Regija
U VINKOVAČKOM KRAJU MANJI INTERES ZA SEZONU NA MORU

Ove godine zaposleno je 214 sezonaca, nekada je bilo 1475
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
VINKOVCI - Unazad nekoliko godina opada broj sezonskih radnika prijavljenih u Područni ured Vinkovci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zainteresiranih za sezonske poslove, uglavnom na moru. Razlog je što mnogi pronalaze stalne poslove u svom okruženju, ili odlaze diljem Hrvatske, pa i Europske unije, a i to što već drugu godinu zaredom turistička sezona prolazi u sjeni pandemije. Umjesto mora, sunca i plaže, presudna je epidemiološka situacija i broj procijepljenih na bolest COVID-19, a korona velik utjecaj ima i na sezonske radnike. Na sezonske poslove na morskim destinacijama iz Slavonije je prije dolazilo oko 50 posto sezonaca, no danas je drukčije.

Kakva je situacija u Vinkovcima iz kojih je ranije svako ljeto dolazio popriličan broj sezonaca?



Prema evidenciji vinkovačkog ureda HZZ-a, do kraja svibnja ove godine ukupno je na sezonskim poslovima zaposleno 214 osoba. Sezona se tek zahuktava, pa se može očekivati da će ih biti i više, no podaci jasno pokazuju da je sezonaca svake godine sve manje. Tako je prošle godine sezonski bila zaposlena 501 osoba, 2019. godine 1119 osoba, godinu prije njih 1321, a 2017. iz vinkovačkog je kraja bilo 1475 sezonaca.



Pandemija je utjecala i na smanjenu potražnju, pojašnjavaju u vinkovačkom Područnom uredu. Poslodavci, oni koji su uspjeli preživjeti pandemiju, jednostavno su još uvijek oprezni, ali su im i smanjenje mogućnosti, kao i potrebe. Primjerice, 2020. ukupno je traženo 18.380 radnika, od čega 122 radnika iz vinkovačkog kraja, a koliko je opala potražnja slikovito pokazuje činjenica da je prije četiri godine bila potreba za čak 40.409 radnika, od čega 369 radnika u Područnom uredu Vinkovci. To je pad od čak 55 posto u tri godine, ili gotovo 75 posto u Vinkovcima. Prije dvije godine traženo je 31.547 radnika, 406 radnika iz vinkovačkog kraja, dok se u 2018. tražilo njih 38.258, od čega 548 u Vinkovcima. U prvih pet mjeseci ove godine ukupno je trebalo 18.218 radnika za rad na sezonskim poslovima, od čega 214 u vinkovačkom Područnom uredu.



U HZZ-u kažu kako je postotak nezaposlenih osoba zainteresiranih za rad na sezonskim poslovima u odnosu na broj nezaposlenih osoba u evidenciji u Područnom uredu Vinkovci 2017. i 2018. godine iznosio oko deset posto.



Iako će zbog epidemiološke situacije sezona i sezonsko zapošljavanje u Hrvatskoj kasniti u odnosu na "normalne" godine, u Hrvatskoj gospodarskoj komori izražavaju optimizam i napominju kako bi pojačano cijepljenje moglo utjecati na to da ćemo do kraja 2021. doći do razine prihoda od 60 posto u odnosu prema 2019. Ali izazovi za poslodavce, stalne i sezonske radnike i dalje su tu, upozoravaju u HGK -u. Dodaju, kakav je odnos potreba poslodavaca za sezoncima i potrebe sezonaca za poslom govori podatak da ove godine na jedan oglas u prosjeku stigne 20 prijava, a lani je bilo 15 prijava po oglasu. Prema oglasima iz prva tri mjeseca, najviše se traže konobari, kuhari, pomoćni kuhari, potom pizza-majstori, recepcionari i spremačice.

Miroslav Flego
Najviše oglasa za javnu upravu i obranu
Zanimljivo je da je ove godine u područnom uredu Vinkovci najviše oglasa objavljeno u djelatnosti javne uprave i obrane te obveznog socijalnog osiguranja. Slijedi je prerađivačka industrija, zatim opskrba vodom i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, trgovina te stručne i znanstvene djelatnosti i obrazovanje. Trend je, kada je riječ o djelatnostima, tijekom godine varirao, a uz spomenute tu su još bile i poljoprivreda, građevinarstvo te smještaj i hrana, za koje ove godine još uvijek nije objavljen nijedan oglas.

Na sezonske poslove na morskim destinacijama iz Slavonije je prije dolazilo približno 50 posto sezonaca

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike