Sport
U MEĐIMURJU PRŽI, ALI POPUSTA NEMA

Izvisili smo cijenu za Laszla i sad čekamo
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
U igračkoj križaljci Osijeka spominju se Jurić, Fossati i Kadzior, što, naravno, ne znači i da će završiti u bijelo-plavom dresu

Nogometaši Osijeka zahuktali su se na glavnom dijelu priprema koje odrađuju u Svetom Martinu na Muri. Iako su temperature gotovo identične onima u Osijeku, nema popuštanja "gasa", radi se naporno dva puta dnevno, no svi bez pogovora odrađuju zacrtano. Svjesni su nogometaši bijelo-plavih ne samo da ih najviše ambicije "guraju" da budu spremni kako bi ih mogli realizirati, nego da se treba i izboriti za mjesto u momčadi, s obzirom na to da je konkurencija pojačana.



Jurić, Fossati i Kadzior


Međutim, svakako se ne mogu požaliti da su im treninzi monotoni. Naprotiv, naglasak je na radu s loptom, kao i na "simulacijama" situacija koje ih čekaju u utakmicama. Veliku pozornost trener Nenad Bjelica sa svojim stožerom posvećuje tehničko-taktičkim detaljima, uigravaju se i obrambene i napadačke kombinacije, sve ono potrebno kako bi Osijek djelovao kao još moćniji stroj od lanjskog, koji je kreirao brojne klupske rekorde. Ima i "miksanja", pa je tako recimo nakon jednog jutarnjeg dosta teškog treninga poslijepodne uslijedio malo lakši, ali taktički.

- Radimo na svim dijelovima naše igre, ofenzivnim i defenzivnim automatizmima. Ono što želimo raditi na utakmici to smo pokušali na treningu automatizmima u jednom sustavu. Kao što se zna, igramo mnogo sustava, pa nisu svi automatizmi za sve sustave. Idemo polako, upoznajemo nove igrače s onim što želimo u igri. Igrači imaju malo zadataka, ali te zadatke moraju izvršavati perfektno i to je ono što zahtijevam od njih - opisivao je Bjelica prve dane u Svetom Martinu na Muri.

Već prvog dana glavnog dijela priprema došlo je do promjena u kadru. Osijek je pojačao Darko Nejašmić, dok je sporazumno raskinut ugovor s Josipom Vukovićem. Neće to biti i jedine igračke promjene, Osijek je itekako poželjna destinacija, pa je jasno da se na dnevnoj bazi spominju brojni igrači koji bi mogli stići u Gradski vrt. Uz Miju Caktaša, koji je već tjednima u najozbiljnijim kombinacijama te jasno izražena Bjeličina želja, posljednjih su dana "u opticaju" Deni Jurić, Marco Fossati i Damian Kadzior, što, naravno, ne znači i da će završiti u bijelo-plavom dresu. Osječki je kadar dobro popunjen, praktički najmanje dupliran na svim pozicijama, a s obzirom na lanjske rezultate nije potrebna nekakva velika rekonstrukcija. Tek nadogradnja, ili korištenje povoljne situacije oko dovođenja kvalitetnih igrača. U tu bi se kategoriju mogli uvrstiti šibenski napadač Jurić te krilni napadač Kadzior, koji se redovito spominje u kombinacijama otkako je Bjelica preuzeo Osijek, no to najviše ovisi o planovima Eibara koji je za njega platio milijunsku odštetu i sigurno želi vratiti bar dio investiranog. Ono što je izvjesno jest to da Talijan Fossati definitivno nije opcija.

Ponude za Lacija


- Mnogo se piše, ima nešto što je i možda će biti, ali ima i mnogo neistina, mnogo lažnih vijesti, pa ne bih ništa demantirao niti potvrđivao. Mi smo sada dobro popunjeni i još intenzivno tražimo u centralnoj poziciji u veznom redu jednog ofenzivnog igrača, "desetku", netko tko može i u sustavu 4-3-3 igrati desno ili lijevo. Ostalo je dosta dobro popunjeno, kada budemo svi zdravi bit će nas više od 28 igrača, što će biti sasvim dovoljno za tri natjecanja u kojima sudjelujemo - pojasnio je Bjelica.

Je li u igri za tu "desetku" i dalje Mijo Caktaš, ili se Osijek definitivno okrenuo drugim opcijama?

- On ima ugovor do 30. lipnja, i vidjet ćemo što će tada biti, mi gledamo i dalje. On je još uvijek za nas opcija, ali koncentrirani smo i na druge igrače, pa ćemo vidjeti, što budemo mogli realizirati to ćemo i napraviti - objasnio je trener Osijeka koji je otkrio i kako nisu isključeni ni odlazni transferi standardnih prvotimaca, naravno, ako stigne prava ponuda. Zanimanje za Osijekove igrače ne jenjava, a nakon sjajnog izdanja protiv Francuske u fokusu je posljednjih dana Laszlo Kleinheisler.

- Bilo je poziva s dvije-tri strane, mi smo izvisili cijenu, pa ćemo vidjeti. Nama je prioritet njemu produžiti ugovor i samo ako on to ne bude htio ići ćemo u prodaju. Ako i to ne uspijemo, Laci će najnormalnije odraditi posljednju sezonu s nama i onda na kraju ugovora otići - rekao je trener Osijeka, dodavši kako su svi igrači "u izlogu", ali i da Osijek nema potrebu prodavati. Uostalom, cilj je ionako ojačati momčad kako bi se u novoj sezoni stiglo do trofeja.



Goran Roguljić
Turci opsjedaju osječkog trenera
Trenerske kvalitete Nenada Bjelice nisu poznate samo u Hrvatskoj, nego je trener Osijeka cijenjen i u Europi. O tome najbolje svjedoči najnovija “opsada” Turaka koji ga sele u Istanbul, na klupu Fenerbahčea. Tamošnji mediji koji prate tog turskog velikana naveliko već pišu kako je to gotova stvar, a navijači Fenera su “izbombardirali” društvene mreže osječkog kluba brojnim porukama pozivajući Bjelicu da preuzme njihovu momčad. Bjelica je lani bio u kombinacijama i pregovorima za dolazak u Fenerbahče, no koliko god Turci sada uporni bili, trenersko će rješenje morati potražiti na drugoj adresi, jer Bjelica ne ide iz Gradskog vrta u kojem još ima nedovršenog posla.

BEZ ZAJEDNIČKOG NAVIJANJA

Iz soba su se čuli uzvici oduševljenja

Ljetne pripreme Osijeka godinama znače i zajedničko praćenje utakmica hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. Slično je i ove godine, no uz bitnu razliku. Naime, osim što je pandemija koronavirusa Euro pomaknula na neparnu godinu, spriječila je i kolektivno gledanje u "kampu" bijelo-plavih u Svetom Martinu na Muri. Zbog poštovanja epidemioloških mjera igrači i stručni stožer nisu svi zajedno pratili i bodrili Vatrene, nego su to činili po sobama, u grupicama. No to je bila i jedina razlika prema nekim prijašnjim godinama jer sve ostalo, od nervoze prije i tijekom susreta pa do velikog oduševljenja uspjehom Hrvatske bilo je identično. S obzirom na to da je termin utakmice bio kasnovečernji, poslijepodnevni trening u utorak nije bio pomaknut, ali su se nakon njega pripreme i sam odlazak na večeru ubrzali. Jasno, dodatnu je čar u utorak donijela činjenica što je u kadru naše reprezentacije i kapetan Osijeka Mile Škorić. Hrvatsku su pratili i pružali podršku reprezentaciji svojih suigrača i Osijekovi inozemci, a atmosfera je bila kao što se mogla i očekivati. Napetost i strepnju zbog opasnih škotskih napada brzo su zamijenili veselje nakon vodstva Hrvatske. Ni izjednačenje Škota nije ubilo atmosferu, Hrvatska je konačno pokazala lice svjetskih doprvaka i čekalo se samo da stigne potvrda i u obliku rezultata. A kada su pali najprije Modrićev pa Perišićev pogodak, slijedila je erupcija oduševljenja među bijelo-plavima. I čvrsta vjera kako Vatreni tu neće stati. G.R.

Momčadi se priključio i Silva

Kompletiraju se bijelo-plavi u Sv. Martinu na Muri. U utorak se momčadi priključio Igor Silva, koji je prve treninge odradio odvojeno, a sinoć se trebao pridružiti i Mirlind Daku, koji je bio s reprezentacijom Kosova. Tako, što se postojećeg kadra tiče, nedostaju još samo reprezentativci Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler. G.R.

Danas prijateljski dvoboj s Poletom

Nogometaši Osijeka danas će odigrati drugu pripremnu utakmicu, prvu u Svetom Martinu na Muri. Nakon što su prije odlaska na glavni dio priprema za suparnika imali Čepin, člana Treće lige Istok, danas će u 18 sati provjeru imati protiv domaćina na čijem terenu treniraju, Poleta, lani u samom vrhu trećeligaškog sjevera. U redovima ambicioznog i vrlo uslužnog domaćina igra i Josip Brezovec, zadužen i za sportski segment kluba, a koji je tijekom karijere dva puta bio nadomak dolasku u Gradski vrt. Najprije 2006., kada je trener bio Ilija Lončarević, a potom i deset godina poslije, kada su klub preuzeli mađarski vlasnici, ali ga tada u redove bijelo-plavih nije pustila Rijeka. G.R.

Najčitanije iz rubrike