Svijet
NOVI VAL COVIDA-19 POSLJEDICA JE, MISLE VLASTI, DELTA INAČICE VIRUSA

U Moskvi rekordan broj zaraženih koronavirusom drugi dan zaredom
Objavljeno 19. lipnja, 2021.

MOSKVA - Moskva je u subotu, drugi dan zaredom, prijavila 9120 novozaraženih, što je novi crni rekord u 24 sata, objavila je vlada.

Ruski glavni grad je još u petak prijavio 9056 novozaraženih, pokazuju vladine statistike, a prije dva tjedna bilo je oko 3000 slučajeva na dan.

Ovaj novi val covida-19 posljedica je, misle vlasti, takozvane delta inačice virusa koji se pojavio u Indiji i prijeti da će preopteretiti moskovske bolnice.

Zamjenica moskovskog gradonačelnika Anastasija Rakova rekla je u priopćenju da će grad u iduća dva tjedna povećati broj bolničkih postelja namijenjenih oboljelima od covida sa 17.000 na 24.000.

Glavni grad koji ima 12 do 13 milijuna stanovnika i žarište je pandemije u Rusiji, imao je u subotu više od polovine broja zaraženih u zemlji.

U petak je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao da je gotovo 90 posto bolesnika zaraženo inačicom deltom.

Zbog toga je morao ponovo uvesti restrikcije, ali one su ograničene kako bi se poštedjelo gospodarstvo.

Gradonačelnik je tako u petak otkazao sve skupove na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi, zbog čega se morala zatvoriti "fan zona" Europskog nogometnog prvenstva na stadionu Lužnjiki.

Od prošlog vikenda do 29. lipnja proglasio je zabranu rada restorana, trgovačkih centara i igrališta u javnim parkovima.

Sobjanjin je usto u srijedu uveo obvezno cijepljenje zaposlenika u sektoru usluga. Oko 60 posto njih, ili dva milijuna ljudi, treba se cijepiti do 15. kolovoza.

Širenje koronavirusa pripisuje se sporom cijepljenju jer velik broj Rusa nema povjerenja u cjepivo proizvedeno u domovini, izostanku restrikcija u više zadnjih mjeseci te nepoštovanju mjere fizičkog razmaka i nošenja maske.

Od prosinca je tek 19,4 milijuna od 146 milijuna Rusa primilo barem jednu dozu cjepiva.

Rusija je sa 128.445 umrlih, po vladinim podatcima, europska zemlja koja je najgore stradala od koronavirusa.
 

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DISKRIMINACIJA U REPUBLICI SRPSKOJ

Bošnjaci i Hrvati ustali u zaštitu svojih jezika

2

STAV SREDNJOEUROPSKIH ČELNIKA

"Migracije nisu odgovor na demografske probleme"

3

ZBOG NAPETOSTI NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Vojska Srbije u pripravnosti