Ekonomija
DEKLARACIJA ZEMALJA REGIJE ALPE-ADRIA

Razvijati proizvodnju bez GMO-a, očuvati prirodu i bioraznolikost
Objavljeno 21. lipnja, 2021.

Hrvatska je mala zemlja s relativno dobro očuvanim okolišem, mali je zagađivač i u regionalnom i u globalnom smislu, a više je od polovine njezina teritorija zaštićeno u različitim kategorijama zaštite prirode. Ima najčišće more na Mediteranu, a njezini poljoprivrednici još uvijek proizvode na tradicionalan način. Rečeno je to na predstavljanju deklaracije o području Alpe-Adria slobodnom od GMO-a na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.



Na sjednici se provela rasprava o inicijativi za donošenje te deklaracije, a koju je još 2010. godine pokrenula predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, nakon što je u suradnji sa stručnom i zainteresiranom javnošću postignuto da se sve županije u Hrvatskoj proglase slobodnima od GMO-a. Inicijativom se dala potpora proizvodnji, promoviranju i brendiranju Lijepe Naše kao zemlje usmjerene proizvodnji domaće i kvalitetne hrane, ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju genetski nemodificiranih proizvoda, a s ciljem održivog upravljanja resursima i očuvanja biološke raznolikosti.

Za inicijativu da se cijela regija Alpe-Adria proglasi slobodnom od GMO-a dobila je također potporu predstavnika mađarskog, austrijskog i slovenskog parlamenta te talijanskog veleposlanika u našoj zemlji. Kao hrvatska europarlamentarka podigla je inicijativu na europsku razinu i 2014. godine dobila podršku 34 zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske, koja su potpisala zajedničku izjavu o inicijativi za uspostavu regije Alpe-Adria slobodne od GMO-a.

O važnosti te inicijative govori činjenica da Europska komisija daje odobrenja za neke proizvode s genetski modificiranim organizmima za upotrebu unutar EU-a unatoč protivljenju Europskog parlamenta i odluci Europskog suda, pa je zbog toga važno učvrstiti opredjeljenje Republike Hrvatske kao zemlje slobodne od GMO-a. Na sjednici se istaknulo kako su ciljevi relevantnih europskih dokumenata poput europskog Zelenog plana, Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti usmjereni održivoj poljoprivrednoj proizvodnji i očuvanju ruralnih područja te uključuju cilj od 25 % površina pod ekološkom proizvodnjom do 2030. godine. Kako ekološki uzgoj isključuje uporabu GMO-a, ovom deklaracijom otvara se prostor za jačanje ekološke proizvodnje u Hrvatskoj i pozivaju nadležna tijela na jasnije deklariranje GMO free proizvoda te jačanje službenih kontrola i laboratorija za GMO, ali i upozorava na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredne proizvodnje. Inicijativu su podržali Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo poljoprivrede. T.Eršek Cicvarić
SLIČNI STAVOVI
Valentina Zoretić Rubes, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva, istaknula je kako Ministarstvo zdravstva pozdravlja usvajanje deklaracije i širu raspravu o zabrani GMO-a te je podsjetila na probleme vezane uz detekciju genetskih mutacija, kao i na važnost jačanja službenih i referentnih laboratorija za GMO i jasnije deklariranje GM proizvoda. Članovi i članice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora snažno su podržali usvajanje ove deklaracije i u raspravama upozorili na važnost edukacije i informiranja o GMO-u, a Stipan Šašlin u raspravi je istaknuo kako i zemlje uz Dunav zauzimaju slična stajališta o GMO-free proizvodima. Deklaracija će biti poslana Hrvatskom saboru na usvajanje te će se kroz nacionalne odluke i suradnju s državama na područje regije provoditi aktivnosti koje trebaju pridonijeti da cijelo to područje ostane slobodno od GMO-a.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike