Osijek
BLIŽI LI SE KRAJ STRAHOVIMA RODITELJA?

Napokon je počelo rješavanje problema pješačkog prijelaza na Sjenjaku
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Iako su najavili da će pješački prijelaz bolje osigurati do kraja travnja ove godine, tek su ovih dana započeli radove

Agonija i strahovi stanara zgrade s kućnim brojem 10 na Sjenjaku, koji traju već više od pola godine, kako se sada čini, mogli bi uskoro prestati jer su ovih dana počeli radovi radi boljeg osiguranja spornog pješačkog prijelaza.



Iz Odsjeka za promet pri Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka najavljivano je kako će problem biti rješen do kraja travnja, no i taj je rok prekoračen, zbog čega su u svibnju nezadovoljni stanari ponovno uputili upit nadležnoj instituciji, odnosno Gradu Osijeku.

- Molio bih informaciju u kojem je statusu rješavanje problema vezanog uz pješački prijelaz ispred stambene zgrade Sjenjak 10. U medijima je rečeno da će to biti gotovo kroz mjesec dana. Podsjećam da je sada prošlo već i više od obećanog vremena – stoji u dopisu koji je u ime svih stanara zgrade Gradu uputio Hrvoje Knežević.


Projekt u izradi


Iz gradskog odjela su na taj upit odgovorili da je Projekt sanacije opasnih mjesta u gradu Osijeku, broj projekta 31/2021, u izradi, izrađuje ga projektni ured Rencon d.o.o.

- Jedan od segmenata cijelog projekta je i sanacija opasnog mjesta na Sjenjaku, na pješačkom prijelazu ispred kućnog broja 10. Taj je segment zbog hitnosti projekta završen te je poslan na suglasnost PU OBŽ-a. Nakon ishođenja suglasnosti planirat će se izvođenje uzdignute plohe na predmetnoj lokaciji a što je predviđeno tijekom lipnja 2021. – stajalo je tada u odgovoru.

Glasnogovornik osječke policije Zoran Kon nakon toga je kazao da će suglasnost stići u što je moguće kraćem roku i u skladu sa standardnom procedurom.

- Mi dajemo suglasnost za svaku sanaciju i regulaciju prometa koja pridonosi povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu – poručio je Kon.

Podsjetimo, radi se o označenom pješačkom prijelazu ispred dvanaesterokatnice Sjenjak 10, koji je zbog obližnjeg zavoja i vozačima nepreglednog područja opasan za sve pješake koji preko njega prelaze, a posebno za djecu koja svakodnevno moraju preko njega da bi došla do obližnjeg vrtića ili osnovne škole.

S obzirom na to da je to u nadležnosti gradskog Odsjeka za promet, roditelji predškolske i školske djece, kao i ostali stanari zgrade, obraćali su mu se u više navrata sa zahtjevom da se pronađe rješenje te kombinacijom vertikalne i horizontalne signalizacije označi i tako bolje osigura prijelaz. Naime, pješački se prijelaz nalazi u neposrednoj blizini zavoja, a lošu preglednost vozačima koji dolaze iz Ulice I. G. Kovačića, većom brzinom, dodatno pogoršavaju drveće i parkirana vozila, zbog čega oni često nemaju vremena reagirati i zaustaviti vozilo pred pješačkim prijelazom.

Nadzor prometa


- Nema dana kada u zgradi ne čujemo škripu guma automobila koji se pokušavaju zaustaviti. Nema dana da nismo u strahu za našu djecu – poručili su tada stanari zgrade, koji su na kraju pomoć zatražili i od policije.

Osječka je policija u okvirima svojih mogućnosti pojačala nadzor prometa u tom dijelu grada. To je činila i cijelog travnja i, prema izvješćima, nije uočeno kršenje dopuštene brzine i drugih prometnih propisa. Policija je ipak obećala da će i dalje pojačano nadzirati promet sve dok se ne pronađe rješenje i pješački prijelaz bolje osigura.

Do početka ožujka ove godine prijelaz je dodatno bio osiguran usporivačima prometa, tzv. vibrirajućim trakama, koje su, međutim, morale biti uklonjene nakon što se netko od stanara susjednih zgrada požalio na pojačanu buku prilikom prelaska vozila. Podnesena je prijava Državnom inspektoratu, Službi za sanitarni nadzor zdravstvene ekologije, koja je Gradu Osijeku naložila mjerenje buke, a rezultati su pak pokazali da je buka veća od dopuštene. Nakon toga je izdan nalog za uklanjanje usporivača, što je potom i učinjeno. Nezadovoljni stanari zgrade kao najprikladnije rješenje predlagali su postavljanje uzdignute plohe.



Tomislav Prusina
Rade i na drugom prijelazu

Na istoj prometnici na Sjenjaku pri kraju je sanacija i pješačkog prijelaza kod kućnih brojeva 48 i 50 te postavljanje uzdignute plohe, kojom se također nastoji usporiti brzina prometa. U tijeku je crtanje horizontalne signalizacije i postavljanje znakova koji će povećati sigurnost prometa.

Osječka policija je u okvirima svojih mogućnosti pojačala nadzor prometa u tom dijelu grada

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike