Regija
PROJEKT VRIJEDAN 3,1 MILIJUN KUNA

Otvoren dječji vrtić u Velikom Rastovcu
Objavljeno 22. lipnja, 2021.

U nazočnosti saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, župana VPŽ Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa, načelnika općine Crnac Mate Damjana, ravnateljice zajedničkog vrtića ''Lipa'' Ane Krmpotić, ravnateljice Razvoje agencija VIDR-a Emine Kovač te načelnika općine Čačinci Alena Jurenca te općine čađavica Mirka Rončevića, djece vrtića i škole Veliki Rastovac, otvoren je novi dječji vrtić u Velikom Rastovcu. Ravnateljica zajedničkog vrtića ''Lipa'' Ana Krmpotić naglasila je kao je ovo veliki dan ponajviše za djecu ovoga područja:

-Dječji vrtić u Velikom Rastovcu s radom je krenuo prije tri dana i od ukupno 20 djece koliko je kapacitet, trenutno imamo 19 upisanih. Imamo zaposlene dvije odgajateljice,  jednu kuharicu i spremačicu koje brinu o svemu u vrtiću. Moram svakako naglasiti da mi u vrtiću ne odgajamo sportaše, političare ili bilo što drugo, nego djecu usmjeravamo samo da budu ljudi – rekla je krmpotić. Načelnik Mato Damjan naglasio je kako je vrijednost ovoga projekta 3,1 milijuna kuna i da je uz određene problema, isti ipak uspješno priveden kraju:

-Ovo je povijesni dan za našu općinu,dana kada našoj djeci omogućujemo normalan odgoj i obrazovanje u uvjetima kakve imaju i veće sredine. Projekt je odrađen u suradnji s agencijom VIDRA i uz pomoć Virovitičko-podravske županije te republike Hrvatske i ovim se putem zahvaljujem županu Igoru Androviću, saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković  i VIDRA-i te posebno Ministarstvu poljoprivrede koje je financiralo ovaj projekt u stopostotnom iznosu. Projekt je započeo za Dan općine 2019. i evo završio za naš dan 2021. Dugo smo čekali, imali određenih problema, ali evo tko čeka taj i dočeka i presretni smo svi – rekao je Damjan. Župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovo sedmi od 11 novih dječjih vrtića koji se grad na području županije:

-Tri nova vrtića su još uvijek u izgradnji i uskoro čekamo i njihovo otvaranje. Ovim otvaranjem ispisujemo povijest na način da gradimo budućnost našoj djeci, općini i Županiji, ali sigurno i za cijelu Hrvatsku. Ovakvi projekti znače poboljšanje kvalitete života u ovim ruralnim sredinama i znače poticaj roditeljima da imaju još više djece i na kraju krajeva ostaju na ovim područjima naših općina i županije. Ovaj vrtić ima veliki značaj za odgoj i obrazovanje djece, ali i veliki značaj za njihove roditelje koji sada imaju veliko olakšanje. Vjerujem kako će  ovaj vrtić konstantno popunjen kao što je i sada, i ako Bog da potrebe za proširenjem i nadogradnjom vrtića. Moram reći i to da pojedinci zazivaju ukidanje malih općine, a evo ova mala općina Crnac pravi je pokazatelj, da nije nje, ne bi bilo ovakvih vrijednih projekata,a a još jedna važna stvar je upravo ta ušteda koju je donio prvi primjer u Hrvatskoj, udruživanje tri općine za jači rad jednog zajedničkog vrtića – rekao je župan Andrović. Saborski zastupnik Josip Đakić podcrtao je kako je došao podijeliti radost u pisanju povijesti jedne male općine:

-Za se ove vrtiće u županiji trebalo je imati vizionare u liku tadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je osmislio veliki projekt vrijednosti 250 milijuna u kuna u sklopu kojeg se u cijeloj Hrvatskoj u ruralnim područjima grad i obnavljaju vrtići. Jedan od tih vrtića je i ovaj u Velikom Rastovcu u koji je načelni Mato Damjan uložio ogroman trud i najveća je nagrada su osmjesi ove djece, a mjerilo vrijednosti čovjeka i politike su baš ti uspješni realizirani projekti od dana do dana općine. Uz vrtiće treba svakako istaknuti da je u županiji obnovljeno ili izgrađeno preko  30 osnovnih i područnih te jedna srednja škola i to je striktna briga za djecu, odgoj i obrazovanje  i slika naše županije i državnih ministarstava kako terba brinuti o svojoj sadašnjosti i budućnosti – zaključio je Đakić. Otvorenje su svojim nastupom uveličala djeca Područne škole Veliki rastovac, a nakraju objekt i sve nazočne, a posebno djecu, blagoslovio župnik župe Svetog Ivana Krstitelja vlč. Josip Vračarić.                           

Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike