Osijek
VAŽAN DOGAĐAJ ZA VJERNIKE

Dr. Samir Vrabec novi je evangelički đakon u Osijeku
Objavljeno 25. lipnja, 2021.
Samir Vrabec obnašao je dužnost kao laički član Prezbiterija u Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek

U Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek odnedavna djeluje novi đakon. Samir Vrabec otprije je doktor prava, a u spomenutoj crkvenoj općini obnašao je važnu dužnost kao laički član Prezbiterija. Kako se njegov petogodišnji diplomski studij na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju "Matija Vlačić Ilirik", u sklopu Sveučilišta u Zagrebu približio kraju, Vrabec je 16. svibnja postavljen za đakona na posebnom obredu u sklopu bogoslužja koje je u osječkoj evangeličkoj crkvi predvodio evangelički biskup Branko Berić.



Biskup Berić ujedno obnaša i dužnost evangeličkog župnika u Osijeku. Kako nam objašnjava Vrabec, u Evangeličkoj Crkvi obred postavljenja đakona može obaviti i sam župnik. U Evangeličkoj Crkvi đakonat se ne smatra svećeničkim redom, kao što je to slučaj u Katoličkoj Crkvi. Đakonski je red prva stepenica na putu da netko postane evangeličkim svećenikom ili pastorom. Đakon je osoba koja je prošla neki oblik teološke naobrazbe. Dakle, nije nužna fakultetska diploma. Đakonova je dužnost biti od pomoći pastoru, ali i u crkvenoj općini u kojoj djeluje, naravno, prema naputcima Prezbiterija. U protestantskim crkvama u Njemačkoj nositelji ove dužnosti nazivaju se vikarima ili kapelanima. Sveučilišni centar za protestantsku teologiju "Matija Vlačić Ilirik" svoju je povijest počeo još 1976., zaslugom pokojnog biskupa Vladimira Deutscha. Evangelička Crkva taj je fakultet osnovala zajedno s Baptističkom Crkvom.

- Đakon se tijekom obnašanja svog poslanja priprema za svećeničku službu tako što može služiti bogoslužje i propovijedati, no nema prava uspostavljanja sakramenata, poput krštenja i večere Gospodnje, ili euharistije. U ovlasti đakona u Evangeličkoj Crkvi ubraja se i obavljanje pogrebnog obreda. Đakon može pomoći u dijeljenju pričesti, ali tek nakon što je pastor uspostavio večeru Gospodnju. Ključna je zadaća đakona priprema za propovijedanje. U Njemačkoj, s kojom se mi nikako ne možemo uspoređivati, postoje posebni instituti na kojima se vikari nakon završenog studija dvije godine dodatno osposobljavaju za propovijedanje. Nakon proteka dvije godine đakon mora položiti svećenički ispit pred članovima svećeničkog kolegija. Tek nakon toga slijedi svećenička ordinacija koju obavlja također ispravno ordinirani, odnosno rukopoloženi biskup Evangeličke Crkve. Evangelici u Hrvatskoj kod ordinacije svećenika imaju veliku pomoć Slovačke evangeličke Crkve augsburške vjeroispovesti u Srbiji. U našoj Crkvi ordinacija svećenika je veliki događaj, tada na taj obred u sklopu svećanog bogoslužja dolaze pastori iz drugih crkvenih općina - kaže Vrabec.

Na istom bogoslužju na kojem je dr. sc. Samir Vrabec postavljen za đakona sa službom u Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek te pod mentorstvom župnika i biskupa Branka Berića, u posebnom obredu u službu prezbitera uvedeni su Gohar Kokorović, koja inače obnaša i dužnost kantora te Ana Slačanac, a Stjepan Prutki uveden je na novouspostavljenu dužnost dopredsjednika Evangeličke crkvene općine Osijek. Đakon Vrabec ostaje članom Prezbiterija, ali ovaj put po službenoj dužnosti kao klerik. Umjesto njega u Prezbiterij je ušla Gohar Kokorović, Osječanka armenskih korijena, rodom iz Jerevana. Promaknuće Samira Vrabeca u đakonski red veliki je događaj za Evangeličku crkvenu općinu Osijek koja je prvi put nakon dugo vremena dobila đakona iz vlastitih redova.



Draško Celing
PRVO BOGOSLUŽJE NA BOŽIĆ 1872.
Prvo bogoslužje koje je okupilo osječke evangelike zbilo se na Božić 1872. godine. Održao ga je propovjednik Karl Lederer. S dopuštenjem gradskog poglavarstva u Jägerovoj ulici 7 sagrađena je zgrada za potrebe Evangeličke crkvene općine, a 4. listopada 1885. u njoj je održana prva služba Božja. To je današnji župni dvor. Prema projektu osječkog arhitetka Ivana Domesa sagrađena je današnja evangelička crkva, posvećena 1. studenoga 1908. Veliki je obol dao finski pastor Matti Korpiaho, koji je župnikovao u Osijeku od 1983. do Domovinskog rata.







Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike