Sport
UTAKMICA ISTINE ZA DALIĆA I NJEGOVU MOMČAD

Hrvatskoj treba pobjeda vatreni,
pokažite nam da ste fajteri!
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
U susretu s Česima očekujemo momčad Hrvatske koja će biti mnogo agilnija te gladna pogodaka i pobjede

Hrvatska nogometna reprezentacija danas na Hampden Parku u Glasgowu treba početi graditi put prema plasmanu u drugi krug Europskog prvenstva.



Startni poraz protiv Engleske treba izbrisati iz kolektivne memorije jer on zapravo ništa i neće značiti ako Hrvatska napokon pronađe sebe i svoju igru te zabilježi pobjede u preostale dvije utakmice u skupini. Prvo treba riješiti Češku, koja će nas dočekati ohrabrena pobjedom nad Škotskom u prvoj utakmici. Česima taj rezultat otvara mogućnost mirnije pripreme i ulaska u utakmicu. I to je loša vijest za nas jer upravo igra u kojoj ne trebaju biti napadački orijentirani Česima najviše odgovara.

S riječi na djela


Opet, premda su pobijedili Škote, Češka je u toj utakmici pokazala kako uopće nije neranjiva, posebno kada ju se stavi pod pritisak. Dopustila je Škotskoj gotovo 20 udaraca prema njezinim vratima, a što neki od njih nije završio u mreži zasluge idu vrataru Vacliku i nepreciznosti škotskih igrača. Zato smo skloni zaključiti kako će u današnjem susretu puno toga ovisiti o tome kakva će biti Hrvatska. Hoćemo li napokon odigrati jednu utakmicu koja će biti pamtljiva. Ovo je trenutak u kojem Hrvatska treba pokazati lice koje smo gledali na SP-u i u rijetkim utakmicama nakon njega. Tri godine slušamo istu priču. Sve je uredu, atmosfera je odlična, znamo koji su problemi, riješit ćemo ih, ali sav taj optimizam koji se emitira iz redova naše reprezentacije rijetko dobiva potvrdu na samom terenu. Hrvatska je uglavnom djelovala jalovo, izbornik Zlatko Dalić malo je toga promijenio u igri nakon Rusije, a ostao je bez nekoliko važnih karika koje su se oprostile od reprezentativnog dresa. Nema dvojbe kako Hrvatska kvalitetu ima, bolja je od Češke, ali ako želi pobijediti, morat će pronaći kolektivni duh te biti mnogo aktivnija i agilnija negoli je to bila na Wembleyu.

- Nije nas poljuljao poraz na Wembleyu. Atmosfera u reprezentaciji je odlična, a možemo ju dodatno poboljšati ako pobijedimo Čehe. Pred nama je utakmica koja će zahtijevati veću razinu pritiska, želje za pogotkom i rezultatom koji nam je nužan za samopouzdanje. Ako budemo na našoj razini, rezultat neće izostati, uz dužno poštovanje prema Česima. Očekujem fajtersku utakmicu, jer će rezultat biti u prvom planu - kaže Šime Vrsaljko, desni branič hrvatske reprezentacije.

U posljednjih deset utakmica Hrvatska je zabilježila samo tri pobjede od kojih su dvije bile protiv reprezentacija koje pripadaju u najniži razred europskog nogometa Cipra i Malte. Posljednji trijumf protiv uglednijeg suparnika zabilježili smo u listopadu 2020. godine kada smo na Maksimiru u Ligi nacija svladali Švedsku (2:1). Susret s Česima je pravi trenutak u kojem treba s riječi prijeći na djela. Istina, ni s bodom još ne bismo izgubili mogućnost prolaska u osminu finala, ali bio bi to vrlo sklizak teren jer nas u posljednjem kolu skupine očekuje dvoboj protiv Škotske koja bi u slučaju našeg remija s Česima, bez obzira na ishod njihove utakmice protiv Engleske, vidjela svoju priliku za osvajanje trećeg mjesta.

Dalić na potezu


Hrvatska je dosad na Europskim prvenstvima triput nakon druge utakmice u skupini imala osiguran plasman u drugi krug. U Engleskoj 1996. te u Austriji i Švicarskoj 2008. krenuli smo s dvije pobjede, a na posljednjem Euru u Francuskoj 2016. imali smo četiri boda, pa je bilo samo pitanje s koje ćemo pozicije u osminu finala (to je bio prvi Euro na kojem su u drugi krug ulazila i četiri trećeplasirana po skupinama, nap.a.). U Poljskoj i Ukrajini 2012. godine također smo imali četiri boda nakon dva susreta, ali nam to nije bilo dovoljno za drugi krug jer smo bili u istoj skupini s kasnijim finalistima Španjolskom i Italijom. Dakle, samo jednom smo se našli u situaciji koja je bila slična ovoj, bilo je to u Portugalu 2004. nakon startnog remija protiv Švicarske, ali tada su nas čekali mnogo teži protivnici od današnjih, Francuska i Engleska. Nismo uspjeli, pa se ovoj generaciji otvara prilika da se Hrvatska prvi put probije u drugi krug velikih natjecanja nakon što nije pobijedila u prvoj utakmici. Zato je pobjeda nad Česima od ključne važnosti jer igrati na “zicer” pa sve baciti na kartu posljednje utakmice ne bi baš bila mudra odluka. Uostalom, krajnje je vrijeme da izbornik Zlatko Dalić pokaže kako je u stanju opet pokrenuti reprezentaciju i donijeti prave taktičke odluke. Najvažnije će biti složiti momčad da bude kompatibilna i ne guši samu sebe u kreaciji napada kao što je to bio slučaj protiv Engleske. Puno se posljednjih dana govorilo o “pravom licu” Hrvatske. Sada je došao trenutak u kojem se ono treba pokazati. Naravno, to ne znači bjesomučnu ofenzivu u kojoj će se zaboraviti na disciplinu, ali ono što Hrvatska treba ponuditi jest mnogo više okomitih lopti i ulazak iz drugog plana. To su stvari koje su već duže vrijeme slabo zastupljene u igri naše reprezentacije.

Na Hampden Parku želimo vidjeti Hrvatsku gladnu pogodaka i pobjede. Ako se naši reprezentativci pojave u takvom izdanju, onda trijumf ne bi smio izmaknuti, a s njime bi za Hrvatsku počeo “novi” Euro.



Dalibor Keler
Hampden Park
S RIJEČI NAPOKON TREBA PRIJEĆI NA DIJELA

Nikola

Vlašić

reprezentativac Hrvatske

Jako je važno pobijediti Čehe jer je uvijek teško u posljednju utakmicu ulaziti s izraženim imperativom pobjede kakav bismo imali ako bismo remizirali. Oni imaju tri boda i pobjedu, ali mislim da će isto ići na pobjedu, jer je to Europsko prvenstvo i želiš imati što više bodova te se dokazati u svakoj utakmici.

SVE STAVITI U LUKINE RUKE
Ključna stvar će biti konce igre i organizacije naših napada staviti u ruke Luke Modrića. Hrvatska je najbolje igrala kada je Luka iz pozadine bio spona od koje su kretale napadačke akcije. U tome je nenadmašan i zbog toga je proglašen najboljim igračem na svijetu. On nije “box to box” veznjak, već playmaker koji idejama i brzim razmišljanjem može na krivoj nozi uhvatiti svaku obranu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike