Novosti
KVESIĆ IZIŠAO NA SLOBODU

Čeka se odluka i o pritvoru braće Mamić
Objavljeno 22. lipnja, 2021.
Nakon što je iz istražnog zatvora pušten i osječki sudac Ante Kvesić, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu treba odlučiti hoće li odrediti pritvor i za odbjeglu braću Zdravka i Zorana Mamića. Naime, izvanraspravno vijeće navedenog suda prihvatilo ja žalbu Uskoka vezano uz Mamiće, no sve ostale žalbe odbijene su. Potvrđene su odluke o istražnom zatvoru Anti Kvesiću, Zvonku Vekiću i osječkom poduzetniku Dragi Tadiću te neodređivanje pritvora sucu Darku Krušlinu koji je ranije pušten da se brani sa slobode.

Odluku o pravomoćnosti rješenja o pritvoru zagrebački sud dostavio je osječkom Županijskom sudu u petak te je predsjednik suda Zvonko Vrban donio rješenje o udaljenju od sudačke dužnosti suca Kvesića. S obzirom na to da više nije bilo osnova da Kvesić ostane u pritvoru, u ponedjeljak oko 15 sati pušten je iz Remetinca te će se, kao i sudac Krušlin, braniti sa slobode. Naime, predsjednik osječkog Županijskog suda nije htio donijeti odluku o udaljenju s dužnosti suca Kvesića sve dok rješenje o pritvoru nije postalo pravomoćno.

Ako sudac istrage odredi Zdravku i Zoranu Mamiću, na koje je proširena istraga, istražni zatvor, kako je najavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, pokrenut će se procedura o njihovom izručenju iz Bosne i Hercegovine. No, sudac istrage nije im odredio istražni zatvor, jer je obojici određen još ranije. Bosna i Hercegovina nije ih htjela izručiti, jer kazneno djelo za koje im se sudilo nije kazneno djelo u toj državi, no sada ih se sumnjiči za davanje mita, što jest kazneno djelo i u BiH. Ako im se istražni zatvor odredi i pokrene procedura o izručenju, ipak će o svemu na kraju odlučiti ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, trojica osječkih sudaca, Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić te osječki poduzetnik Drago Tadić, uhićeni su 9. lipnja u velikoj akciji policije i Uskoka zbog optužbi Zdravka Mamića da su od njega uzimali mito. Istraga je proširena na braću Mamić, jer se Zdravko Mamić sumnjiči za davanje mita, a njegov brat Zoran da je pri tome bio posrednik. S.Lacić