Kultura
ZAPOČELO JE OBILJEŽAVANJE 50 GODINA MATICE HRVATSKE U SLATINI

Mladi slatinski virtuozi sve oduševili koncertom
Objavljeno 23. lipnja, 2021.

U povodu završetka nastavne godine, ali i kao redovito godišnje prisjećanje na osnivačku skupštinu Matice hrvatske u Slatini, održanu 1971. godine, Ogranak Matice hrvatske Slatina u suradnji s Glazbenom školom Milka Kelemena već tradicionalno organizira koncert mladih slatinskih glazbenika. Koncert je inače dio Matičina projekta pod nazivom Matica i mladi, koji materijalno podupire Grad Slatina.



Na 23. koncertu svojim nastupima oduševili su učenici Glazbene škole Milka Kelemena koji već izrastaju u prave virtuoze na svojim instrumentima. Ian Maleković, učenik 4. razreda trombona učiteljice Jelene Škvorc, izveo je temu iz Labuđeg jezera Petra Iljiča Čajkovskog, Toni Podnar, učenik 4. razreda harmonike učitelja Roberta Čavlovića, izveo je Pokladnu etidu No. 1 Davora Bobića, Jakov Vašiček, učenik 4. razreda saksofona učitelja Ivana Manjkasa, izveo je Andante et Allegro Andréa Chailleuxa, a Ino Pavić, učenik 6. razreda gitare učiteljice Leonarde Dušak, izveo je skladbu Melancolia Rodriga Riere i Prelude BWV 1007 Johanna Sebastiana Bacha. Korepetitor je bio mag. mus. Josip Jagušić. Svi mladi slatinski glazbenici koji su nastupili na koncertu izjavili su da će nastaviti svoje glazbeno obrazovanje i da će se i dalje baviti glazbom.

Predsjednica Ogranka Zorica Varga naglasila je da slatinski Ogranak ove godine obilježava svoj veliki jubilej, 50 godina Matice hrvatske u Slatini. " Prigoda je sjetiti se 27. lipnja 1971. i velebnog skupa prilikom osnivanja Matice hrvatske od oko 5000 sudionika na nogometnom igralištu, po čemu je Slatina postala poznata diljem Hrvatske. "

Zorica Varga i urednica Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović Juras su uručile knjige iz naklade Stoljeća hrvatske književnosti najboljim učenicima završnih razreda slatinskih osnovnih i srednjih škola. Iz OŠ Eugena Kumičića nagrađeni su Noa Jaković, ujedno i najbolji učenik škole, Karla Mak i Sara Antolović. Iz OŠ Josipa Kozarca knjige su dobili Ivan Jadek, ujedno najbolji učenik škole i najbolji učenik Virovitičko-podravske županije u kategoriji osnovnih škola, David Rožanković i Donatella Beneš, a nagrađena je i Magdalena Krmpotić iz Glazbene škole Milka Kelemena. Iz Srednje škole Marka Marulića knjige su dobili Sonja Prebeg, najbolja učenica škole, te Iva Tkalec, Kristijan Danilović, Ivana Bračun i Mateo Stanković, a iz Industrijsko-obrtničke škole nagrađeni su Kristijan Gegić, koji je i najbolji učenik škole, te Petar Kovačević, Josip Suton, Ana Podboj, Karlo Černi i Silvija Oreški.

Petar Žarković
Zorica Varga

predsjednica Ogranka

Hvala vam što ste s nama podijelili radost uspjeha ovih vrijednih mladih ljudi. Nadamo se da ćete svi vi biti uz nas i ubuduće, kao što je Matica hrvatska sve vrijeme s vama.



Na kraju svečanosti Zorica Varga najavila je otvorenje izložbe "50 proljeća Ogranka Matice hrvatske u Slatini" u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina te obilježavanje obljetnice slatinske Matice 27. lipnja. U župnoj crkvi sv. Josipa u četvrtak će, 24. lipnja, biti služena večernja misa za sve poginule i preminule članove Matice hrvatske.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike