Kultura
24. SUSRETI KNJIŽEVNIH KRITIČARA

"Benešić" Mićanoviću, Blažetinu te Melvinger
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Mićanović nagrađen za knjigu Ronjenje na dah, a Blažetin i Melvinger kao hrvatski književni kritičari izvan Hrvatske

Dobitnik nagrade Julija Benešića 24. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara je Miroslav Mićanović za knjigu Ronjenje na dah, kritike (Meandar media Zagreb, 2021), a Povelje uspješnosti hrvatskim književnim kritičarima koji djeluju izvan RH su Stjepan Blažetin (Pečuh) i Jasna Melvinger (Novi Sad).



Proglašenjem laureata završen je prijepodnevni dio prvoga dana Susreta koji su okupili 15-ak sudionika što u dva dana programa promišljaju o mjestu, ulozi i značenju književne kritike danas. U pozdravnoj riječi predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić ocijenio je da u zadnje vrijeme živimo bogatstvo književnog života - prozna djela su, rekao je, izvrsna, a u poeziji već dugo dostižu visine kakve dugo nisu, no, književna kritika, dodao je, gurnuta je u stranu.

- Prije 15-ak godina gotovo je iščezla, ostala na književnim tribinama. Dogodila se i buka samozvanih književnih kritičara, no u zadnje vrijeme vraća se u novine - rekao je Krilić, dok je član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Robert Francem rekao kako se protiv rubne pozicioniranosti kritike već četvrt stoljeća bore Đakovački susreti hrvatske književne kritike. U ime đakovačkog gradonačelnika Susrete je otvorila gradska vijećnica Magdalena Goluža. U odsutnosti Davora Ivankovca koji je priredio deset kratkih, pitkih književnih kritika za deset naslova iz recentne produkcije, prenio ih je Franjo Nagulov. Ovogodišnji okrugli stol bio je posvećen temi "Obrat od svemoćnog kritičara koji može prodrijeti do biti djela prema kritici kao nezavršivu čitanju teksta" uz sudjelovanje Gorana Rema, Jasne Horvat, Ivane Buljubašić Srb, Branka Čegeca, Miroslava Mićanovića, Franje Nagulova, Dragana Juraka, Sanje Juki, Mirka Ćurića i drugih. Kritika između prešućivanja, slobode, prividne slobode - čulo se, uz ostalo, tijekom okruglog stola do poruke kako je književni kritičar medij koji govori o tekstu, autoru, sebi. U nastavku programa uslijedio je Lelek književnosti i kritike kada je predstavljena knjiga Igora Gajina: Lelek tranzicije, Disput, Zagreb, 2020.

S obzirom na specifičnost prošle, pandemijske godine, ovogodišnji Susreti u znaku su dvostrukih nagrada, uz proglašenje ovogodišnjih laureata, prošlogodišnjima su uručene nagrade Julija Benešića za 2020. Povjerenstvo za dodjelu nagrade donijelo je odluku da Povelju uspješnosti Julija Benešića u konkurenciji književnih kritičara s područja Slavonije, Baranje i Srijema dobiju cvelferske kritičarice Kata Petrović, Sanja Šušnjara i Anita Tufekčić. Povelju uspješnosti Julija Benešića za kritičara koji djeluje izvan granica RH dobila je Klara Dulić Ševčić iz Subotice. Nagrada Julija Benešića dodijeljena je knjizi Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (Disput, 2020) Dragana Juraka.

Jučerašnji dio programa završen je u rock-klubu King književno-glazbenim programom Književnost, kritika i glazba oko šanka.


Suzana Župan
Danas u znaku 350 godina od pogibije Zrinskog i Frankopana
Danas se Susreti nastavljaju u Strossmayerovom Spomen-muzeju, u 11 sati je predstavljanje knjiga Zrinski i Frankopan u hrvatskom sti­hu, priredili Vladimir Lončarević i Petra Babić, Matica hrvatska, Zagreb 2021 te Fran Krsto Frankopan: Serce žaluje, izabrane pjesme, priredio Božidar Petrač, Mala knjižnica DHK, Zagreb 2021. Slijede i drugi programi, uz brojne naslove i autore. Organiaztori Susreta su DHK - ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Ogranak Matice hrvatske u Đakovu, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija te Grad Đakovo.n

Zlatko Krilić,

predsjednik DHK:

U zadnje vrijeme svjedočimo bogatstvu književnog života - prozna djela su izvrsna, a u poeziji dostižu visine koje već dugo nisu, no, istovremeno, književna kritika dosta je gurnuta u stranu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike