Regija
POTPISAN UGOVOR ZA GRADNJU NOVOG STADIONA

Igralište Šparte odlazi u povijest
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Postojeći stadion u Belom Manastiru sagrađen je 50-ih godina prošloga stoljeća
BELI MANASTIR - Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i direktor višnjevačke građevinske tvrtke Zuber Dalibor Mihaljević, potpisali su jučer u maloj gradskoj vijećnici 27,7 milijuna kuna vrijedan ugovor za gradnju novog stadiona u jedinom baranjskom gradu.

- Ovo je lijep dan za Beli Manastir i njegove stanovnike. Potpisan je još jedan značajan ugovor, a za nepunih mjesec dana tvrtku Zuber uvest ćemo u radove - istaknuo je Rob nakon potpisivanja ugovora, naglašavajući kako je riječ o prvoj fazi gradnje stadiona koja obuhvaća rušenje postojećih objekata i ograde te gradnju središnje zgrade s tribinama, u kojoj će biti brojni sadržaji. Također, nastavio je, prva faza obuhvaća još i gradnju pristupnih cesta, parkirališta, nove ograde, rasvjete i pripremu za glavni teren, u što se ubraja odvodnja, navodnjavanje i sve ostalo potrebno za postavljanje vrhunskog travnjaka. Rok je za spomenute radove jedna godina. Istovremeno, dodao je Rob, Grad će javljanjem na razne natječaje pokušati ishoditi sredstva za završetak postavljanja travnjaka na glavnom igralištu, što se procjenjuje ne približno 3,5 milijuna kuna. Paralelno će biti građeni teniski tereni, za koje je Grad već dobio dio potrebnog novca od resornog ministarstva. Za početak, pomoćno će igralište (na mjestu današnjeg glavnog), biti samo sanirano kako bi se na njemu mogli održavati treninzi, a u bliskoj bi budućnosti tamo trebala biti postavljena umjetna trava. Prve bi se utakmice na novom Gradskom sportskom parku trebale igrati u sezoni 2023./24., a planirani projekt mogao bi se potpuno završiti za četiri ili pet godina.

Direktor Zubera Dalibor Mihaljević rekao je da se njegova tvrtka već susretala sa sličnim projektima te da nema nepoznanica, naglasivši kako nema sumnje da će za godinu dana završiti sve ugovorene radove. Govoreći o financijskom dijelu cijele priče Laura Blagus Tenjeri, voditeljica gradskog pododjela za nominiranje i upravljanje projektima, objasnila je kako bi, prema projektantskim cijenama, stadion do potpunog završetka trebao koštati približno 50 milijuna kuna.

- Budući da nam je kroz projekt Gradski sportski park, koji je obuhvatio i restrukturiranje bazena, ostalo približno 16 milijuna kuna, za sada je ugovoren samo prvi dio cijelog kompleksa u vrijednosti od 27,7 milijuna kuna. Ostatak ćemo financirati sami, ili se prijaviti na druge natječaje za dodjelu nepovratnih sredstava - istaknula je Blagus Tenjeri.



O ozbiljnosti cijelog projekta dovoljno govori i Robova tvrdnja kako će se Grad, u slučaju nedostatka potrebnog novca i kreditno zadužiti, budući da kreditnih obveza zasad nema. Inače, postojeći stadion sagrađen je 50-ih godina prošloga stoljeća. Službeni počeci igranja nogometa u Belom Manastiru datiraju od 20-ih godina prošloga stoljeća (Šparta je osnovana 1924. godine), a tijekom proteklih godina lokacija nogometnog stadiona četiri je puta mijenjana.


Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike