ulogu hrvatskih branitelja.

- Nama i svim budućim generacija ostaje obveza da čuvamo uspomenu, zahvalnost i sjećanje na sve poginule branitelje - rekao je Vulin, pozvavši sve sugrađanke i sugrađane da 28. lipnja upale lampione i istaknu ih u svojim prozorima te se na taj način uključe u cjelokupni program obilježavanja i tako daju svoju podršku osječkim braniteljima.

Iz bogatog programa izdvajamo taktičko-tehnički zbor naoružanja HV-a i policije na prostoru kod Iktusa, u subotu, od 9 sati, svečani mimohod u ponedjeljak s početkom u 9.30 sati kod Crvenog fiće te niz sportskih i kulturnih događanja koji će pratiti ove obljetnice. Središnji je događaj Svečana akademija koja će se održati u ponedjeljak u HNK-u, s početkom u 11 sati.T.Prusina
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike