Osijek
ISPRAĆAJ OSMAŠA

Uza suze oprostili se od osnovne škole
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Posljednji dan bio je u znaku tradicionalnog špalira, prozivanja učenika, pjesme, zagrljaja, suza radosnica, poklona i druženja

Generacija osmih razreda ovoga je petka završila važno poglavlje u svom životu. Završetak osnovnoškolskog obrazovanja ne znači samo uspjeh i kretanje u nove izazove, koje će donijeti srednja škola, nego i pregršt uspomena iz proteklih osam godina. Naravno, tu je i znanje koje su im pružili najprije učitelji, a potom i razrednici, kao i svi nastavnici koji su sudjelovali u njihovu školovanju. I svima njima u petak su osmaši iskazali veliko poštovanje i zahvalu na svom ispraćaju.



U skladu s epidemiološkim uvjetima, učenici završnih razreda osnovnih škola proslavili su posljednji dan u svojim klupama. Uz špalire, prozivanje učenika i kraće druženje oprostili su se od onih koji su im omogućili taj velik i važan korak tijekom odrastanja.

Nebo im je granica


U Osnovnoj školi “Tin Ujević” osmaši su se pobrinuli i za iznenađenje dan prije. Naime, svojim su razrednicima, uz pomoć nastavnice glazbene kulture Andreje Opačak, pustili omiljene im pjesme, pjevali, dijelili ruže... Bilo je smijeha, ali ponajviše suza. Onih radosnih.

- Posljednji dan škole dva školska sata osmaši su proveli sa svojim razrednicima, a potom smo ih ispratili svečanim zvonom na školsko dvorište. Ondje je bio priređen prigodan program, a naposljetku su u zrak puštena 64 balona punjena helijem. Na svakome od njih bile su ispisane 64 osobine koje su usvojili. Balone su pustili u zrak, i to simbolično, da im nebo bude granica – rekla je Jasenka Vajdić, ravnateljica OŠ “Tin Ujević”.

Ništa manje veselo nije bilo ni u Osnovnoj školi Franje Krežme. Ravnateljica Jadranka Jurić nije krila da je bilo suza i kako osmaši gotovo da nisu željeli izići iz škole. Osmaši su najprije stali na stubište škole u špalir i spuštali se s drugoga kata uz glazbu koju su sami odabrali. Potom su se fotografirali, razgovarali s nastavnicima koji su im predavali, opraštali se, potpisivali na majice...

- Sad kad trebaju izići iz škole, nisu htjeli – u šali kaže Jurić, dodavši da je ovo bio još jedan svečan i dirljiv oproštaj od jedne posebne generacije.

Takvu ima i Osnovna škola Ljudevita Gaja, i to u čak četiri razredna odjela – dva u Osijeku i dva u Područnoj školi Sarvaš. “Na sve strane” dijelili su se pokloni, cvijeće i zagrljaji, jer ipak su u školi proveli velik dio svog života i stekli znanje koje će im biti temelj za daljnje obrazovanje. Jedna od razrednica, nastavnica Antonela Zec, rekla je kako se osjeća uzbuđeno, ali i tužno zbog rastanka od prekrasne generacije učenika.

- Završetak osnovne škole stepenica im je dalje i korak u život. To je veliko postignuće i velika pobjeda – istaknula je nastavnica Zec, a sreću pomiješanu s tugom nije krila ni ravnateljica Aleksandra Krampač-Grljušić, rekavši da su osmaši ispraćeni prozivanjem, ali i imenovanjem učenika generacije. Valja naglasiti da su ove godine, poštujući kriterije, odabrani učenici iz tri razredna odjela.

Slijede upisi


Nakon tradicionalnih oproštaja i ispraćaja u svim osječkim osnovnim školama sad već bivši osmaši tradicionalno su se, no u vlastitom aranžmanu, okupili na lijevoj obali Drave i na Bajeru na Jugu 2. Ondje su uz pjesmu i veselje proslavili dan koji će pamtiti do kraja života. Dan nakon kojeg ništa više neće biti isto, a istovremeno će im se otvoriti neki novi vidici. Čeka ih odabir srednje škole i napeto iščekivanje jesu li uspjeli “upasti” baš onamo gdje su i željeli. Vjerujemo i nadamo se da će svatko od njih ostvariti svoje želje, ne samo na svoje nego i na zadovoljstvo svojih roditelja. Dakako i nastavnika koji su ih pratili sve te godine i kojima će to biti dokaz da su ih uspjeli izvesti na pravi put.



Marija Mihelić
UČENICE GENERACIJE OŠ LJUDEVITA GAJA
Maja Schoenberger iz 8. a, Paula Vuković iz 8.b, učenice OŠ Ljudevita Gaja, i Elena Farčić, učenica 8.c razreda Područne škole Sarvaš, proglašene su učenicama generacije. Priznavši da je bilo puno kandidata, odnosno da su brojni učenici iz njihovih razreda ostvarili odlične uspjehe te na taj način konkurirali za to lijepo priznanje, rekle su nam i da im puno znači što su upravo one najbolje u svojoj generaciji, u svojoj školi. Iako sretne što će upisati srednju školu, slažu se da nikada neće zaboraviti druženje osam proteklih godina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike