Kultura
SVJETSKI POZNATI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA U POŽEGI

Više lokacija festivala "Jedne minute"
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Priređivač svjetski poznatog festivala GFR FILM-VIDEO, Požega, ove godine okupio je ukupno 439 filmova iz 42 zemlje svijeta, prvi put iz Afganistana, Gane i Salvadora. Na dosadašnjih 29 festivala prijavljeno je oko 8500 filmova iz ukupno 93 zemlje svijeta. Program festival također je proširen na više lokacija i na više dana, od 23. do 25. lipnja. Grad Požega je uz Festival od njegovih ranih dana do danas, naglasio je gradonačelnik, dr. sc. Željko Glavić, na konferenciji za novinare, rekavši: "Festival jednominutnih filmova u Požegi tijekom proteklih 20 i više godina postao je važan i ozbiljan brend grada Požege. Grad Požega je do sada podržavao i pomagao organizaciju ovog festivala, činit će to i u buduće na sve raspoložive načine."

Program festivala predstavio je njegov dugogodišnji direktor Željko Balog. Početak je u srijedu, 23. lipnja, kada će u pješačkoj zoni biti postavljena ulična izložba fotografija s prethodnih festivala, a koja će ostati sve do 25. lipnja. Uz to, u Gradskoj knjižnici Požega i Tom klubu bit će prikazan Izbor jednominutnih filmova, a Retrospektivni program filmova prikazivat će se na istim mjestima i u četvrtak, 24. lipnja.

Stručno povjerenstvo koje ove godine čine Stanimir Trifonov iz Bugarske, Ale Drljević iz BiH te Đelo Hadžiselimović, Zvonimir Rumbolt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske odabralo je filmove za službeni program koji će biti prikazani 25. lipnja od 19 sati u Gradskom kazalištu Požega, a zbog ograničenog broja mjesta i u Gradskoj knjižnici Požega te Tom klubu. Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e, no ove godine, zbog epidemioloških mjera i nastalih okolnosti nema nagrade publike. B.S.T.
Najčitanije iz rubrike