Sport
SKUPINA A ITALIJA PRVA IZBORILA OSMINU FINALA

"Azzurri" očarali iApenine i Europu
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Na svom drugom Euru Wales je stigao nadomak i drugog prolaska skupine. Igra i pobjeda nad Turskom doveli su Velšane na korak do drugog kruga, koji bi im mogao izbjeći samo u slučaju malo vjerojatno nepovoljnog raspleta. Velški mediji nižu hvalospjeve svojoj reprezentaciji, ali i navijačima koji su "potegnuli" sve do Bakua, ističe se kako je protiv Turske bila najbolja igra Velšana u posljednjih pet godina i sada protiv Italije u Rimu u nedjelju imaju priliku čak i osvojiti prvo mjesto skupine.

No za to moraju zaustaviti sjajne "azzurre" koji su svojim izvedbama u prva dva susreta zadivili ne samo Italiju nego i cijelu Europu. Sjajan "stroj" Roberta Mancinija prvi je osigurao osminu finala s dvije čiste i uvjerljive 3:0 pobjede, dominiravši i protiv Turaka i protiv Švicaraca. Razgalili su svoje navijače, rasplamsavši im nadu da nakon 15 godina mogu ponovno do velikog trofeja. Golemo razočaranje zbog debakla i neodlaska na SP u Rusiju prije tri godine sada je zamijenila mala euforija jer Italija je nakon dugo vremena potvrdila da je kandidat za najviše domete. Produžili su "azzurri" svoj niz bez poraza na 29 utakmica, posljednji su put izgubili još 2018. u Ligi nacija od Portugala i samo ih jedna utakmica dijeli od rekorda iz razdoblja 1935. - 1939. Uz to, u nedjelju mogu postati i prva reprezentacija nakon Njemačke 2012. koja je u skupini na Euru upisala sve tri pobjede. No, iako zadovoljan izvedbom svoje momčadi, Mancini i dalje smatra kako su glavni kandidati za naslov Francuska, Portugal i Belgija, očito pokušavajući umanjiti euforiju među navijačima.

- Jedni su svjetski prvaci, drugi europski, a treći prva reprezentacija na svijetu po FIFA-inoj ljestvici. To su momčadi koje su građene godinama i normalno je da su veći favoriti od nas, iako se u nogometu sve može dogoditi. Znali smo da će biti teško protiv Švicarske, koja je jaka momčad, mučili smo se u uvodnim minutama, no tada smo ih počeli visoko pritiskati i isforsirati njihove pogreške. Stvorili smo nekoliko prilika i zasluženo pobijedili. Momci su bili odlični, iako nije bilo lako, druga je utakmica u pet dana po velikoj vrućini - rekao je Mancini nakon pobjede vrijedne ulaska u drugi krug.

U redovima Švicarske vlada razočaranje, prvenstveno igrom, pa njihovi mediji ističu kako je ovo najnemoćnije izdanje u sedam godina mandata Vladimira Petkovića, koji od svojih igrača očekuje da se što prije okrenu presudnom dvoboju protiv Turske.

- Puno toga nije nam uspijevalo, dok Italiji je. Istina je negdje u sredini. Čestitam Italiji, igra sjajan nogomet i to već neko vrijeme - komplimentirao je švicarski izbornik "azzurrima". G. Roguljić



Goran Roguljić
Turska - Wales 0:2 (Ramsey 42, C. Roberts 90+5), Italija - Švicarska 3:0 (Locatelli 26, 52, Immobile 89)

TABLICA

1. Italija       2       2       0       0       6:0       6

2. Wales       2       1       1       0       3:1       4

3. Švicarska       2       0       1       1       1:4       1

4. Turska       2       0       0       2       0:5       0



Preostali susreti: Italija - Wales, Švicarska - Turska (20. 6.)

29

utakmica bez poraza ima Italija, njezin najduži niz od rekorda iz 1939. (30)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike