Svijet
NJEMAČKA VELEPOSLANICA U SARAJEVU:

Dayton za BiH ima središnje značenje
Objavljeno 22. lipnja, 2021.

Veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber, izjavila je kako Daytonski mirovni sporazum i dalje ima središnje značenje za BiH, navodeći kako je potrebna ograničena izmjena ustava kako bi se provele izborne reforme i uklonila diskriminacija prema manjinama.



"Daytonski sporazum i dalje ima središnje značenje", rekla je veleposlanica Uebber za banjolučke Nezavisne novine od utorka, upitana o reformama koje BiH treba provesti da bi se približila Europskoj uniji. Pojasnila je kako je na tome putu potrebna prilagodba ustava zemlje koji je sastavni dio Mirovnog sporazuma iz Daytona. Posebice kako bi se omogućilo manjinama da se kandidiraju i budu birani na vodeće pozicije u državi. "Primjerice, provedba odluke Sejdić-Finci Europskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva zahtijevala bi ograničenu promjenu ustava", pojasnila je njemačka diplomatkinja.

Prošlog tjedna upravo se Njemačka, prema tvrdnjama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, snažno protivila spominjanju Daytonskog sporazuma u završnoj deklaraciji samita NATO-a. Bosanskohercegovački političari godinama vode rasprave oko izmjena Izbornog zakona, što je jedan od temeljnih uvjeta da ta zemlja dobije kandidatski status za članstvo u EU-u. Niz susreta održali su, uz posredovanje američkog veleposlanika Erica Gordona Nelsona i voditelja Izaslanstva EU-a u BiH Johanna Sattlera, čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, kako bi pokušali provesti politički sporazum potpisan u lipnju prošle godine. No, do sada nije postignut napredak oko načina biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda, kao i Predsjedništvo BiH. Prošloga tjedna Izetbegović je poručio kako više ne želi razgovarati samostalno s Čovićem kako bi se postigao dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

Njemačka veleposlanica, komentirajući zahtjeve za zatvaranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH, istaknula je kako se za to još uvijek nisu stekli uvjeti te je pozvala političare da provedu ranije usuglašene reforme kako bi se to ostvarilo. H
Margret Uebber navodi kako je potrebna ograničena izmjena ustava kako bi se provele izborne reforme

Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike