Kultura
ZAVRŠENO SNIMANJE IGRANOG FILMA "STRIC"

Hibrid trilera i drame s elementima apsurdnog humora
Objavljeno 23. lipnja, 2021.
Debitantski dugometražni igrani film "Stric" autorskoga dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca s Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi nekonvencionalni je hibrid trilera i drame, a njegovo snimanje završeno je u Zlataru nakon 24 dana snimanja. U filmu s elementima apsurdnog humora uz Mikija Manojlovića, glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Mardešić i Kapac osim režije potpisuju i scenarij, a film je sniman u Zagrebu i Zlataru.

"Snimanje je proteklo u jako dobroj atmosferi i prema predviđenom planu. Pred nama je postprodukcija - pokušat ćemo 24 dana kreacije svih na setu oblikovati u najbolji mogući film. To je odgovoran posao, ali i veselje", izjavio je producent filma Ivan Kelava.

Radnja "Strica" smještena je u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj, majka, otac i sin, sretna dočekuju svoga voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric pak dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak - purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijega pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom osim hrane nožem može rezati i napetost. Kako je navedeno, smješten gotovo potpuno na jednoj lokaciji, "Stric" vješto manevrira između groteske, terora i crnoga humora, prikazujući priču koja se čini kao "božićni film u kojemu je nešto gadno pošlo po zlu".

Istaknuto je da je mladi redateljski duo Mardešić-Kapac svojim nagrađivanim kratkim filmovima (Nas dva, Zagorski specijalitet) izgradio prepoznatljiv rukopis razvidan u debitantskom dugometražnom ostvarenju u kojemu, osim sjajne glumačke postave, važne uloge imaju i "purica, francuska salata, božićne lampice i jedna puška".

Film je snimao srbijanski direktor fotografije s njujorškom adresom Miloš Jaćimović, čiji su filmovi "Oaza" (Venecija 2020., najbolje ostvarenje ZFF-a 2020. i beogradskog FEST-a 2021.) te "Varvari" (2014.) i "Tilva Roš" (2010.) nagrađivani na najprestižnijim svjetskim festivalima. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić. Scenografiju potpisuje Ivana Škrabalo, kostime Ana Savić Gecan, a masku Silvija Bradica. Film je nastao u produkciji Eclectice i koprodukciji Sense Production iz Srbije, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. H
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike