Sport
DARDA UVJERLJIV PRVAK MŽNL-A "OSIJEK-VINKOVCI"

Baranjski stogodišnjak postao je regionalna perjanica
Objavljeno 24. lipnja, 2021.

Darda je uvjerljivo osvojila titulu prvaka MŽNL-a “Osijek-Vinkovci”. Nakon što je u proljetnih 17 borbi za bodove krenula s devet prednosti ispred najbližeg pratitelja iz Vinkovaca ta se razlika na kraju smanjila za bod zbog zaključnog poraza u Višnjevcu, koji je bio treći sezonski Darđanima.



Momčad trenera Ivice Vučka davno prije kraja prvenstva praktično je osigurala plasman u slavonsko-baranjsko trećeligaško društvo, tako postavši najbolje pozicioniran klub iz te izrazito nogometne regije, koja je prilično platila ekonomsko-demografski danak (po)ratnim godinama, u čijem kontekstu (pre)dugo nije bilo Baranjca u ligama hrvatskoga predznaka (treća i više).



Dobri preduvjeti za iskorak


Baranjska, mahom, perjanica, sa stvorenom odličnom infrastrukturom, godinama je tavorila i bila daleko od aktualnog natjecateljskog statusa koji si je stavila u zadatak ostvariti garnitura čelnika preuzevši prošloga ljeta vođenje toga stogodišnjeg kluba. Za predsjednika je tada izabran Dražen Cvetko, koji je uz najbliže suradnike Borisa Novaka, Dražena Grgića i Davora Marušića te plejade drugih entuzijasta podigao letvicu na svim razinama tako da bi eventualno nerezanje ciljne vrpce bilo doista iznenađujuće. Ako se tomu doda da klub ima maksimalnu potporu lokalne zajednice, predvođene načelnikom općine Darda Antom Vukojom, tada je logična posljedica sljedećesezonsko kotrljanje trećeligaške bubamare pokraj Đole. Novoizabrano čelništvo odmah je krenulo u kadrovsku obnovu prvim trenerom imenovavši iskusnog Ivicu Vučka, uz čiju je asistenciju dovedeno više provjerenih nogometaša s predznakom pojačanja. Cjelina je time bila zaokružena te se potvrda ispravnog smjera očekivala na travnjaku. I na kraju dočekala...


Rad i kvaliteta


- Da nisam vjerovao u ostvarivanje zacrtanog ambicioznog projekta, ne bih se prihvaćao uloge trenera, posebice jer je ona nezahvalna i uvijek prva na udaru kada se rezultat ne poklopi sa željama. Na kraju imamo željen i dojmljiv rezultat, za koji nisam sumnjao da će doći iako sam znao da nema ničega preko noći. Okupljeni igrački kadar, koji je i pristizao tijekom pripremnog razdoblja, trebalo je ukomponirati, odnosno stvoriti momčad koja uvodno nije djelovala sukladno s potencijalom, pa nas je, u kombinaciji sa zahtjevnim, jačim protivnicima, (za)držala među više kandidata za vrh. Rad i kvaliteta te širina kadra dolazili su do izražaja kako je prvenstvo odmicalo, tako da smo bivali sve bolji i učinkovitiji te na odmor otišli sa solidnom zimnicom. Nismo, međutim, plandovali, nego smo kovali proljetne planove s naglaskom na početku, kada smo se, uglavnom, sastajali s izravnim konkurentima i znali smo, ako prođemo te okršaje relativno neokrznuti, tada će biti posve otvoren put prema konačnoj tituli. To se ostvarilo i imali smo komfornu poziciju, koja je u kombinaciji s radom i kvalitetom igračkog kadra bila jamac hijerarhijskog iskoraka iako ni (pre)ostali protivnici nisu bili bezazleni, a posebice oni koji su se borili za ostanak - elaborirao je trener Vučak uspješno završenu sezonu. Na čijim temeljima će se graditi stabilan trećeligaš, za što su već počeli infrastrukturni radovi te će uz pomoćni rasvjetu dobiti i glavni travnjak. Po njima će trčati oni koji su iznijeli prošlosezonski teret, ali u klubu će na sljedećem okupljanju momčadi biti i nekih novih lica s predznakom pojačanja.



Dražen Lekšan
KADAR ĆE BITI DODATNO OSNAŽEN
- Nedvojbeno da će igrački kadar koji je donio natjecateljski iskorak biti okosnica, ali ga sigurno treba dodatno osnažiti kako bismo ishodili stabilnost, nakon čega su sve opcije otvorene. Baranja je nogometna regija i u bivšoj državi imala je relevantniju od trećeligaške uloge, tako da se dugoročno razmišlja u tome smjeru. Naglasak je na dugoročno jer prije uzimanja krupnijeg zalogaja treba stvoriti temelje za to, kao što smo sada za ovo rezultatsko ostvarenje, koje nije slučajno došlo. Najbolje je pogledati redoslijed klubova, među kojima su brojni svijetle tradicije, dakako, uključujući i Dardu. Sada i nominalno najjači, odnosno najbolje pozicionirani klub sjeverno od rijeke Drave, preko koje ćemo od jeseni morati u goste, ali i s te će strane dolaziti protivnici tako da je, nedvojbeno, načinjen golem iskorak. Ništa se neće promijeniti u radnim obvezama jer su one i do sada bile na razini kojoj smo natjecateljski težili, a kako je posjećenost treninzima bila više od 90 posto, tada je jasno zašto smo bili uvjerljivo najbolji. Nastojat ćemo takvima ostati iako je sadašnje, novo, okruženje nemjerivo u usporedbi s onim iz kojeg smo upravo izišli - dodao je trener Vučak, planirajući početi pripreme sredinom sljedećeg mjeseca.

Momčad trenera Ivice Vučka davno je prije kraja prvenstva osigurala trećeligaški status

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike