Magazin
SJEVERNA MAKEDONIJA 2021.

Početak pregovora o članstvu u EU-u ključan je za stabilnost
Objavljeno 19. lipnja, 2021.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane redovito analizira aktualne događaje na Bliskom istoku, Balkanu i u svijetu. IFIMES je pripremio analizu aktualne političke situacije u Republici Sjevernoj Makedoniji u povodu ponovnog odlučivanja Europskog vijeća o datumu početka pregovora te države s EU-om. Iz opširne analize “Sjeverna Makedonija 2021: Da li je EU pred novom historijskom greškom?” izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.



”KONJIĆEV SKOK”


Republika Sjeverna Makedonija nakon pada režima VMRO-DPMNE i dvojca Nikola Gruevski-Sašo Mijalkov napravila je povijesne iskorake u svom državnom i društveno-političkom razvoju. Nakon dolaska na vlast premijer Zoran Zaev i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) morali su se suočiti s naslijeđenim kriminalom i korupcijom, koja kapilarno postoji u svim porama života. Politika Zorana Zaeva bila je “Nula” problema sa susjedima. Došlo je do potpisivanja Sporazuma o dobrosusjedstvu i suradnji između Sjeverne Makedonije i Bugarske. Poslije je, 17. lipnja 2018., potpisan sporazum s Grčkom (“Prespanski sporazum”) o korekciji ustavnog imena Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija. Nakon toga dolazi do ulaska Republike Sjeverne Makedonije u punopravno članstvo NATO-a, 27. ožujka 2020. Donesen je zakon o unaprjeđivanju upotrebe jezika drugih etničkih zajednica. Time su ispunjeni ključni ciljevi koje je postavila nova makedonska vlada na čelu s premijerom Zaevom, osim jednog cilja, a to je početak pregovora o članstvu sa EU-om. U međuvremenu je Sjeverna Makedonija postigla još jedan veliki vanjskopolitički uspjeh, a to je predsjedanje OSCE-om u 2023. godini.

Sjeverna Makedonija je na geopolitičkom raskrižju i zbog toga je važno osigurati trajan mir i dugoročnu stabilnost te države u regionalnom i međunarodnom kontekstu. Upravo zbog svoje geopolitičke i geostrateške pozicije Sjeverna Makedonija je raskrižje regionalnog i međunarodnog kriminala i zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosno-obavještajne agencije ulažu enormne napore da se suzbije kriminal i korupcija na njezinu teritoriju i preko njega.

Analitičari upozoravaju na tajnu obavještajnu operaciju, koja se u međunarodnim krugovima naziva “Konjićev skok”, koja ima za konačni cilj povratak Nikole Gruevskog u Sjevernu Makedoniju i zbacivanje s vlasti postojeće političke garniture. Zbog toga se intenzivno radi na destabilizaciji države neprestanim produciranjem brojnih afera. Obavještajne službe detektirale su i locirale više od 160 medijskih portala koji produciraju brojne (lažne) vijesti (fake news) i afere s namjerom izazivanja kaosa i diskreditacije prije svih premijera Zorana Zaeva i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog.

Na političkom planu pokušava se blokirati funkcioniranje institucija, npr. opozicijski VMRO-DPMNE podnio je više od 2000 amandmana na Zakon o Armiji Republike Sjeverne Makedonije, čime se neposredno potkopava i sistem NATO-a. Prijedlog zakona o dodjeli makedonskog državljanstva uz tri svjedoka jako je upitan i nije u skladu s međunarodnim standardima te može utjecati na administrativnu promjenu etničke slike i stvaranje novih napetosti. Stvaranju ambijenta kaosa pridonose i “non-paperi” koje lansiraju bliski saveznici Nikole Gruevskog. Napadi na ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog bit će intenzivirani jer je detektirao i demontirao mreže pojedinih stranih obavještajnih službi na teritoriju Sjeverne Makedonije i zbog toga su napadi na njega osmišljeni kao svojevrsna osveta za njegovo uspješno djelovanje. Bugarska, Mađarska i neke druge države morat će povući svoju obavještajnu mrežu iz Sjeverne Makedonije i na obavještajnom području surađivati na osnovi potpisanih sporazuma. Zabrinjavajuće je što ključni sigurnosni izazovi i prijetnje Sjevernoj Makedoniji dolaze iz država koje su članice NATO-a, čiji je član i Sjeverna Makedonija.

PUT ZA PROMJENE


Unatoč svih problemima, koje evidentno ima, Sjeverna Makedonija pokazala je da je sposobna ostvarivati promjene i reforme. To je demokratska politička legitimacija sadašnjih vlasti. Članstvo u NATO-u potvrda je pravilnosti djelovanja. Članstvo u NATO-u znači sigurnost, stabilnost i blagostanje. Time se jača pouzdanost i sigurnost države za strane investicije. Istovremeno je članstvo u NATO-u velik iskorak k članstvu u EU-u. To je neposredno iskustvo svih novih članica nakon okončanja Hladnog rata. Bez članstva u NATO-u ni jedna od 30 država ne bi bila tako uspješna kao što je to sada. Članstvo znači suodlučivanje o ključnim pitanjima međunarodne politike. Sjeverna Makedonija neće više biti predmet rasprava na dnevnom redu međunarodnih foruma, nego će zajedno s drugim državama članicama raspravljati i pridonositi rješavanju ključnih međunarodnih pitanja i izazova. To je kvantno pomicanje u funkcioniranju države, koja je postala punopravna članica NATO-a. Zbog toga razdoblje nakon pandemije COVID-19 treba iskoristi za sveobuhvatni razvoj i prosperitet Sjeverne Makedonije.

Što se EU-a tiče, Unija treba ispuniti svoje obećanje Sjevernoj Makedoniji, koja je ispunila sve ono što je od nje tražio EU, i odobriti početak pregovora o članstvu, jer je toj državi potrebno dati šansu da pokaže svoju spremnost i potencijale u pregovaračkom procesu. Analitičari smatraju da je potrebno ispraviti povijesnu pogrešku, napravljenu u vrijeme njemačkog predsjedanja EU-om, i donijeti odluku o početku pregovora Sjeverne Makedonije s EU-om. Pri tome je velika odgovornost Francuske, koja pokušava iskoristiti bugarsku blokadu kako bi zaustavila proces proširenja EU-a na zapadni Balkan, koji ukupno ima 18 milijuna stanovnika, što je manje od polovine stanovništva Poljske. Odgađanje odluke o početku pregovora može značiti i odlazak Sjeverne Makedonije i drugih država zapadnog Balkana u neke druge geopolitičke i interesne sfere.

Pozicija Sjeverne Makedonije vrlo je ranjiva, jer putevi međunarodnog kriminala i mafije vode preko te države i čini poligon za obračunavanje sigurnosno-obavještajnih službi. Zbog toga proces otpočinjanja pregovora o članstvu u EU-u može biti ključan impuls za stabilnost te države i zapadnog Balkana, u suprotnom, ta regija može zauvijek biti izgubljena za EU. Sjevernoj Makedoniji i zapadnom Balkanu potrebna je pomoć američkih sigurnosno-obavještajnih agencija da se obračuna s kriminalom i korupcijom, kao što su američke agencije pomogle Italiji da se obračuna s mafijom nakon Drugog svjetskog rata.



Darko Jerković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim