Mozaik
DEA SIBER MLADA OSJEČANKA OTKRIĆE JE ANDREJE GRIBL

Posebno mi je drago što se
u spotu pojavila i moja Lu
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Gribl je napisala glazbu za pjesmu "Prva ljubav", a tekst Tihana Fraculj

Tvornica mladih talenata vrhunske osječke glazbenice Andreje Gribl i dalje neumorno radi i stvara nove mlade zvijezde. Andreja je istinska umjetnica koja svoje znanje i glazbeno umijeće nesebično svaki dan prenosi na djecu i mlade i usađuje im ljubav prema glazbi i umjetnosti.



To je uspjela i s mladom Deom Siber, kojoj je napisala glazbu za prvu pjesmu, "Prva ljubav". Za tekst je zaslužna Tihana Fraculj, a aranžman Ana Stanković. Snimanje i miksanje pjesme odradio je Aleksandar Stanković i Studio Homeland, a, naravno, kako to kod Andreje ide, ništa nije moglo proći bez spota za pjesmu. Tako je spot snimio i montirao Matej Čehovski iz Studija 55, scenarij napravila Andrejina sestra Renata Gribl, a fotografije sa spota potpisao je poznati mladi osječki fotograf Ivan Baboselac. U cijeloj priči važno je pjevačko mentorstvo, koje je odradila Ivančica Hinek.

Velik talent


- Jako sam ponosna na Deu, moju učenicu klavira iz Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. Već pri našem prvom susretu primijetila sam njezinu posebno lijepu boju glasa, izrazitu muzikalnost i talentiranost za glazbu. Kad sam joj predložila da joj napravim autorsku pjesmu, bila je jako sretna. Nakon što sam stupila u kontakt s Tihanom i pročitala njezine stihove, odmah mi je nekako sama od sebe došla inspiracija za glazbu. Hvala svima koji su sudjelovali na bilo koji način i na kraju hvala i Denisu Laliću, Filipu Biškiću i Luki Bilandžiću - rekla je Andreja Gribl.

Autorica teksta Tihana Franculj naglaslia je da su djeca i rad s njom velika ljubav, pa je tako i ovaj tekst za Deu posebna emocija.

- Sa zanimanjem pratim razne dječje emisije i teme, osobito crtane filmove, u kojima često posuđujem svoj glas. Više od 20 godina radim s djecom, trenutno kao voditeljica Kreativnog centra "Košnica" i edukatorica u "Vježbaonici sreće", a pišem i slikovnice za djecu. Upravo zato me je Andrejin poziv da napišem stihove za pjesmu "Prva ljubav" jako razveselio. Oduševila sam se kad sam čula uglazbljenu pjesmicu i jedva čekam neku novu suradnju - kaže Tihana.

Mala Osječanka Dea Siber (9) oduševljena je prilikom da pokaže svoj talent prvom solo pjesmom.

- Na snimanju spota bilo mi je super, zabavno, veselo i baš fora jer je sa mnom bila moja najbolja prijateljica Hana, cijela moja obitelj, mama Ivana, tata Stjepan, braća Borna i Fran, bratići Bartol i Karlo te prijatelji Grga, Greta i Niko. Posebno mi je drago što se u spotu pojavila i moja Lu, jorkširski terijer. Drago mi je što smo snimali na lokacijama gdje inače volim biti, a to je moje čarobno stablo. Presretna sam tom prilikom da dobijem svoju pjesmu i nadam se da će se svima svidjeti - rekla je Dea.

U spotu je vratolomije na BMX-u odlično odradio Denis Lalić iz Osijeka.

- Imam 19 godina, dolazim iz Osijeka i BMX vozim osam godina, a posljednje tri godine profesionalno. Već sam imao suradnju s Andrejom, za jednu pjesmu u kojoj sam uživao, i vrlo rado se odazovem svakom pozivu. Ove godine htio bih posjetiti nekoliko većih natjecanja izvan Hrvatske ako bude mogućnosti, zbog cijele situacije s koronavirusom. Cilj mi je otići na sljedeće Olimpijske igre te se svaki dan pripremam za natjecanja koja dolaze, između ostalog, za Pannonian Challenge, koji će se održati u kolovozu - kaže Denis.

Odličan scenarij za spot djelo je Renate Gribl, koja je ponovno pokazala izvrsnu vještinu spajanja glazbe i slike na ekranu, a ponovno je sve smješteno na ulice Osijeka.

- Spot je sniman u našem prekrasnom Osijeku, a osmišljen je kako bi prenio ugodnu i veselu dječju atmosferu. Osijek ima prekrasne parkove, a od lokacija na kojima smo snimali posebno bih istaknula Park kralja Držislava, odnosno Školjku, koja se tamo nalazi, i Fontanu prijateljstva u Parku kralja Petra Krešimira IV. Dinamičnosti i zanimljivosti spota pridonijeli su trikovi na BMX-u, a posebnu emociju prenijela je Dea svojim nastupom. Na snimanju je vladala opuštena i vesela atmosfera i svi su se dobro zabavili - kaže Renata.

Deinu "Prvu ljubav" izdala je izdavačka kuća Nota Bene Records, čiji je direktor Mladen Malek oduševljen cijelom pričom.

- S iskrenim zadovoljstvom nastavljamo našu, sada već dugogodišnju suradnju s autoricom i skladateljicom Andrejom Gribl. Ovaj put s radošću objavljujemo singl za 9-godišnju Deu, koja nas je privukla svojim nasmijanim i vedrim singlom u kojem progovara o prvoj ljubavi. Uz izvrsnu audio i video produkciju suradnika koji su sjajno odradili i samu pjesmu i video, koji možete poslušati i pogledati na našem YouTube kanalu, vjerujem, a, rekao bih, i siguran sam da našu Deu čeka još puno ovako lijepih pjesama - kaže Malek.

Širok spektar


Kad ti učenik u ovako ranoj fazi glazbenog razvitka napravi nešto veliko, onda kao mentor moraš biti ponosan. Tako je prepuna ponosa Ivančica Hinek, dirigentica Dječjeg zbora mlađeg uzrasta Glazbene škole Franje Kuhača Osijek i Deina mentorica pjevanja.

- Dugogodišnja korepetitorica Dječjeg zbora mlađeg uzrasta Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, prof. Andreja Gribl, svojom uvijek pouzdanom, nadahnutom i uvjerljivom klavirskom pratnjom uvelike je zaslužna za dosadašnje uspjehe najmlađeg dječjeg zbora Glazbene škole. Njezin zapažen skladateljski rad također je posvećen djeci, odnosno pjesmama za djecu, koje kontinuirano sklada još od studentskih dana. Za potrebe njezina novog videospota, za pjesmu "Prva ljubav", s talentiranom djevojčicom Deom vježbala sam pjevanje odnosno sve one tehničke finese koje pridonose tomu da njezina pjevačka izvedba bude točna, lijepa, izražajna i uvjerljiva – od osnova pjevačkog disanja, postave tona i djevojčici prilagođenih vokalnih tehničkih vježbi do oblikovanja fraza, pravilne dikcije i točne izvedbe pjesme, koja je zbog mnogo sinkopiranih ritmova dosta zahtjevna za pjevanje. Dea je odlično reagirala na satima pjevanja i sretna sam što je u spotu pokazala zaista široki spektar svog talenta, ne samo pjevačkog - kaže prof. Hinek.

I na kraju, kad se povuče crta, najponosniji su roditelji, njima osmijeh tijekom cijele ove priče nije silazio s lica.

- Kad mi je Andreja rekla da bi poklonila Dei jednu pjesmicu, ni na kraj pameti nije mi bilo da ćemo doći do spota. Nit mi je vodilja bila ostaviti joj lijepu uspomenu na djetinjstvo. Stalno nam nešto pjevuši, tako da je ovaj zadatak odradila sa zadovoljstvom. Najteži joj je dio bio snimanje spota, koje ju je dosta iscrpilo, pogotovo sada kada je i kraj školske godine. Nevjerojatno mi je kako smo, zahvaljujući Renati, jednim dječjim spotom uspjeli dočarati ljepote i sadržaje našega grada - zaključila je Deina majka Ivana Siber. Pjesmu doista treba čuti i doživjeti, a Andreji Gribl na kraju treba, teško je reći koji put, zahvaliti što mladim glazbenim talentima daje ovako velike mogućnosti, koje neizmjerno sretnima prije svega čine upravo njih.



Vladimir Grgurić
u spotu
DOČARALI

LJEPOTU

GRADA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike