Kultura
U CANNESU OD 6. DO 15. SRPNJA

Projekt Dalije Dozet na Filmskom sajmu u Cannesu
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Međunarodni program namijenjen redateljicama i producenticama dokumentarnih filmova, CIRCLE Women Doc Accelerator, predstavit će četiri projekta u sklopu programa Cannes Docs Filmskog sajma u Cannesu. Jedan od njih je projekt Lekcije mog tate autorice Dalije Dozet. Sajam se održava u sklopu Filmskog festivala u Cannesu od 6. do 15. srpnja.

Sva četiri odabrana projekta sudjelovala su u raznim izdanjima programa CIRCLE Women Doc Accelerator. Dalija Dozet je svoj projekt Lekcije mog tate usavršavala u spomenutom programu 2018. godine. Projekti koje će CIRCLE predstaviti u programu Cannes Docs, osim iz Hrvatske, dolaze iz Brazila, Slovenije i Tajvana. Projekti će se pitchati festivalskim selektorima, prodajnim agentima i ostalim ključnim osobama u filmskoj industriji. Cannes Docs održat će se fizički i online tijekom Filmskog sajma u Cannesu.

Direktorica programa CIRCLE Biljana Tutorov te projektna menadžerica Antigoni Papantoni ističu kako odabrani projekti istražuju stanje ženstvenosti danas.

"Sva četiri projekta koriste jedinstveni filmski rukopis, istražujući nova područja filmskog jezika, kao što to dokumentarni filmovi često rade. Pitanje ženske uloge u društvu je aktualnije no ikad, a međunarodni potencijal projekata proizlazi iz njihova angažiranog, iskrenog i osobnog stila, ali i iz jedinstvenosti vizualnih jezika koje istražuju", rekli su Tutorov i Papantoni, piše Variety.

Lekcije mog tate, dokumentarni film u nastajanju, propituje odnos oca snimatelja i kćeri redateljice, spajajući ih njima zajedničkim jezikom – filmskim. Ovaj portret obitelji, odrastanja i odnosa između oca snimatelja i kćeri redateljice pokušava izgovoriti sve ono za što nisu bili dovoljno hrabri i mudri dok su svi još bili zajedno.

Dalija Dozet uz režiju potpisuje i scenarij. Producentica projekta je Dana Budisavljević (Hulahop), snimatelj je Luka Matić, montažerka Sara Gregorić, a koproducent slovenska kuća December. Lekcije mog tate nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i RE-ACT fonda. Kroz CIRCLE se mogu povezivati, surađivati, međusobno savjetovati i obrazovati uz podršku vodećih eksperata iz različitih područja filmske umjetnosti i industrije. Program je podjednako namijenjen talentiranim redateljicama i producenticama koje razvijaju svoj prvi dugometražni dokumentarni film, kao i iskusnijim autoricama koje kroz ovaj program imaju mogućnost daljnjeg stručnog usavršavanja i razvoja svojih projekata. Cilj je da se sudionicama osiguraju uvjeti za brži profesionalni napredak uz posebnu pažnju poklonjenu razvoju umjetničkog potencijala projekta.

Filmski sajam u Cannesu poslovni je ogranak Filmskog festivala u Cannesu namijenjen profesionalcima iz filmske industrije – selektorima festivala, distributerima i prodajnim agentima te predstavlja važno mjesto za budući festivalski i kinoživot prijavljenih filmova. J.Kn.
Lekcije mog tate, dokumentarni film u nastajanju, propituje odnos oca snimatelja i kćeri redateljice

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike