Sport
HEPIEND NA OTOKU

Za Hrvatsku Euro tek sada počinje
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
S Otoka odlazimo zadovoljni jer smo prošli skupinu, a iza sebe ostavljamo i sve loše stvari iz prvog kruga

Često to ide tako s hrvatskim sportašima i reprezentacijama. Na početku se muče, kidaju ti živce, ponekad ih se već otpiše, a onda ti vrate osmijeh na lice i vjeru u srce.



Hrvatska se probila u drugi krug Eura nakon što je u 3. kolu skupine D napokon odigrala jednu pristojnu utakmicu i prvi put u povijesti pobijedila Škotsku. I sve to još na njezinom kultnom Hampden Parku. Klasika za Vatrene. Najbolji i najjači kada je to najteže. Samo uvijek će ostati pitanje zbog čega se tako često prvo moramo dovesti pred zid kako bismo pokazali koliko doista vrijedimo? Valjda nam je to neki fetiš, ili što već.

Maestro uskladio orkestar


Izbornik Zlatko Dalić za Škotsku je pripremio logičnu momčad. Konačno je unutra bio Bruno Petković koji je za igru naše reprezentacije iznimno važan. Njegov učinak možda nije tako upečatljiv na prvi pogled, ali on je karika koja je nedostajala našem napadu u prve dvije utakmice. Primi, sačuva, odigra mirnu loptu, otvara prostor za ulaske iz drugog plana, samo mu nedostaje malo bolji učinak u realizaciji. No, s njim na mjestu centralnog napadača igra Hrvatske dobila je smisao i drugačiju dimenziju. Rekli bismo kako mu pripada nagrada za najboljeg “sporednog glumca” u toj utakmici. Glavne uloge bile su namijenjene drugima. Luka Modrić tijekom susreta imao je dosta problema. Škoti su ga gušili, gnjavili, čak mu i oduzeli poneku loptu, na što baš nismo naviknuti, ali maestro je znao uzvratiti. Svom je orkestru podijelio pobjedničke note po kojima se “sviralo”, majstorski zabio pogodak za 2:1 koji je prelomio utakmicu, jer Škoti su jedva zabili i taj jedan pogodak, a dva su im definitivno bila preveliki zalogaj, a onda i asistencija za treći gol koji nas je pozicionirao na drugo mjesto skupine. Nikola Vlašić zabio je vodeći pogodak, tukao se, radio, otvarao, ulazio. Donio je mnogo energije u momčad. I na koncu čovjek koji je u najboljoj formi od naših igrača na ovom Euru - Ivan Perišić. Pogodak i asistencija za još jednu pamtljivu predstavu, ali i za izbornikovu pohvalu:

- Znate da ne volim o pojedincima, ali Perišića moram istaknuti, jer on u posljednje vrijeme nosi Hrvatsku. Pogodak protiv Malte u kvalifikacijama za SP, pogodak Česima za izjednačenje, pa protiv Škotske asistencija i pogodak. On doista zaslužuje sve pohvale - nije štedio komplimente Zlatko Dalić.

Konačno se i njemu posrećilo s izborom momčadi. Ubacio je u igru Juranovića umjesto Vrsaljka, što je bio dobar potez.

- Vrsaljko je i dalje naš prvi desni bek. Odigrao je dvije utakmice u kratkom razdoblju, pa smo u stožeru procijenili kako bi mu bilo previše jurcati za Roberstonom. Juranović je odlično radio na treninzima, bio je svjež te je dobro odradio taj posao protiv Robertsona, a stigao je i asistirati za naše vodstvo - objasnio je Dalić.

Sad smo opasni


E, sad su Dalić i dečki postali “opasni ljudi”. Hrvatska je teško živjela i disala na Otoku, jer je praktično bila u izolaciji. Bez prave navijačke podrške (doista kapa dolje onima koji su bili u Londonu i Glasgowu nap.a.), prepuštena sama sebi, a takav život joj nikada nije bio ugodan. Sad je s tim patnjama gotovo. Vraćamo se na Stari Kontinent, u Dansku, u Kopenhagen, u jedan od gradova u kojima je dopušten pun kapacitet stadiona. I otud teza za Hrvatsku i njezine navijače da Euro tek sad počinje. Na Parken stadionu bit će velika populacija naših navijača. Njemačka je blizu, a dosta je naših ljudi koji rade u okolnim zemljama, a ne treba dvojiti kako će “kockaste” karavane krenuti i iz Lijepe Naše, jer u Dansku je ulazak daleko jednostavniji nego u Ujedinjeno Kraljevstvo. Otoka ćemo se sjećati s gorčinom koja se na koncu pretvorila u slap zadovoljstva. Do susreta protiv Škotske malo toga je izgledalo dobro, ali onda su si igrači dali poticaj koji im je trebao. Jedna pobjeda, jedna pristojna utakmica. To je sve što se tražilo od njih, a oni su to isporučili. Istina, u posljednjem trenutku, ali bolje ikad nego nikad. Dalić je protiv Škota dobio neke odgovore glede momčadi.

- Još jednom ću ponoviti, nisam stalno mijenjao i rotirao momčad zato što u tome uživam, nego sam tražio najbolja rješenja u određenom trenutku, ili jednostavno zbog više sile. U Rusiji smo imali standardiziranu i složenu momčad, sada nemamo, tražimo se, a vjerujem kako smo se protiv Škotske u najvećem dijelu pronašli. Isto se odnosi i na taktičke stvari. Vlašić je samo fiktivno bio na desnom krilu. Trebao je samo u obrani zatvarati tu stranu, a u napadu je imao zadatak ulaziti u sredinu, ubacivati se između linija, što je radio odlično. Isto smo pokušali s Kramarićem protiv Engleske, ali to nije funkcioniralo kako smo zamislili - objašnjava Dalić.

Te teške otočke dane ipak smo preživjeli bez gubitaka, a sada, kad smo u daleko boljem raspoloženju, treba se pregrupirati, sačekati navijačka pojačanja i krenuti od početka. Utakmicu po utakmicu, pa dokud doguramo...



Dalibor Keler
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Modrić? Od prvog dana otkako je u njoj, reprezentaciju doživljava kao nešto najsvjetije. Razumijem njegovu veliku radost nakon pobjede nad Škotskom. Dao je fantastičan pogodak, a načinom na koji je proslavio pobjedu samo je još jednom pokazao koliko mu sve ovo skupa znači.

Nikola Vlašić

vezni igrač Hrvatske

Prvi pogodak zabili smo iz uigrane akcije. Sličnu smo situaciju napravili i protiv Češke. Perišić mi je rekao da će mi opet spustiti loptu, jer iz te pozicije ne može pucati, lijepo mi je spustio, a ja sam to iskoristio na najbolji mogući način.

LOVREN PROPUŠTA OSMINU FINALA
Izbornik Zlatko Dalić opet će biti primoran posegnuti za promjenama u momčadi za utakmicu osmine finala. U susretu protiv Škotske Dejan Lovren dobio je drugi žuti karton, pa se na njega neće moći računati. Pretpostavka je kako će priliku opet dobiti Duje Ćaleta-Car koji je igrao i u utakmici protiv Engleske kada je Lovren bio ozlijeđen.

Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike