Mozaik
REMBRANDTOVO REMEK-DJELO

Umjetna inteligancija je pomogla "Noćnoj straži"
Objavljeno 25. lipnja, 2021.
Prvi put u 300 godina Rembrandtova slavna "Noćna straža" ponovno je izložena u originalnoj veličini, a dijelovi koji nedostaju privremeno su obnovljeni uz pomoć umjetne inteligencije. Rembrandt je veliko platno, na kojem je prikazan kapetan amsterdamske gradske milicije koji zapovijeda svojim ljudima, završio 1642. godine.

Iako se danas smatra jednim od najvećih remek-djela nizozemskog Zlatnog doba, sa sve četiri strane izrezane su trake tijekom preseljenja 1715. godine. Iako te trake nisu pronađene, drugi umjetnik tog vremena napravio je kopiju, a restauratori i računalni znanstvenici iskoristili su to, pomiješano s Rembrandtovim stilom, za ponovno stvaranje dijelova koji nedostaju. Obnovljen je dio lika bubnjara koji ulazi u kadar krajnje desno kad stupa na scenu, zbog čega pas laje. Tri obnovljena lika koja su nedostajala s lijeve strane, a nisu detaljno predočena, promatrači su, a ne pripadnici milicije.

Viši znanstvenik Robert Erdmann objasnio je kako su su i "Noćnu stražu" i mnogo manji primjerak, koji se pripisuje Gerritu Lundensu i datiran je oko 1655. godine, morali pažljivo fotografirati, prilagodili slike na istu veličinu i iskrivili Lundensov rad kako bi se bolje uklopio s Rembrandtom. Potom je na scenu stupio softver za umjetnu inteligenciju, pokušavajući dosegnuti što bliže Rembrandtov stil i boje. Erdemann je rekao da je rezultat "prevođenja" Lundensa u Rembrandta, koji je obavila umjetna inteligencija, bio dovoljno dobar, ali ne i najbolji mogući. H
1642.

godine Rembrandt je dovršio svoju sliku “Noćna straža”

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike