Novosti
CIJEPLJENJE OD IZNIMNE VAŽNOSTI

Europa strahuje od širenja delta-varijante COVID-19
Objavljeno 23. lipnja, 2021.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u utorak žaljenje zbog nepostojanja zajedničkih pravila u Europskoj uniji za putovanja, dok Europa strahuje od širenja delta-varijante COVID-19.



"Žao mi je što do sada nismo postigli zajednički stav država članica o pravilima putovanja", izjavila je šefica njemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu uz predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. "Možda smo mogli izbjeći situaciju u Portugalu. Zato moramo još više raditi", dodala je. Suprotno ublažavanju mjera u više europskih zemalja, portugalska vlada morala je zabraniti ulaske i izlaske tijekom vikenda na području Lisabona. Prošlog tjedna je Portugal imao najvišu dnevnu razinu novooboljelih od veljače. "Posljednjih mjeseci postigli smo napredak, ali ne do razine koju bih željela u Europskoj uniji", rekla je Merkel uoči europskog samita u četvrtak i petak. Ursula von der Leyen ocijenila je da je "pitanje vremena" kada će varijanta delta postati dominantna u Europi. "Važno je i dalje što brže provoditi cijepljenje", dodala je i objasnila da se radi o utrci s najzaraznijom varijantom.

Dvadeset sedam zemalja EU-a nedavno se dogovorilo koordinirati mjere za pojednostavljivanje putovanja unutar EU-a tijekom ljeta uz COVID potvrdu, ali predviđa mogućnost ponovnog uvođenja mjera u slučaju pojave neke opasnije varijante. Od 1. srpnja osoba s europskom potvrdom da je cijepljena, da ima negativan test ili je preboljela COVID može putovati unutar EU-a bez ograničenja.

Europska komisija u utorak je aktivirala opciju nabave dodatnih 150 milijuna doza cjepiva američkog proizvođača Moderna. Revidirani ugovor predviđa mogućnost kupnje cjepiva prilagođenih novim varijantama virusa, kao i za uporabu za cijepljenje djece te za jačanje učinka cijepljenja. Dodatnih 150 milijuna doza treba biti dopremljeno sljedeće godine. "Osigurali smo 150 milijuna dodatnih doza cjepiva i fleksibilan ugovor koji nam je potreban za nabavu nove generacije prilagođenih cjepiva, koja su učinkovita protiv novih varijanti virusa", izjavila je Ursula von der Leyen. Europska agencija za lijekove odobrila je u siječnju ove godine Modernino cjepivo za upotrebu. Komisija je s tom tvrtkom potpisala dva ugovora, prvi za 160 milijuna doza s mogućnošću kupnje dodatnih 80 milijuna i drugi za 300 milijuna doza, od čega 150 milijuna doza kao dodatna opcija. EU ima potpisane ugovore sa šest farmaceutskih tvrtki za oko 4,4 milijarde doza. H
MEĐU 5308 TESTIRANIH 75 POZITIVNIH
U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 75 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, testiranih je 5308, broj aktivnih slučajeva ukupno je 532, a umrlo je šest osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju su 253 pacijenta, od kojih je 16 na respiratoru. U samoizolaciji su trenutno 3792 osobe. Zaključno s 21. lipnja utrošeno je 2,379.658 doza cjepiva. Dosad je 1,455.647 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 924.011 primilo obje doze. U Osječko-baranjskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a obrađeno je 305 uzoraka. Na bolničkom je liječenju u toj županiji trenutno devet oboljelih od COVID-19.

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika