Sport
FURIJA DEKLASIRALA NEDORASLE SLOVAKE

"Petarda" za Kopenhagen
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Španjolska je nakon promašenog penala stigla do najuvjerljivije pobjede na Euru, koja joj je donijela Hrvatsku u osmini finala

Nije bilo realno očekivati da će Španjolska grupnu fazu, koju je kompletno odradila na domaćem terenu, u Sevilli, zaključiti bez pobjede. Nakon dva remija stigla su i toliko priželjkivana tri boda, do kojih su izabranici Luisa Enriquea došli bez problema. To im je na kraju donijelo i Hrvatsku u nokaut-fazi.



Slovaci su odolijevali pola sata, ali bilo je samo pitanje vremena kada će kapitulirati. To se moglo dogoditi već u 12. minuti, kada je dosuđen 11-erac za Furiju, koji je potvrđen nakon VAR intervencije. U 10. minuti Hromada je bio neoprezan, prilikom ispucavanja čiste lopte opleo je Kokea po lijevoj nozi. Isprva se činilo da je prekršaj napravio španjolski veznjak, ali nakon pregledavanja snimke Kuipers je opravdano pokazao na bijelu točku.

Odgovornost je preuzeo Morata, ali vratar Dubravka pročitao je njegovu namjeru i Španjolska nije realizirala svoj drugi kazneni udarac na Prvenstvu. Nije ju to pokolebalo, pritisak na suparnička vrata bio je konstantan, a u 30. minuti stiglo je i sretno vodstvo. Šatka je krivo dodao loptu na 18 metara od svog gola, Sarabia je poklon prihvatio i šutirao. Lopta se odbila od grede, pri padu ju je Dubravka loše procijenio, umjesto preko svojih vrata ubacio ju je u njih. Do tog trenutka bio je najbolji pojedinac u slovačkim redovima, ali pogreška vratara uvijek je najskuplja. Izgledalo je da će se na odmor otići s minimalnom prednosti Španjolske, koja je ipak povećala vodstvo. Slovačka obrana ponovo je zakazala, Moreno je malo iskosa izašao pred Dubravku, koji ga je pokrio, ali nije mogao spriječiti centaršut na glavu Laportea, koji je zabio prvijenac za reprezentaciju.

S obzirom na to da Slovaci u prvom poluvremenu nisu uputili ni jedan udarac na gol suparnika, bilo je iluzorno očekivati da će popraviti svoju igru i pokušati se nekako vratiti u utakmicu. Sve nade ugašene su im vrlo brzo, u 56. minuti Sarabia nije sa sedam metara mogao promašiti loptu upućenu od Albe. Nisu se Španjolci zadovoljii s tri komada, do kraja su napunili mrežu Dubravke. U svom prvom dodiru nakon ulaska u igru zabio je F. Torres, a još jednim autogolom Slovaci su zapečatili svoju sudbinu na Prvenstvu, nakon ovakve predstave nisu ni zaslužili više. Španjolska je na kraju pak najuvjerljivijom svojom pobjedom na Euru uopće pokazala da se budi, a drugo mjesto u skupini donosi joj sudar s našom reprezentacijom, sljedećeg ponedjeljka u Kopenhagenu. N. Benčina
SEVILLA - Stadion La Cartuja. Vrijeme sunčano, teren odličan. Gledatelja: 18.000. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska) - 7. Strijelci: 0:1 Dubravka (30. - ag), 0:2 Laporte (45+3), 0:3 Sarabia (56.), 0:4 F. Torres (67.), Kucka (71. - ag). Žuti kartoni: Duda (Češka), Busquets, Alba (Španjolska)

IGRAČ UTAKMICE: PABLO SARABIA (ŠPANJOLSKA)

SLOVAČKA

0 (0)

Dubravka 5, Pekarik 5, Šatka 5, Škrinjar 5, Hubočan 5, Haraslin 5 (od 69. Suslov -), Kucka, Hromada 5 (od 46, Lobotka 5), Mak 5 (od 69. Weiss), Hamšik 5 (od 90. Benes -), Duda 5 (od 46. Duriš 5)

ŠPANJOLSKA

5 (2)

Simon -, Azpilicueta 6,5 (od 77. Oyarzabal -), Garcia 6,5 (od 71. P. Torres 6,5), Laporte 7, Alba 7,5 Koke 6,5, Busquets 6 (od 71. Alcantara), Pedri 7, Sarabia 8, Morata 6 (od 66. F. Torres), Moreno 6,5 (od 77. Traore -)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike