Sport
BORIS JOHNSON NE SLUŠA GLAS JAVNOSTI

Nema govora o premještanju, na Wembleyu 60.000 ljudi
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Nekidan je bilo - Englezi mogu na tribine, stranci u Ujedinjenom Kraljevstvu nisu baš dobrodošli zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Danas je priča drukčija, Engleska se bori s velikim brojem zaraženih, pa neki od tamošnjih političara pozivaju da se ponovno zabrane okupljanja većeg broja osoba te da na tribine ne bi smio nitko.

- Završnica nogometnog turnira Euro 2020. ne bi se trebala igrati u Londonu, zbog zabrinutosti da bi se koronavirus mogao početi brže širiti u Velkoj Britaniji - kazao je u utorak eurozastupnik Peter Liese. Samo dan prije talijanski premijer Mario Draghi zatražio je premještanje utakmice iz Engleske zbog porasta broja zaraženih COVID-om, ali je UEFA objavila da ne planira zamijeniti Wembley kao domaćina za polufinale i finale.

No pritisak na UEFA-u se nastavlja, protiv završnice u Londonu bune se Talijani, ali i sami Englezi.

- Naše je zdravlje prioritet. Širenje delta-verzije čini nemogućim da 40.000 gledatelja prati finale uživo na Wembleyu - dodao je Liese. Velika Britanija bilježi porast broja slučajeva zbog širenja zaraznije varijante delta, koja je prvi put identificirana u Indiji.

Zastupnik, po zanimanju liječnik, koji govori o zdravstvenim pitanjima u ime Europske pučke stranke (EPP), najveće skupine u Europskom parlamentu, poslao je u utorak pismo predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu pozvavši ga da odabere drugo mjesto za finale.

I dok Liese traži odgađanje završnice na Otoku i spominje 40.000 ljudi na stadionu, Boris Johnson i njegova vlada donijeli su odluku o puštanju 60.000 gledatelja na tribine Wembleya za utakmice polufinala i finala Europskog nogometnog prvenstva. To znači da će kapacitet Wembleya biti popunjen do tri četvrtine, a svi koji će se naći na tribinama morat će imati negativan test na COVID-19 ili potvrdu da su najmanje 14 dana prije utakmice koju će doći gledati primili drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa. UEFA je s britanskom vladom pregovarala i o ublažavanju mjera za dolazak navijača iz inozemstva, jer prema sadašnjim pravilima svi oni koji dolaze u Veliku Britaniju moraju proći desetodnevnu izolaciju. No u priopćenju britanske vlade nije bilo govora o ublažavanju mjera za strane posjetitelje.

Inače, polufinalne utakmice na rasporedu su 6. i 7. srpnja, a finale će se odigrati 11. srpnja.

I. Li.
Najčitanije iz rubrike