Sport
ITALIJA ODUŠEVILA IGRAMA I DOMINIRALA SKUPINOM A

Svi putevi vode u Rim, hoće li tim putem i naslov prvaka?
Objavljeno 22. lipnja, 2021.

Belgija i Nizozemska ostvarile su tri pobjede u svojim skupinama, Njemačka je razvalila Portugal, Francuska ima pobjedu i remi, ali nitko u prvom krugu Eura, koji, uzgred rečeno, još traje, nije oduševio kao Italija. Azzurri pod izborničkom palicom Roberta Mancinija gaze sve redom, lako su se obračunali s Turskom i Švicarskom, a onda na Wales poslali rezervne trupe, ali i one su bile dojmljive i upisale pobjedu.



Uoči Eura trener Osijeka Nenad Belica kazao je: "Po meni su glavni favoriti za osvajanje naslova Francuska i Italija. Obje reprezentacije igraju odlično i imaju odlične momčadi." Bjelica je najavio da se od Talijana mogu očekivati velike stvari i za sada doista pokazuju nešto veliko.

Italija je odigrala očajne kvalifikacije i propustila Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Taj su šok nogometom zaluđeni Talijani jedva probavili, nazvali su to sramotom i tražili odlazak svih koji su u tom trenutku imali nešto s reprezentacijom. Taj neodlazak na SP ih je pokrenuo. Momčad je od Giana Piera Venture preuzeo Robert Mancini, potpuno ju "resetirao" i uskoro je počela uspješna serija. Mancinijevi izabranici lako su rješavali prijateljske utakmice, kao i one u kvalifikacijama za EP 2020., pa i sljedeći SP te u Ligi nacija, izjednačen je talijanski rekord od 30 utakmica bez poraza, star 83 godine. Iako iz skupine A u osminu finala odlazi i Wales, malo tko spominje Balea i društvo, glavna priča je Italija s tri uvodne pobjede.

- Naša najveća snaga je kolektiv. Izbornik je napravio grupu igrača koja se ne dijeli na prvotimce i one koji ulaze s klupe i u kojoj se svi žrtvujemo jedni za druge - otkrio je napadač Napolija Lorenzo Insigne. I to je prava istina, već nakon prve utakmice Eura bilo je jasno da Italija ima sjajnu momčad i posebnu kemiju. Kad se zagrle i zapjevaju svoju himnu, na kilometre se vidi da dišu kao jedan, da imaju pobjednički mentalitet i da ih ne zanima tko je s druge strane.

Talijani djeluju snažno, čvrsto i moćno, igraju odličan nogomet i nakon tri utakmice prometnuli su se u možda prvog favorita ovoga Eura. Opet su momčad o kojoj se priča o superlativima, nije to ona Italija koja igra čvrsti catenaccio i bude zadovoljna pobjedama od 1:0. Igra ove, Mancinijeve momčadi čvrsta je u obrani, ali obrana joj nije sve, mogu oni mnogo i bez "bunkera". Na ovom su Euru, bar su bili u prvom krugu, a i na utakmicama prije Eura, razigrani, lepršavi, efikasni... Dovoljno dojmljivi da su se prometnuli u glavne favorite za naslov. Skupinu A odradili su na svom Olimpicu, sad se iz Rima sele u London, gdje će u osmini finala igrati s Austrijom. Talijani su nabrijani i sa samo jednim ciljem - na Wembleyu nastaviti uspješnu seriju.

Italija od 1982. nije bila toliko spremna za naslov, a tada je bila svjetski prvak. Bili su prvaci svijeta i 2006., ali tad je bilo mnogo više pesimizma oko momčadi i igre reprezentacije nego te 1982. ili ove 2001.



Ivana Liović
Wales na Dance
Italija i Wales Euro nastavljaju u subotu, 26. lipnja. Talijani u Londonu igraju s Austrijom, a u Amsterdamu se u osmini finala Wales sastaje s Danskom. Wales je u skupini A ostvario pobjedu i remi, a drugo mjesto na tablici i nokaut-fazu dohvatio je zahvaljujući boljoj ukupnoj gol-razlici od Švicaraca, koji su natjecanje završili također s četiri boda i osvojili treće mjesto, uz nadu da će im to biti dovoljno za plasman u osminu finala.

SKUPINA A
1. Italija       3       3       0       0       7:0       9

2. Wales       3       1       1       1       3:2       4

3. Švicarska       3       1       1       1       4:5       4

4. Turska       3       0       0       3       1:8       0

Najčitanije iz rubrike