Regija
PROJEKT DVIJU SREDNJIH ŠKOLA

Povratak jelima od srijemuša i koprive
Objavljeno 22. lipnja, 2021.
ORAHOVICA - Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica, kao nositelj projekta te Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, kao partner, sudjelovale su u projektu pod nazivom ‘‘Gastropovratak prirodi‘‘ Ministarstva turizma. Projekt je vrijedan 50 tisuća kuna.

- Projekt je obuhvaćao razne projektne aktivnosti kao što su izrada profila na društvenim mrežama Facebook i Instagram, zatim dva edukativna programa: "Upoznaj Papuk" u suradnji s JU-om Park prirode Papuk i "Namirnice iz prirode kao resurs za stvaranje gastroturističkog doživljaja", uz predavanje Rikarda Bakana, eksperta Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici iz Virovitice. Održane su i tri radionice: "Branje i gotovljenje jela od srijemuša" u PP-u Papuk, "Branje i gotovljenje jela od koprive" u restoranu "Zlatni klas" Otrovanec, koji ima dugu tradiciju u pripremi jela s koprivom te "Priprema proizvoda za tržište", koja obuhvaća pakiranje, deklariranje i kalkulacije proizvoda od koprive i srijemuša - kaže profesorica Mirjana Boloban iz orahovačke srednje škole.

- Proizvode kao što su aromatizirana sol od srijemuša, tjestenina sa srijemušem i koprivom, sirup od koprive, čaj od koprive, prodavat će učeničke zadruge "Vučica" iz SŠ "S. Ivšić" te "Kostanj" iz SŠ S. Sulimanca. Izradit ćemo i kuharicu pod nazivom ‘‘Gastropovratak prirodi - srijemuš i kopriva‘‘, u tiskanom i elektroničkom obliku koje će biti na web-stranicama škola, kao i stranicama TZ-a grada Orahovice i Općine Pitomača, a sadržavat će i upute o branju i osobinama srijemuša i koprive. Kuharica može poslužiti ugostiteljskim objektima na području županije za novu gastronomsku ponudu utemeljenu na jelima od autohtonog samoniklog bilja, kao i ugostiteljskim školama u skladu s novim kurikulumom koji potiče posebnosti i specifičnosti obrazovanja u ugostiteljskoj struci. Najuspješnija jela iz kuharice bit će uvrštena u sezonski jelovnik školskog restorana "Stara pivnica" SŠ S. Sulimanca - zaključila je prof. Boloban. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike