Novosti
UPOZORENJE O LIJEKU SALBUTAMOL

Predozirano 14 male djece, HALMED pozvao na oprez
Objavljeno 21. lipnja, 2021.
"Predoziranja su prijavljena u dojenčadi i male djece, u dobi od šest mjeseci do osam godina", navodi Agencija za lijekove

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je rizik od predoziranja lijekom Salbutamol Pliva 5 mg/ml, otopinom za atomizator za respiratorne inhalacije u dojenčadi i male djece, kojim je 14 djece, u dobi od šest mjeseci do osam godina, slučajno predozirano.



“HALMED je u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. studenoga 2020. od Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada zaprimio ukupno 14 prijava slučajeva u kojima je u dojenčadi ili male djece za respiratorne inhalacije pogreškom primijenjena doza lijekova koji sadržavaju djelatnu tvar salbutamol veća od propisane. Predoziranja su prijavljena u dojenčadi i male djece, u dobi od šest mjeseci do osam godina. U 11 prijava zabilježeno je predoziranje dozom deset puta većom od propisane, na primjer, umjesto doze od 0,2 mililitra primijenjena je doza od 2 mililitra, a umjesto doze od 0,3 mililitra primijenjena je doza od 3 mililitra. U osam prijava prijavljene sumnje na nuspojave odnosile su se na povećanje broja otkucaja srca, odnosno tahikardiju. Prijavljene su vrijednosti pulsa od 140 do 170 otkucaja u minuti. U četiri prijave prijavljene sumnje na nuspojave odnosile su se na tremor (nevoljno drhtanje). U preostalim prijavama prijavljene sumnje na nuspojave odnosile su se na drhtavicu, uznemirenost, povraćanje, mučninu, bol u abdomenu, somnolenciju, problem s usnivanjem i strah”, navode iz HALMED-a. Kako objašnjavaju, u Hrvatskoj je s djelatnom tvari salbutamol u obliku otopine za atomizator odobren lijek Salbutamol Pliva 5 mg/ml, otopina za atomizator. On se primjenjuje kao bronhodilatator za olakšanje reverzibilnog bronhospazma u svim oblicima bronhalne astme. HALMED poziva liječnike i ljekarnike da s roditeljima ili skrbnicima koji će djetetu davati lijek potvrde točnu dozu lijeka koju je potrebno primijeniti kako bi se izbjeglo predoziranje. Liječnici prilikom propisivanja lijeka uvijek na receptu trebaju navesti propisano doziranje lijeka te dodatno provjeriti je li osoba koja će lijek primjenjivati razumjela propisano doziranje. Ljekarnici prilikom izdavanja lijeka uvijek trebaju navesti propisano doziranje lijeka na kutiji i dodatno provjeriti je li osoba koja će lijek primjenjivati razumjela propisano doziranje. Ako je doziranje propisano u mililitrima otopine, a lijek će se primjenjivati u kapima, liječnici i ljekarnici trebaju preračunati propisanu dozu lijeka iz mililitara u broj kapi te ju navesti na receptu i kutiji lijeka kako bi se spriječile pogreške u preračunavanju. Ako je doziranje propisano u mililitrima otopine, ljekarnici trebaju uz lijek izdati odgovarajuću špricu. “Pacijenti/korisnici lijeka koji su razvili nuspojavu na lijek mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se u slučaju razvoja nuspojave obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o nastavku terapije”, poručuje Agencija.



Sandra Lacić
POTRAŽITI SAVJET LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA
”Roditelji koji djetetu daju lijek trebaju potražiti savjet liječnika ili ljekarnika u slučaju nejasnoća ili pitanja vezanih uz dozu lijeka koju je potrebno primijeniti, kao i u slučaju sumnje na nuspojavu lijeka, uključujući i nuspojave koje su posljedica predoziranja lijekom. U situacijama kada nuspojava ugrožava život, potrebno je odmah potražiti hitnu liječničku pomoć. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u sve nuspojave lijeka, kao i neispravnosti u kakvoći lijeka”, ističu iz Agencije.

HALMED: Prijave nuspojava zaprimljene su od 1. siječnja 2019. do 30. studenoga 2020.