Regija
PROMJENE U HRVATSKIM ŠUMAMA

Krasnodar Sabljić postao je voditelj UŠP-a Vinkovci
Objavljeno 21. lipnja, 2021.
Jedan od prioriteta jest decentralizacija HŠ-a, uz snažnu potporu novog župana Damira Dekanića
ŽUPANJA



Krasnodar Sabljić iz Vukovara novi je voditelj Uprave šuma Podružnice (UŠP) Vinkovci. Na tom je mjestu zamijenio Damira Dekanića, koji je početkom lipnja preuzeo dužnost vukovarsko-srijemskog župana.



Vinkovačka podružnica HŠ-a gospodari golemim šumskim bogatstvom i prostire se na površini od 73.048 hektara, najvećim dijelom u Vukovarsko-srijemskoj, a manjim u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Dekanić je na njezinu čelu bio četiri godine tijekom kojih su ostvareni pozitivni pomaci u svim segmentima poslovanja i nikada bolji financijski rezultati. UŠP Vinkovci, s 12 šumarija i tri radne jedinice, 2020. godinu završio je s dobiti većom od 60 milijuna kuna. Povećan je i šumski doprinos lokalnim jedinicama, a puno se ulaže i u šumsko-uzgojne radove. Po ostvarenim poslovnim rezultatima jedna je od vodećih podružnica HŠ-a zahvaljujući dobroj organizaciji i racionalnom gospodarenju.

Sabljića je nakon preuzimanja dužnosti dočekala jako dobra situacija i dobro uhodan posao, sa sveobuhvatnim i ambicioznim planom poslovanja za 2021., koji je već u visokoj fazi realizacije. Na tu je poziciju došao s mjesta upravitelja Šumarije Vukovar, a nastavit će, kaže, u istom smjeru kao i njegov prethodnik.

- U gospodarskom dijelu fokusirat ćemo se na ljudske resurse, da pokušamo što više zadržati naše mlado i radno aktivno stanovništvo, kroz nova radna mjesta, u suradnji s Upravom društva. Jedan od prioriteta na kojima ćemo predano raditi i za što ćemo se maksimalno zalagati jest decentralizacija HŠ-a. Nastojat ćemo u najvećoj mogućoj mjeri omogućiti da što više drvne mase ostane u našem kraju i što veći razvoj drvnog sektora - ističe.

Cilj je što više poticati male i srednje proizvođače, omogućiti im dovoljno sirovine i finalizaciju proizvoda. Smatra da slavonski hrast kod nas još uvijek nije dovoljno cijenjen i da treba dodatno poraditi na tome. Također poručuje da će svakom kućanstvu nastojati osigurati dovoljne količine ogrjevnog drva za njihove potrebe.

Tijekom 20 godina staža Sabljić je stekao bogato iskustvo radeći u tri uprave HŠ-a - Požegi, Gospiću i Vinkovcima. Najduže je bio na radnom mjestu revirnika Šumarije Lipovac, gdje je dobro upoznao Spačvanski bazen, a 2017. postaje upravitelj Šumarije Vukovar, gdje su se susreli i s prvim povratima šuma na razini UŠP-a Vinkovci, grofu Eltzu.

Godinama je bio i glavni sindikalni povjerenik UŠP-a Vinkovci i aktualni je predsjednik Šumarskog društva ogranka Vinkovci.

Marija Lešić Omerović
cilj
ZADRŽATI MLADE,

POTICATI RAZVOJ

I ZAPOŠLJAVANJE

"ŠUME SU NAŠE OBITELJSKO SREBRO"
Iako pojam decentralizacije HŠ-a, o čijoj se potrebi govori već godinama, zvuči kao floskula, Sabljić je svjestan toga da provedba neće ići lako, ali smatra da je krajnje vrijeme da se to konačno i učini. Šumsko bogatstvo i drvna industrija jedini su resurs koji je još ostao krajnjem istoku Hrvatske i treba ga znati iskoristiti. "Vjerujem da ćemo, uz potporu Županije i župana Dekanića, koji se za to snažno zalaže, uspjeti okrenuti priču i pokrenuti pozitivne trendove. Šume su nam, nazovimo ih tako, još jedino obiteljsko srebro. Moramo ih što prije staviti u funkciju razvoja lokalne privrede i u zapošljavanja, od čega će cijela lokalna zajednica imati puno veće koristi. Vjerujemo da tu ima dosta prostora", zaključuje.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike