Sport
BITKA ZA BRITANIJU

Nije dobrodošla, ali Tartan Army maršira na Wembley
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Utakmice Engleske i Škotske, posebice na Wembleyju, podižu temperaturu na Otoku

Večeras će se na Wembleyju odigrati još jedan čin najdužeg rivalstva u povijesti nogometa. Kada god se sastaju Engleska i Škotska, strasti na Otoku budu uzavrele. Za Škote nema ničega važnijeg od pobjede nad Englezima, što ima korijene duboko u povijesti. Englezi, pak, imaju većih rivala, poput Njemačke ili Argentine, ali neće ostati hladnokrvni kada su u pitanju "bitke za Britaniju", kako se te susrete pomalo patetično naziva u otočkim medijima.



Stoljeće i pol rivalstva


Rivalstvo je počelo prije 149 godina. Prvom službenom međudržavnom utakmicom, koja je odigrana 30. studenoga 1872., na Hamilton Crescentu, u Glasgowu. Otad pa do danas odigrano je 113 utakmica u kojima je odnos gotovo izjednačen. Engleska je slavila 48 puta, Škotska 41, a 24 utakmice završile su bez pobjednika. Škotima je uvijek poseban užitak slaviti na Wembleyju, a kroz povijest to su činili često. Neke od najpamtljivijih pobjeda su ona iz 1967., kada je Engleska bila svjetski prvak, imala je 19 uzastopnih utakmica bez poraza na Wembleyju, a onda je došla Škotska i svladala ih s 3:2. Ipak, najupečatljivije scene dogodile su se u lipnju 1977., kada je Škotska na Wembleyju slavila s 2:1, a nakon susreta razdragani škotski navijači ušli su na teren i odnijeli gotovo cijeli travnjak Wembleyja te polomili vratnice. Bile su to lude godine, ali s jednakom količinom strasti utakmice se doživljavaju i danas. Kada god se igra u Londonu, sa sjevera Otoka prema britanskoj prijestolnici krene prava seoba naroda. Ovaj put ona će vjerojatno biti nešto manje izražena zbog koronavirusa, ali najavljen je dolazak približno 30.000 Škota, premda imaju samo 3000 ulaznica na raspolaganju. Londonski gradonačelnik Sadiq Khan već im je poručio kako nisu dobrodošli (najviše zbog mjera protiv korone, nap.a.), ali to neće zaustaviti Tartan Army na putu prema Wembleyju.

Engleska je jača, ali...


Za Škote ti okršaji imaju posebnu težinu, i zato ih nikada ne treba otpisati, pa čak ni kada su kao danas - zapravo autsajderi. Nevjerojatno je koliko škotski navijači imaju vjere kako je njihova reprezentacija u stanju pobijediti Englesku. Vjerojatno su svjesni svoje neobjektivnosti, ali to je jednostavno jače od njih. Englezi, pak, u te utakmice unose značajno manje emocija i nabrijanosti, pa je možda i to jedan od razloga što ih je Škotska često znala dobro namučiti, a nerijetko i pobijediti na Wembleyju. Današnji odnos snaga prema kvaliteti debelo je na strani Engleza, ali znate kako ide s derbijima. Nije važno tko je kvalitetniji, nego tko će biti hrabriji i tog dana biti raspoloženiji.

I dok se Škoti nabrijavaju i poručuju: "Englezi su arogantni, i to je naša prilika", iz kampa engleske reprezentacije dolaze opuštajuće fotografije na kojima se igrači relaksiraju u bazenu, dodavajući se loptama koje imaju izgled lubenica. Posve drugačiji pristup u pripremi utakmice, ali to nije samo posljedica načina na koji neka od strana doživljava taj dvoboj, nego je uvjetovana i rezultatima iz prvog kola. Engleska je svladala Hrvatsku i mirno čeka nastavak grupne faze, dok su Škoti poraženi od Češke, pa im je susret s Englezima iznimno važan i u rezultatskom smislu.

Svi znaju tko je “na papiru” bolji u tom dvoboju, ali isto tako svi se pitaju što će presuditi. Kvaliteta engleskih igrača, ili hrabra srca Škota. Bit će to pravi nogometni klasik...



Dalibor Keler
Škotska hrabra

srca vjeruju u

iznenađenje

i uspjeh na

Wembleyju

Najčitanije iz rubrike