Magazin
JEDNO NEOBIČNIJE OD DRUGOGA

Knjiga za sva vremena: Važna je ideja, poslije je sve lako
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Više od priručnika: Izdanje kakvo dosad nismo imali...

Neke su knjige veće od drugih, otrcana je fraza koja se često (ne)opravdano primjenjuje kad se, valjda, nema što originalnije kazati. Također smo bezbroj puta čuli i parafrazu glasovitog naslova filma Woodyja Allena "Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a niste se usudili pitati", koja bi u slučaju knjige koju predstavljamo mogla glasiti: Sve što ste oduvijek željeli znati o književnosti, a niste znali koga biste pitali.


 

Konkretno, radi se o knjizi "VELIKE IDEJE: KNJIŽEVNOST", prvom izdanju iz serijala "Velike ideje", posvećenom, kako i sam naslov navodi, književosti, koje je krajem prošle godine objavljeno u nakladi zagrebačke Školske knjige i izazvalo veliku pozornost javnosti, čitateljske publike i svih onih koji se izravno ili neizravno bave poviješću književosti u cijelini ili u njezinim dijelovima (žanrovima). Unikatno je to djelo, u originalu objavljeno pod naslovom The Literature Book u Velikoj Britaniji 2016. (Dorling Kindersley Limited) i prvi put jedno takvo u hrvatskom izdavaštvu (prijevod: Vedran Pavlić), koje formom i sadržajem plijeni pozornost, počevši od napadne crvene naslovnice s hrpom citata do zahvala na kraju i stražnje strane knjige, također crvene i citatne. Iza tog divovskog projekta stoji skupina autora, a razultat je doista impresivan.

IZAZOV ČITANJA


Drugim riječima, makoliko ste načitani i makoliko dobro poznajete svjetsku književnost, iznova čitati u ovako vizualno efektnom izdanju hrpu podataka, nerijetko duhovitih i zabavnih, ne samo što je svojevrstan podsjetnik na neke činjenice za koje vjerojatno niste ni znali da postoje nego i dinamičan vodič kroz bespuća književnosti od najstarijeg doba prvih pisanih iskaza čovjeka, od drevnih epova poput Ilijade i Mahabharate, preko suvremenih djela Salmana Rushdieja i Margaret Atwood do modernog doba, u kojem je sve (ili gotovo sve) na internetu, daklem u virtualnoj zoni digitalnog 21. stoljeća. John Steinbeck je u svojem govoru u povodu primanja Nobelove nagrade 1962. to jezgrovito opisao riječima: "Književnost je stara koliko i govor. Proizišla je iz ljudske potrebe za pričom i nije se uopće promijenila, osim što je postala potrebnija".

Knjiga "Velike ideje: Književnost" istražuje ključne književne epohe, teme i stilove pisanja na primjerima više od 250 književnih djela. Uz brojne ilustracije i grafičke prikaze ova je knjiga savršen uvod u golem i nikad do kraja istražen svijet književnosti. Bez obzira na to jeste li student književnosti ili ste jednostavno strastveni ljubitelj knjige, na ovim ćete stranicama naći obilje inspiracije za daljnje čitanje i istraživanje. Djelo je to golemog uloženog truda i, što je najvažnije, goleme ljubavi prema književnosti, koja se zahvaljujući predanosti svih suradnika u projektu (njih 13, redom iskusnih u takvom poslu) zrcali sa svake stranice i ostaje u sjećanju i dugo nakon što ste sve pročitali i o svemu razmislili te se knjizi, očekivano, vratili. Jer od uvodnog poglavlja Junaci i legende, preko poglavlja Od renesanse do prosvjetiteljstva, Romantizam i uspon romana, Razlaz s tradicijom, Poslijeratna književnost, do posljednjeg poglavlja Suvremena književnost toliko je toga opisano, prezentirano i uobličeno na spektakularan način da imate dojam kako je književnost istovremeno i umjetnost, i magija, i pustolovina, i intelektualni izazov, i zabava bez premca.


GOLEMA RIZNICA


Knjiga "Velike ideje: Književnost" uspjeli je primjer opsežnoga i atraktivnoga kompendija svjetske književnosti koji je novum u hrvatskoj metaknjiževnoj, ali i široj kulturi, napominje recenzentica knjige dr. sc. Suzana Coha: "Kao zanimljiv i pristupačan, u književnoznanstvenome smislu relevantan i sa suvremenim teorijskim trendovima kompatibilan pregled svjetske književnosti, zadovoljit će interese široke publike, od učenika i studenata književnosti i srodnih disciplina do stručnjaka iz tih područja, ali i drugih čitatelja koji su zainteresirani ne samo za književnost i njezinu povijest nego i za povijest i suvremenost svjetskih kultura i društava uopće." Jer pričanje priča staro je kao čovječanstvo. John Steinbeck je u svojem govoru u povodu primanja Nobelove nagrade 1962. to jezgrovito opisao riječima: "Književnost je stara koliko i govor. Proizišla je iz ljudske potrebe za pričom i nije se uopće promijenila, osim što je postala potrebnija." Gospođica Bingley iz "Ponosa i predrasuda" Jane Austen možda se pomalo i našalila kad je rekla "koliko se brže čovjek umori od svega nego od knjiga", no to mišljenje dijele mnogi. Unatoč gotovo neograničenim smetnjama koje danas mogu odvratiti pozornost čitatelja, književnost i dalje ispunjava duhovne potrebe te otvara umove čitatelja prema svijetu i njegovoj čudesnoj šarolikosti.

O tome svjedoči ova knjiga; ona je prozor u golemu knjižnicu svjetske književnosti, ali i podsjetnik na zajedničke veze diljem svijeta i na slavljenje razlika među njima - piše u osvrtu na knjigu. I tome se više nema što dodati, osim još jednom preporučiti ovo originalno izdanje kakvo je u svakom smislu jedinstvena knjiga "Velike ideje: Književnost".



Darko Jerković
JOHN STEINBECK: ”Književnost je stara koliko i govor. Proizišla je iz ljudske potrebe za pričom i nije se uopće promijenila, osim što je postala potrebnija.”

Unikatno izdanje
Knjiga “Velike ideje: Književnost” uspjeli je primjer opsežnoga i atraktivnoga kompendija svjetske književnosti koji, poštujući kronologiju i pozitivistički ustanovljive činjenice, otkriva njihove međusobne relacije te složenosti njihova oblikovanja i funkcioniranja kao jezičnih, estetskih, kulturnih, društvenih i komunikacijskih; tekstualnih, ko(n)tekstualnih, intertekstualnih i metatekstualnih; medijskih i intermedijalnih fenomena, zbog čega nesumnjivo predstavlja novum u hrvatskoj metaknjiževnoj, ali i široj kulturi. Kao zanimljiv i pristupačan, u književnoznanstvenome smislu relevantan i sa suvremenim teorijskim trendovima kompatibilan pregled svjetske književnosti, ona će, u skladu s intencijama svoje matične edicije, zadovoljiti potrebe i interese široke publike, od učenika i studenata književnosti i srodnih disciplina (primjerice povijesti, povijesti umjetnosti, filozofije, medija i sl.) do stručnjaka iz tih područja, ali i čitatelja koji nisu nužno uvjetovani svojom profesijom, a zainteresirani su ne samo za književnost i njezinu povijest, nego i za povijest i suvremenost svjetskih kultura i društava uopće, kako u njihovim pojedinim segmentima, tako i u totalitetu. (Iz recenzije, dr. sc. Suzana Coha, izv. prof.)

Najčitanije iz rubrike