Sport
VATRENE ČEKA TEŽAK ISPIT

Dobili smo onoga koga nismo željeli
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Dramatičan je bio rasplet skupine E na Euru, iz koje je Hrvatska čekala svog suparnika u osmini finala. Čekala i dočekala onog kojeg je najmanje željela - Španjolsku. No do posljednjih sekundi utakmica u toj skupini bilo je neizvjesno s kim ćemo igrati. Španjolci su gazili Slovake, iako su promašili kazneni udarac na početku utakmice, a onda ih je prema pobjedi pogurao bizaran autogol slovačkog vratara Dubravke. Na kraju je Furija nesretnim Slovacima strpala pet lakih komada. No drama je bila u drugom susretu, Švedske i Poljske. Činilo se kako Šveđani sigurno koračaju prema pobjedi i "jedinici" u svojoj skupini, ali onda se probudio Robert Lewandovski i dvama pogodcima vratio Poljake u igru za prolaz, a nama nakratko poslao Švedsku.

No duboko u sudačkoj nadoknadi, dok su Poljaci jurišali po konačni preokret, Švedska je zabila za pobjedu i, na naš užas, u Kopenhagen nam poslala Španjolsku. Izbornik Zlatko Dalić jučer je prije toga rekao "nemamo pravo birati, ali ne bih želio Španjolsku". Nije mu se ostvarilo. Tako smo sa ždrijebom osmine finala prošli kao i na posljednjem Euru, u Francuskoj 2016., kada smo bili pobjednici skupine, u kojoj smo pobijedili baš Španjolce, a poslije nas je, u osmini finala, kao trećeplasirani dopao Portugal, od kojeg smo poraženi u produžetku, a on je poslije osvojio naslov prvaka. Španjolci su imali dosta problema s realizacijom u prva dva susreta na ovom Euru. Dominirali su stvarali i promašivali prilike pa su s dva remija dočekali posljednje kolo. Protiv Slovačke im se otvorilo pa su na zatrašujući način ušli u drugi krug i nama na noge. Teško da možemo biti sretni s takvim ždrijebom. Iako, imali smo svakakvih iskustava s njima. Od one velike pobjede u Valenciji 1994., kada je prvi put na okupu bila generacija koja će poslije osvojiti broncu u Francuskoj. Poslije smo gubili neke prijateljske utakmice, a prvi službeni okršaj dogodio se u Gdansku na Euru 2012. Španjolska je tada bila svjetski prvak, na tom je prvenstvu obranila i naslov europskog prvaka, a mi smo se odlično držali protiv nje. Izgubili smo sa 1:0, pogotkom koji smo primili u posljednjim sekundama. Za taj poraz uzvratili smo im četiri godine poslije na Euru u Francuskoj, kada smo ih u posljednjoj utakmici skupine svladali sa 2:1. Odmjerili smo snage i s ovom današnjom generacijom španjolskih igrača. Štoviše, s njima smo odigrali prvu utakmicu nakon osvajanja srebra na SP-u 2018. u Rusiji i teško stradali. Još nam zvoni u ušima katastrofa koju smo doživjeli u Elcheu na startu prvog izdanja UEFA-ine Lige nacija. Poraženi smo sa 6:0, što je najteži poraz u povijesti hrvatske reprezentacije. Poslije smo im uzvratili u Maksimiru pobjedom sa 3:2.

Iako su iskustva protiv Španjolaca raznolika, nema dvojbe kako je Hrvatska u borbi za prolaz u četvrtfinale Eura dobila jednog od najtežih mogućih suparnika. D.Keler
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike