Ekonomija
OBJAVLJEN JAVNI POZIV

Dvije mjere pomoći sektoru vinarstva
Objavljeno 19. lipnja, 2021.

ZAGREB) - Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila je u petak javni poziv na provedbu dvije mjere pomoći sektoru vinarstva  - Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete prijema nove berbe grožđa, proizvodnje i skladištenja vina na način da se proizvođaču dodjeli potpora ako vino preda na destilaciju, na razini veleprodajne cijene vina, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Rok za podnošenje prijava na mjere traje od 19.do 28. lipnja ove godine.

Potpore za krizno skladištenje vina, pak, za cilj imaju potaknuti proizvođače vina da određene količine vina zadrže u skladištu i ne stavljaju ga na tržište, čime se uravnotežuje ponuda i potražnja u ovim okolnostima.

Kako ističu iz Ministarstva, riječ je o nastavku kriznih mjera pomoći sektoru vinarstva koje su se pokazale efikasnima u prošloj godini.

Za mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima tada je iskorišteno 100 posto od ukupno raspoloživih sredstava, dok je u mjeri Potpora za krizno skladištenje vina iskorištenje bilo 88 posto, a iskorištenje Vinske omotnice za 2020. godinu gotovo 94 posto, navode iz Ministarstva.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike