Sport
NAKON KRITIKA HVALOSPJEVI

Škoti: Modrić nam je zabio nož u srce
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Škotski mediji hvale igru Modrića i Hrvatske, ali i hrabrost svoje momčadi te podršku koju je imala s tribina

Same sad old story, again". Ponovno, ista stara tužna priča. To bi bio sukus reakcije većine škotskih medija na poraz od Hrvatske te još jedno ispadanje na velikom natjecanju u grupnoj fazi.



Nakon remija protiv Engleske poletjeli su u nebo, prema našem mišljenju malo previsoko, a znate što se s takvima događa. Teško tresnu o zemlju. Bod s Wembleyja posve je opio naciju na sjevernom dijelu Otoka, a otrežnjenje je bilo kao i uvijek - bolno. Uništio ih je čovjek kojeg su neki "stručnjaci" proglašavali nemoćnim i sporim - Luka Modrić. Stari majstor opet je pokazao zube, poveo Hrvatsku do još jedne važne pobjede, a Škote bacio u očaj.

"Ubojica" sa šarmom


- Modrić nam je zabio nož u srce, ali učinio je to s takvim stilom i umijećem da mu gotovo možemo oprostiti - poetski je bio raspoložen komentar Daily Recorda.

Dive se Modrićevom pogotku koji je zabio vanjskim felšom s 18 metara, što se ne viđa baš često. BBC, pak, kaže kako je Škotska radila naporno i krvavo u toj utakmici, ali je naučila lekciju u teškoj školi nogometa. Hvale podršku koju je pružao Tartan army. Iako je na stadionu bilo oko 11.000 navijača, nerijetko je dojam bio kako ih ima četverostruko više, ali na kraju su, kaže BBC, bili tihi, tako tihi, jer snovi su im se srušili. Opet. Scottish Sun zaključuje kako je jedan osvojen bod i -4 razlika pogodaka skupini najgori učinak Škotske u 63-godišnjoj povijesti nastupa na završnicama velikih natjecanja. Nakon što su uoči utakmice s Hrvatskom svi bili ujedinjeni u podršci reprezentaciji nekadašnji igrači i komentari raznih TV kanala sad se gledaju preko ciljnika. Vrlo kritičan bio je Graeme Souness, jedna od legendi škotskog nogometa u komentaru na ITV televiziji:

- Ne želim biti prekritičan prema našoj reprezentaciji, ali mislim kako je izbornik Steve Clarke izabrao posve krivu taktiku. Škotska je igrala nogomet iz nekih prošlih vremena, previše se dugačkim loptama tražilo Dykesa, a to je zastario način igre. Ako želite biti ravnopravni u modernom nogometu trebate spustiti loptu na zemlju i igrati, a ne nabijati. Hrvatska je imala loptu u svom posjedu 68 posto vremena. Nije lako to izdržati.

S njim se nikako ne slaže nekada sjajni centarfor Ally McCoist:

- Mislim kako je Graeme bio malo previše kritički nastrojen. Istina, Hrvatska nas je nadigrala u sredini terena, ali nismo imali Billyja Gilmourea. Očekivao sam bolju kontrolu u sredini, jer me ohrabrio nastup protiv Engleske. No, sad se nije dogodilo, jer Hrvatska je bila bolja u tom segmentu, ali ne treba sada biti suviše kritičan.

Zašto ne igra Borna?


Uglavnom, većina škotskih medija nariče nad sudbinom reprezentacije nakon poraza od Hrvatske, ali mnogi smatraju kako je to tek početak jedne nove, dobre ere njihovog nogometa. Svjetlo na kraju tunela vide u Billyju Gilmoreu, mladom veznjaku koji je sposoban postati nova zvijezda reprezentacije. A Tartan army? Oni su po običaju imali 30 sekundi tuge nakon poraza, a onda je opet krenula pjesma i podrška. I naravno, komentiranje nakon susreta uz potoke piva. I jedno pitanje koje škotskim navijačima nije silazilo s usana:

- Zašto ne igra Borna Barišić? Čovjek ima čudesan centaršut.

Uglavnom, tuga nije dugo stanovala kod Škota, jer danas je već novi dan. Kao i uvijek ovdje se praši i galami dan nakon susreta, a onda se sve brzo vrati u svakodnevnu rutinu. Do nekog sljedećeg izazova, a neki bi Škoti rekli i - razočaranja...



Dalibor Keler
BEZVREMENSKA GENIJALNOST
Hrvatski, škotski, ali i svjetski mediji, hvale Luku Modrića koji je pogurao Vatrene do pobjede nad Škotima.

- Doći će dan, a to će biti uskoro, kad će Luka Modrić morati donijeti odluku o kraju 15-godišnje reprezentativne karijere. Sjena iza tih nadarenih nogu sve je duža. Postojala je opcija da će je završiti na Hampden Parku protiv Škotske. No, te crne misli još će malo pričekati nakon još jedne briljantne predstave. Škoti su se nadali prolasku nakon što im je njihova borbenost donijela izjednačenje pred kraj poluvremena, ali Modrićev fantastičan gol bacio ih je na koljena. U tom odlučujućem trenutku Modrić je pokazao svu svoju bezvremensku genijalnost. Savršeni pas i savršeni udarac vanjskim dijelom kopačke. Bolji gol takve važnosti teško smo mogli i zamisliti. Maleni veznjak u Glasgowu je bio div, piše ugledni portal The Athletic.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike