Novosti
CILJ NEĆE BITI ISPUNJEN DO KRAJA LIPNJA

Poziv građanima: Ako se sada cijepimo, do proljeća sljedeće godine mirni smo
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Cijepljenje se nastavlja dok se ne dostigne procijepljenost od 75 ili 80 posto

Hrvatska neće uspjeti dosegnuti cilj - 50-postotnu procijepljenost odraslog stanovništva do kraja lipnja, pa je iz Vlade stigao apel građanima da se cijepe i radi zaštite od bolesti COVID-19, ali i omogućavanja turističke sezone. Lokalni stožeri, pak, šalju nove javne pozive na cijepljenje bez naručivanja, pa je i Osječko-baranjska županija objavila da će ovog vikenda ponovno biti otvoren punkt u Osijeku.



Nove varijante


"Hrvatska je procijepila 43 posto odrasle populacije, što je znatno manje od zemalja koje su nam turistički konkurenti - Italija ima 62 posto cijepljenih, Španjolska 57 posto, Grčka 49 posto", izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš. Europski prosjek procijepljenosti je 55 posto, no mi možemo i moramo više, poručio je Beroš koji se javnosti obratio nakon otvorenog pisma u kojem je apelirao na građane da se odazovu cijepljenju. Upozorio je da se pojavljuju nove varijante konornavirusa, poput lambda varijante u Južnoj Americi, koja je zaraznija i mogla bi dovesti do četvrtog vala epidemije. Cijepivo, ističe, štiti i od tih novih sojeva. Priznao je kako je u ovom trenutku "sasvim izvjesno" da Hrvatska neće ostvariti plan od 50 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja lipnja. Nije zadovoljan što je tako, ali s cijepljenjem se nastavlja, s tim da se o uvođenju obveze cijepljenja i dalje ne razmišlja. Kampanja cijepljenja, ocijenio je, nije promašena, a 43 posto samo je njezino prolazno vrijeme. Cijepljenje se nastavlja dok se ne dostigne procijepljenost od 75, odnosno 80 posto, istaknuo je. Građane koji odgađaju cijepljenje do jeseni upozorio je da griješe, jer se neće zaštititi na vrijeme, niti će spriječiti pojavu četvrtog vala. Istaknuo je i da su sve priče o štetnosti cjepiva promašene. "U ovom trenutku znamo da cjepivo stvara imunitet najmanje deset mjeseci, vjerojatno i više. Ako se sada cijepimo, do proljeća sljedeće godine mi smo mirni", poručio je. Trenutačnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je stabilnom i dobrom, a postotak pozitivnih među testiranima je 2,16 posto. No, kaže, još nije vrijeme za procjenu kada će doći do kraja epidemije. Pohvalio se i podatkom da je 79,9 posto zdravstvenih djelatnika cijepljeno jednom dozom, a 64,8 dvjema te je najavio da će se nastaviti njihovo cijepljenje. Na pitanje o mogućnosti da se u Hrvatskoj "skinu zaštitne maske", kao što je to najavljeno u Italiji, odgovorio je kako je za to potrebna adekvatna procijepljenost, poput talijanske. Prije toga ne, poručio je Beroš.

I premijer Andrej Plenković uputio je molbu građanima da se cijepe, te se osvrnuo na usporavanje ritma procjepljivanja jer se u Hrvatskoj u zadnjih tjedan dana broj odraslih osoba koje su se cijepile povećao samo za jedan posto. "Ono što bi trebalo biti bolje jest ritam cijepljenja, osobito prvom dozom. Molimo sve da se cijepe, sad je trenutak za cijepljenje, sada treba steći imunitet uoči jeseni", poručio je premijer. Objasnio je kako je sada idealan trenutak za cijepljenje, s obzirom na turističku sezonu i nove sojeve koronavirusa. Građane je pozvao da iskoriste to što Hrvatska na raspolaganju ima toliko doza cjepiva, pa bi se svi koji se žele cijepiti praktički mogli cijepiti danas.

Vikend u SD Zrinjevac


Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputio je javni poziv građanima na cijepljenje 26. i 27. lipnja. "Na tri cijepna punkta - dvorane Zrinjevac i Gradski vrt u Osijeku te u sportskoj dvorani u Đakovu, prošloga vikenda cijepljeno je još 1367 osoba koje su se odlučile na primanje prve doze cjepiva bez prethodne najave. Uz redovita cijepljenja koja se provode na 13 punktova na području županije preko liječnika opće medicine, i idući vikend, u subotu i nedjelju, nastavlja se tzv. masovno cijepljenje. Ovaj put takvo cijepljenje provodit će se u dvorani Zrinjevac u Osijeku, a koristit će se cjepiva proizvođača Moderna i Johnson & Johnson. Pozivam građane da se odazovu", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić. Stožer je objavio kako će se cijepljenje u dvorani Zrinjevac, 26. i 27. lipnja, provoditi od 8 do 13 sati te od 14 do 19 sati, a građani samo trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu.

U Hrvatskoj su u 24 sata zabilježena 43 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe, priopćio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a, u 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 126 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Na bolničkom liječenju nalazi se devet osoba koje su oboljele od koronavirusa, i to tri u Kliničkom bolničkom centru Osijek i šest u Općoj županijskoj bolnici Našice. Nijedan pacijent nije na respiratoru, a takva je situacija od 11. lipnja. Srećom, nijedna osoba u Osječkoj županiji nije preminula, a u samoizolaciji trenutačno se nalazi 289 osoba.

Valja podsjetiti da od 1. srpnja na snagu stupaju nove epidemiološke mjere. Između ostaloga, zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 100 osoba na jednome mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom, a za to je okupljanje nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost. Nakon prolaska hrvatske nogometne reprezentacije u osminu finala Europskog prvenstva, valja voditi računa i o preporuci jedinicama jedinicama lokalne i područne samouprave da ne organiziraju i ne omogućavaju javna događanja i okupljanja većeg broja osoba, posebice organizirano gledanje nogometnih utakmica, osim ako će na javnom događanju ili okupljanju sudjelovati samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

U srijedu je objavljeno kako je novo znanstveno istraživanje pokazalo da su cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji. Prošli tjedan analiza Engleske agencije za javno zdravlje (PHE) pokazala je da cjepiva koja proizvode Pfizer i AstraZeneca pružaju visoku zaštitu od više od 90 posto od hospitalizacije od delta varijante virusa. Delta varijanta postaje globalno dominantna, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija.



Marija Mihelić
Vili Beroš

ministar zdravstva

Hrvatska je procijepila 43 posto odrasle populacije, što je znatno manje od zemalja koje su nam turistički konkurenti - Italija ima 62 posto cijepljenih, Španjolska 57 posto, Grčka 49 posto. Europski prosjek procijepljenosti je 55 posto, no mi možemo i moramo više.