Novosti
NAKON PRAVOMOĆNOSTI STVARAJU SE UVJETI ZA NOVI ZAHTJEV BIH

Određen istražni zatvor braći Mamić, otvoren put za izručenje Hrvatskoj
Objavljeno 23. lipnja, 2021.

Protiv Zdravka i Zorana Mamića u srijedu je Županijski sud u Zagrebu odredio istražni zatvor. Time se otvara mogućnost da Hrvatska od Bosne i Hercegovine zatraži njihovo izručenje.



Podsjetimo, sudac istrage 10. lipnja nije im odredio istražni zatvor, kada su u pritvoru završili osječki suci Zvonko Vekić i Ante Kvesić te osječki poduzetnik Drago Tadić. Na tu odluku žalio se Uskok te je žalba prihvaćena. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odluku istražnog suca za braću Mamić ukinulo je u ponedjeljak. Branitelji braće Mamić imaju pravo žalbe na ovu odluku suca istrage, a o tome ponovno odlučuje izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda. Ako rješenje postane pravomoćno, tada su ispunjeni svi preduvjeti da Hrvatska zatraži izručenje Zdravka i Zorana Mamića iz BiH. “Zdravku i Zoranu Mamiću određen je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela”, pojasnio je Krešimir Devčić, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.



Sudac istrage u prvom navratu odbio je prijedlog o određivanju istražnog zatvora za Mamiće, jer im je on bio određen od ranije, kao što su za njima već raspisane i tjeralice. Na tu odluku žalio se Uskok, jer je tvrdio da može biti određeno više istražnih zatvora za jednu osobu. Obrana je tvrdila da to nije moguće, pa je i istražni sudac početkom lipnja tako odlučio. Međutim, kada je predmet stigao pred izvanraspravno vijeće Uskok je isticao odluku Vrhovnog suda kojom je navedeno da je moguće istovremeno jednom okrivljeniku odrediti više istražnih zatvora, ako ti istražni zatvori nisu konzumirani, što u slučaju Zdravka Mamića i jest takav slučaj. Naime, Zdravku Mamiću određen je istražni zatvor, jer je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu neposredno prije izricanja nepravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja milijuna kuna iz NK Dinamo. Zbog toga je raspisana i tjeralica za Zdravkom Mamićem, dok je za njegovim bratom Zoranom tjeralica raspisana tek kada je presuda u istom predmetu, kojom je on osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora, postala pravomoćna. On je, podsjetimo, umjesto u zatvor otišao u susjednu zemlju. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pojasnio je nakon uhićenja osječkih sudaca kako postoje određene procedure i faze koje se moraju ispuniti da bi odbjegli Zdravko Mamić bio izručen Hrvatskoj. Ministar je pojasnio da sporazum sa susjednom Bosnom i Hercegovinom predviđa izručenje osobe osumnjičene za korupciju, a o izručenju odlučuje Ministarstvo pravde BiH. Također, ministar je rekao kako će zatražiti izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj čim to državno odvjetništvo zatraži. Upitan treba li pravosuđe BiH pustiti Mamića nakon ispitivanja, ili ga može privesti zato što je bjegunac, Malenica je odgovorio da je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći jasan te je istaknuo i kako se Mamića može izručiti samo za ono kazneno djelo za koje se traži izručenje. “Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije, iz čega se jasno vidi da bi Mamić trebao biti izručen na temelju sporazuma”, pojasnio je ministar. S.Lacić
U PRITVORU OSTALI VEKIĆ I TADIĆ
Podsjetimo, sudac istrage odredio je istražni zatvor 10. lipnja za suce Zvonka Vekića i Antu Kvesića te poduzetnika Dragu Tadića, dok je sudac Darko Krušlin odmah pušten da se brani sa slobode. Krajem prošloga tjedna ta su rješenja postala pravomoćna, pa je predsjednik Županijskog suda Osijek razriješio suca Kvesića sudačke dužnosti, nakon čega je u ponedjeljak pušten iz zatvora, jer više nije bilo razloga da ostane u pritvoru. U pritvoru su tako ostali jedino Zvonko Vekić i Drago Tadić.
Možda ste propustili...