Crna kronika
U DESET DANA U HRVATSKOJ POGINULO OSAM OSOBA

Nastavlja se stradavanje mopedista i motociklista, nesreća i u Osijeku
Objavljeno 22. lipnja, 2021.
I dalje se nastavljaju prometne nesreće s mopedima i motociklima na hrvatskim prometnicama, a jedna takva dogodila se u ponedjeljak, oko 21 sat, u Svačićevoj ulici u Osijeku. Nakon sudara mopeda i motocikla dvije osobe završile su u bolnici.

Kako smo doznali od očevidaca, djevojka koja je vozila skuter htjela je skrenuti prema pekarnici, no baš u tom trenutku naišao je motociklist i došlo je do kontakta između dva vozila. Motociklist je, pokušavajući izbjeći sudar, "zaplesao" na cesti. Nakon sudara zadnjim krajevima vozila mopedistica i motociklist završili su svako s jedne strane ceste nekih 50-ak metara jedno od drugoga. Motocikl je nakon sudara doslovce proklizao i udario u tri bicikla koja su bila parkirana pred obližnjim kafićem. Nesreći, doslovce pred očima, svjedočili su gosti navedenog kafića koji su unesrećenima priskočili u pomoć. Vrlo brzo nakon sudara došla je ekipa Hitne pomoći koja je mopedisticu i motociklista odvezla u KBC Osijek. Mnogi vozači koji su naišli nakon sudara i mopeda mislili su da je ondje netko mnogo gore stradao, jer je na cesti ostala obuća unesrećenih, kao i dijelovi njihovih vozila na dva kotača.

U posljednjih desetak dana na hrvatskim prometnicama poginulo je osam motociklista, a u protekle dvije godine motociklisti su sudjelovali 2709 prometnih nesreća - lani u 1232, a u 2019. 1477. U tim nesrećama poginulo je 90 osoba, prošle godine 44, a godinu ranije 46. Još 927 osoba u navedenim prometnim nesrećama ozlijeđeno je prošle godine, a godinu ranije čak 1120. Mopedisti su u prošle dvije godine sudjelovali u 1376 prometnih nesreća, i to prošle godine u 603, a godinu ranije u 773. Mopedista je u dvije godine smrtno stradalo 14, a još 1020 ih je ozlijeđeno.

Iz policije savjetuju vozačima mopeda i motocikala da prije vožnje očiste vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu te da koriste i drugu zaštitnu opremu.

- Zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nosite svjetliju odjeću i kacigu, "življih" boja, odnosno s reflektirajućim detaljima, provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo i ne upravljate pod utjecajem alkohola ili droga - poručuju iz policije.

S.Lacić
NE VOZITE UZ SREDIŠNJI DIO KOLNIKA
Iz policije apeliraju na motocikliste da poštuju ograničenja brzine, a pri vožnji u skupini da obvezno voze jedan iza drugoga. “Vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika, jer je to za vozače ostalih vozila mrtvi kut, iznimka je samo situacija kada se krećete kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika”, poručuju iz MUP-a. Motociklisti bi se u lijevom zavoju trebali odmaknuti dovoljno od središnje crte, jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do metara u suprotnoj prometnoj traci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike