Zdravlje
JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA "STOP TEŠKIM OBLICIMA PNEUMOKOKNE BOLESTI - CIJEPI SE!"

Cijepljenjem se može i do 80 % smanjiti rizik od razvitka takozvane invazivne pneumokokne bolesti
Objavljeno 21. lipnja, 2021.

Dok je u tijeku cijepljenje protiv bolesti COVID-19, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na još jednu bolest koja izaziva tešku upalu pluća, a u težim slučajevima meningitis ili sepsu. Riječ je o pneumokoknoj bolesti - termin koji se koristi za bolesti koje izaziva bakterija Streptococcus pneumoniae.



Rizična skupina


Srećom, protiv pneumokoka postoji cjepivo. Cijepljenje protiv pneumokoka preporuča se osobama koje pripadaju u rizičnu skupinu bolesnika, odnosno osobe koje imaju KOPB (kronična opstruktivna bolest pluća), osobe sa šećernom bolešću, osobe koje imaju kronične bolesti srca, jetre, bubrega, onkološki bolesnici.

Voditeljica Zavoda za endokrinologiju i Regionalnog centra za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, KBC Osijek, doc. dr. sc. Silvija Canecki-Varžić, dr. med., ističe koliko je bitno pravovremeno cijepljenje osoba sa šećernom bolešću. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj gotovo 500.000 oboljelih od šećerne bolesti.

"Cijepljenjem protiv pneumokoka može se i do 80 % smanjiti rizik od razvitka teških oblika infekcije pneumokokom, odnosno tzv. invazivne pneumokokne bolesti, koji zahtijevaju hospitalizaciju bolesnika, dugotrajno i skupo liječenje s neizvjesnim ishodom. Prema važećim preporukama epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2016. godine savjetuje se svim osobama oboljelim od šećerne bolesti, kao jednoj od posebno ugroženih skupina, jednokratno cijepljenje polisaharidnim pneumokoknim cijepivom. Za postizanje veće procijepljenosti naših bolesnika potrebno je svakako uložiti dodatne napore kako bismo pružili što više kvalitetnih informacija, ne samo našim bolesnicima, nego i zdravstvenim djelatnicima. Adekvatna edukacija i informiranost ključ je uspjeha u prevenciji razvitka bolesti."

Za većinu ovih kroničnih bolesnika cijepljenje protiv pneumokoka jednom je u životu, a za onkološke bolesnike dva puta. Cjepivo je za njih besplatno i dostupno tijekom cijele godine. Ipak, odaziv nije dovoljno dobar.

Očuvanje zdravlja


"Upravo na primjeru pandemije izazvane koronavirusom, kada je doslovce čitav svijet s golemim nestrpljenjem iščekivao razvitak novog cjepiva, vidjeli smo kolika je važnost cijepljenja i koliko je izniman njegov utjecaj, ne samo na život pojedinca, nego i na čitav zdravstveni sustav, ali i društvo u cjelini. Mislim da je upravo ovaj primjer ujedno i pravi poticaj da se zapitamo što još možemo dodatno učiniti za očuvanje zdravlja naših bolesnika, posebice rizičnih skupina, poput oboljelih od šećerne bolesti, a definitivno cijepljenje protiv pneumokoka, jedan je veliki korak u tome smjeru", objašnjava doc. dr. sc. Silvija Canecki-Varžić.

Stoga je pokrenuta javnozdravstvena kampanja "Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti - cijepi se!", usmjerena na edukaciju i informiranje javnosti o pneumokoku i cijepljenju protiv njega. Zbog toga je Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a, pokrenula ovakvu vrstu kampanje. Stručnjaci pozivaju sve one koji pripadaju u rizičnu skupinu oboljelih osoba da se jave svome obiteljskom liječniku i savjetuju se oko cijepljenja protiv pneumokoka.



Jasminka Knežević
Stručnjaci pozivaju sve one koji pripadaju u rizičnu skupinu oboljelih da se jave svome obiteljskom liječniku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike