Regija
ONI SU BUDUĆNOST ĐAKOVAČKE SMOTRE FOLKLORA

U povorci Malih vezova bit će 15 skupina, s 500 sudionika
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
ĐAKOVO - Izložbom likovnih radova djece Đakova i Đakovštine, izloženima u Kući Reichsmann na korzu, gdje će biti sve do kraja manifestacije, počeo je program Malih vezova 55. Đakovačkih vezova.

Na izložbu je stigao rekordan broj radova, o temi “Šokačka obitelj” - njih 234, a djeca su crtala u tri kategorije. U vrtičkoj kategoriji prvo mjesto osvojio je rad Lorene Klemen, drugo rad Nele Špehar, a treće mjesto osvojila je Mia Kokanović. U kategoriji razredne nastave prva je Matea Matanovac, drugi je Marko Matijević, a treći Matija Filić. U kategoriji predmetne nastave prva je Lea Dujmović, drugo mjesto pripalo je Borni Solin, a treće mjesto Dori Vrhovac. Jučer kasno poslijepodne u Kući Reichsmann predstavljeni su literarni radovi učenika i učenica Đakova i Đakovštine.

I ove godine središnja priredba Malih vezova, dakako, svečana je povorka svih malih sudionika. Prema riječima direktorice Turističke zajednice grada Đakova Marije Burek, u nedjelju, 27. lipnja, s početkom u 16 sati, od župne crkve Svih svetih, preko korza, do Strossmayerova parka, središtem grada proći će 15 dječjih skupina, s približno 500 sudionika. Većina skupina dolazi iz Đakova i Đakovštine, a iz Brodsko-posavske županije stiže dječja skupina iz Beravaca. Djeca će na Malim vezovima - što u povorci što u programu koji slijedi na ljetnoj pozornici Strossmayerova parka, prikazati dječje igre, plesove i običaje iz prošlosti, pa će, primjerice, dječja skupina KUD-a Ledina iz Gašinaca izvesti splet dječjih plesova iz Đakovštine, skupina KUD-a “Ivan Tišov” Viškovci program “Na utvaju”, a dječja grupa KUD-a Sloga iz Satnice Đakovačke izvest će program “Ide maca oko tebe”. Bit će na Malim vezovima prikazan i igrokaz “Hopa cupa skoči”, a, primjerice, dječja skupina iz Beravaca izvest će program “Strina, rodo, kud se šećeš”. Mali vezovi prilika su i za podsjećanje na igračke kao što su drveni konjići, ali i stare, probušene “šerpe” na “špagi”. Podsjećaju na bosonoga djetinjstva na prašnim putovima i prostranim “avlijama”.

Najbrojniji sudionik na Malim vezovima bit će dječja skupina đakovačkog KUD-a Tena - njih 65, kao i dječja skupina KUD-a “Braća Banas” iz Josipovca Punitovačkog - 55, koja donosi slovački dječji folklor, dječje igre i običaje.

U nedjelju, 27. lipnja, u 16.30 na programu je radionica za djecu u Velikom parku. Mali vezovi sa svim svojim programima i izvođačima i ove godine potvrđuju kako se Vezovi ne moraju brinuti za svoju budućnost. Suzana Župan
Đakovački rezovi
Danas i u petak, 24. i 25. lipnja, u okviru 55. Vezova održavat će se 12. Đakovački rezovi, čiji je središnji dio Etno film festival Srce Slavonije. Prva je filmska projekcija danas, u 10 sati, online, a druga u 21 sat na korzu. Treća je u petak u 10 sati online, a četvrta u 21 sat na korzu. Stižu filmovi iz RH, Italije, Portugala, Bangladeša, Kolumbije, Senegala itd.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike