Zdravlje
REKONVALESCENCIJA

Sokovi od povrća i voća odlični za zdravlje jetre
Objavljeno 21. lipnja, 2021.

Zbog svoje velike uloge naša jetra zaslužuje da se brinemo o njoj što je bolje moguće. Dobar saveznik jetre je povrće i voće, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, a u prilog joj ne ide masna hrana, bogata transmasnim kiselinama, pržena i hrana koja sadržava puno aditiva. Jetra je odgovorna i za većinu metaboličkih transformacija lijekova, pa treba biti oprezan i s njihovom primjenom.



Alkohol i opojna sredstva također štete jetri. S obzirom na teškoće koje izaziva zaraza COVID-om i lijekove koje uzimamo, naša jetra itekako treba podršku da se oporavi. Najbolji način je obogatiti prehranu svježim povrćem i voćem jer sadržavaju antioksidanse, saveznike protiv upale: vitamine C, E, minerale cink i selen te pigmente poput karotena, polifenola itd. Zato je iznimno važno i tijekom oporavka od posljedica zaraze COVID-om u prehranu uvrstiti povrće i voće jakih boja, od kojih posebno treba izdvojiti ciklu, koja sadržava vrijedni pigment betain i betanin, koji imaju snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Studije su pokazale da sok od cikle može pomoći u regulaciji enzima jetre. Antioksidativno djelovanje imaju i pigmenti iz mrkve i jabuke. Tako se kombinacija tih biljaka preporučuje tijekom oporavka od bolesti, posebno nakon uzimanja mnogo lijekova, uključujući i antibiotike, kako bi se pomogao rad jetre.

Zeleno povrće je bogato magnezijem, koji je važan za zdravlje živaca i dobar san. Inače, magnezij ima mnogo uloga u našem organizmu, a tijekom oporavka od bolesti preporučuje se u prehranu uvrstiti zeleno povrće, svježe ili kuhano. Možete ga dodati i u svježe cijeđene sokove. Terapija prirodnim sokovima poznata je već tisućama godina, no danas, s užurbanim načinom života, pomalo smo zaboravili na njezinu važnost. Uz svakodnevnu konzumaciju svježeg voća i povrća, potrebno je uvesti i bar čašu soka od voća i povrća u svoju dnevnu rutinu. Djelotvornost je svježih sokova u činjenici da se odvajanjem vitalnih organskih tvari i vode od vlaknastih tvari voća i povrća drastično ubrzava njihova apsorpcija i potiče aktivnost probavnog sustava. Svježi sirovi sokovi su nakon 10-15 minuta gotovo u cijelosti probavljeni i primijenjeni u obnovi i hranidbi stanica, tkiva žlijezda i tjelesnih organa, a u obliku obroka taj se proces odvija tek nakon nekoliko sati.

Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih tvari iz soka nego iz krutih namirnica. Ako se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađeni sok od organskog voća ili povrća. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u našu krv, tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti. Uz svakodnevnu konzumaciju svježeg voća i povrća potrebno je popiti i čašu soka od voća i povrća. J.Kn.
Dokazano je da

naše tijelo apsorbira više hranjivih tvari iz soka nego iz krutih namirnica

1

čaša soka svježeg voća i

povrća potrebna je dnevno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike