Regija
PREDSTAVLJENI 55. ĐAKOVAČKI VEZOVI

U vezovskoj povorci 40 skupina, fokus na regiji
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
ĐAKOVO



- Sretan sam i uzbuđen što ćemo ove godine imati Đakovačke vezove, 55. put, od 18. lipnja do 4. srpnja, a koje je zbog epidemiološke situacije bilo zahtjevno i izazovno organizirati - najavio je jučer na presici gradonačelnik Marin Mandarić, dodavši da je ove godine zemlja partner Mađarska. Sedam društava što njeguju mađarsku tradicijsku kulturu, što iz RH što iz Mađarske, u subotu, 3. srpnja, na korzu će predstaviti njezinu gastronomiju i obrte, navečer u Velikom parku nastupit će FA Bartok iz Budimpešte, a u nedjelju će svi biti dio svečane vezovske povorke, najavio je Mandarić. Direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek rekla je da 55. Vezovi počinju danas, 18. lipnja, 1. Danima otvorenih vinskih podruma đakovačkog vinogorja. U tri dana, do nedjelje, predstavit će se 12 vinarija iz Trnave, Drenja i Đakova. Trnavački dio programa ujedno je 34. Bonavita, dodala je Burek. Naglasila je kako će svečano otvorenje Vezova, u petak, 2. srpnja, biti u 21 sat pred katedralom. U znaku je scenske slike "Moja duša bećarska". "U svečanoj povorci, u nedjelju, 4. srpnja, prodefilirat će 40-ak skupina; interes za to vrlo je velik, a fokus je na Slavoniji i Baranji. Dio povorke su i zaprege i jahači", rekla je Burek.

Dio programa 55. Vezova je i fotoizložba "Poljem ravnim pustit ćemo vrance" Silvije Butković, Ivanjski krjesovi u Velikom parku, U nedjelju, 27. lipnja, Mali su vezovi. U subotu i nedjelju, 3. i 4. srpnja, u Velikom parku folklorni je program, a na Hipodromu konjičke priredbe. I ove su godine, 24. i 25. lipnja, Đakovački rezovi, čiji je središnji program Etno film festival Srce Slavonije s filmovima iz niza zemalja. KUD Tena Đakovo održat će u okviru Vezova koncert, a gostovat će tih dana i Lado - u Velikom parku, Najavljena je i izložba u Muzeju Đakovštine. Pripremljen je i bogat glazbeni program - Slavonske lole, Slavonia band, Dyaco i drugi tamburaši, Jelena Rozga, Vatra, Kedžo i Žaža, Rišpet itd., a nastupat će na parkingu iza male crkve. Zbog epidemiološke situacije, najavio je Mandarić, ove godine neće biti šatora. Također, ove godine izostat će i gastroprogram na parkingu. Vezovi će biti zatvoreni 4. srpnja navečer u Velikom parku programom "Slavonijo, zemljo plemenita", uz izbor najljepšeg ruha.

- Zbog epidemiološke situacije program Vezova podložan je promjenama i prilagodbama - poručio je Mandarić te pozvao Đakovčane i goste da se dobro provedu na 55. Vezovima, ali da pritom budu i odgovorni.

S. Župan
Glazbeni program na velikom parkiralištu zbog epidemiološke situacije teći će bez šatora i Gastrofesta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike