Novosti
POTPISAN UGOVOR O GRADNJI GOSPODARSKOG CENTRA

Novi sajamski prostor bit će sagrađen za 18 mjeseci
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Anušić: Zajedno s Gradom Osijekom osnovat ćemo tvrtku za vođenje sajmova

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predstavnici izvođača radova, zajednica ponuditelja Projektgradnja plus i Osijek-Koteks, u četvrtak su potpisali ugovor o gradnji prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku, čime je omogućen početak radova na ovom projektu ukupne vrijednosti 65,5 milijuna kuna.Organizacija sajmova


U projekt su partnerski uključeni Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, a prva faza uključuje gradnju sajamskog prostora, multifunkcionalne zgrade ukupne bruto zatvorene površine 5000 četvornih metara. "Dosadašnji prostor na Pampasu nije bio prikladan kao sajamski prostor kakav zaslužuje Osijek i Osječko-baranjska županija koji moraju biti predvodnici gospodarskog, kulturnog, znanstvenog, sportskog i svakog drugog života istoka Hrvatske. Ako to ne budemo bili, nećemo se moći razvijati u onom smjeru u kojemu trebamo. Tu ulogu moramo preuzeti. Za 18 mjeseci od uvođenja izvođača u radove Županiji i Gradu na korištenje će se dati zgrada novog sajamskog prostora", poručio je Anušić. Najavio je osnivanje zajedničke županijske i gradske tvrtke koja će voditi sajamski prostor i biti zadužena za organizaciju sajamskih i gospodarskih priredbi. "Ne na način da imamo tri sajma godišnje, reda radi napravljenih. Mislim da mjesečno možemo organizirati jedan sajam, a uvjeren sam da imamo što ponuditi i na dva, tri sajma svaki mjesec. Nisu dovoljni samo Proljetni i Jesenski sajam i SALORI, moramo organizirati sajmove prehrane, ekološke proizvodnje, obrtništva, sporta i sve druge sajmove koji se u cijelom svijetu desetljećima već organiziraju. Osijek će s time i započeti čim se za to osiguraju uvjeti", najavio je Anušić. Osvrnuo se i na priče kako su sajmovi prošlost i kako je svu trgovinu preuzeo internet te da organizacija sajmova kakvu mi poznajemo više nije potrebna. "I onda preko interneta naručite mobitel, a dobijete ciglu. Stoga su sajmovi dobri, treba ih podržavati i poticati izravnu komunikaciju poslovnih partnera s kupcima, uvoditi nove tehnologije, širiti ponudu i izvan granica županije i Hrvatske te omogućiti europsku i svjetsku razinu", zaključio je Anušić.

Samo dva i pol mjeseca nakon potpisanog ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a i Središnje agencije za ugovaranje i financiranje o dodjeli nepovratnih sredstava, čime je za prvu fazu osigurano 45 milijuna kuna, ostvareni su svi preduvjeti za otvaranje gradilišta i početak radova. Stoga je potpisivanju ugovora nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak koja je najavila da će Gospodarski centar nuditi i ostale sadržaje, poput kongresnog centra te poslovanje malih i srednjih poduzetnika.

Grad partner


"Ministarstvo i Vlada RH prate ovaj projekt i dalje u njegovoj punoj fazi realizacije kako bi završili cijeli Gospodarski centar. Vjerujem da će već po isteku ovih 18 mjeseci svoje mjesto na sajamskom prostoru naći različite vrste sajmova u Osijeku, da će vrlo brzo doći do organizacije novih, specijaliziranih sajmova različitih gospodarskih grana koje imamo na istoku Hrvatske. Poduzetnici će imati prostor gdje će brendirati i prezentirati svoje proizvode i ostvarivati novu poslovnu komunikaciju", kazala je Tramišak uvjerena kako će ovaj prostor strateški pozicionirati OBŽ i Osijek na karti europskih i svjetskih mjesta po pitanju sajmovanja.

Kao partner u projektu Grad Osijek je kroz ITU mehanizam sudjelovao s 15 milijuna kuna i kroz zemljište vrijedno 26 milijuna kuna. Gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je ovaj projekt jednim u nizu koji će u budućnosti zajednički razvijati Grad i Županija. "Strateški projekt prepoznala je Vlada RH čiji je cilj poticanje gospodarstva i poduzetništva odnosno gospodarske i poduzetničke infrastrukture nužne Osijeku i Županiji. Pampas nije adekvatan i primjeren gradu veličine Osijeka. Najbolja demografska mjera je poticanje gospodarstva i stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta što ćemo kroz Gospodarski centar i dobiti kao i sve ono što nedostaje istoku Hrvatske. Osijek i OBŽ moraju biti predvodnik i kotač koji pokreće gospodarstvo na cijelom istoku Hrvatske i kroz ovo se tako i pozicioniramo", rekao je Radić.

Projekt je izazovan i luksuzan, napomenuo je predstavnik izvođača radova Ivica Crnković, predsjednik Uprave Projektgradnje, ali sigurno je nešto što se može napraviti u 18 mjeseci. "Sigurno je da ćemo radove izvršiti u planiranom roku i potrebnoj kvaliteti i dokazati što znači imati domaću operativu", rekao je.


Tomislav Prusina
Projektira se na principu održive gradnje
Gospodarski centar bit će regionalni poduzetničko-poslovni centar koji će omogućiti adekvatan izlagački i kongresni prostor radi promicanja poduzetništva te umrežavanja s drugim poslovnim subjektima i institucijama kako bi ojačali svoje kompetencije i povećali konkurentnost na području Osječko-baranjske županije, ali jedinstven je i za cijelo područje Slavonije, Baranje i Srijema. Projektira se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. U obzir će se uzeti pozitivan učinak na horizontalne politike Europske unije koje se odnose na promicanje ravnopravnosti žena i muškaraca i zabrana diskriminacije, pristupačnost za osobe s invaliditetom i održivi razvoj.

ugovoreno
65,5 MILIJUNA KUNA VRIJEDNI SU RADOVI

Možda ste propustili...

KADA TERMOMETAR POKAZUJE GOTOVO 40 ºC

Pate i životinje, svinje dožive i toplotni udar

PREDSJEDNIK HRVATSKOGA SABORA U POVODU DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Jandroković: Zahvalni smo svima koji su kroz povijest za Hrvatsku dali svoje živote

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela

3

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz