Učionica
U ORGANIZACIJI AKADEMIJE ZA UMJETNOST

"Dani Paje Kolarića – obilježavanje 200. godišnjice rođenja"
Objavljeno 18. lipnja, 2021.

Pajo Kolarić, začetnik tamburaške glazbe, rođen je 1821. godine u Osijeku. U gradu je djelovao kao gradski senator, narodni zastupnik i ravnatelj Osječke štedionice, a 1871. godine dobio je saborski mandat. Cijeli život radio je na promicanju hrvatske riječi u glazbenom i javnom životu. Zasluga je Paje Kolarića da se sa svjetovne pozornice u Osijeku čuje hrvatska riječ, a predvodio je i prvu kazališnu diletantsku družinu u kojoj se glumilo i na hrvatskom jeziku. Godine 1847. osnovao je prvi građanski tamburaški zbor u Hrvatskoj i počeo skladati za tambure te postao utemeljiteljem organiziranog sviranja tambure u Hrvatskoj, a Osijek učinio tamburaškim srcem cijele zemlje. Skladao je na vlastite i narodne tekstove te stvarao tzv. slavonske varoške pjesme koje žive i danas zahvaljujući notnim zapisima Franje Kuhača, njegova suvremenika i prijatelja. Oporučno je sav imetak ostavio u prosvjetne i dobrotvorne svrhe te ostao vječno zapamćen kao značajan glazbenik u povijesti grada.



Program je bio raznolik – ispunjen koncertima, predstavama, izložbama, radionicama i glazbeno-scenskim šetnjama. Unutar programa održan je i Međunarodni interdisciplinarni umjetničko-znanstveni skup Pajo Kolarić i njegovo doba što dodatno pojačava naglasak na interdisciplinarnosti toga događaja.

Naime, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku jedinstvena je institucija u Hrvatskoj i šire jer objedinjuje i umjetnost i znanost. Svih šest odsjeka (Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za instrumentalne studije, Odsjek za kazališnu umjetnost, Odsjek za kreativne tehnologije, Odsjek za kulturu, medije i menadžment te Odsjek za vizualnu i medijsku umjetnost) aktivno su sudjelovali u projektu tako da je svatko iz svojega segmenta umjetnosti, kulture i znanosti doprinio stvaranju snažnije vidljivosti ne samo Paje Kolarića nego i života u Osijeku sredinom i u drugoj polovici 19. stoljeća.

U svibnju 2020. godine organiziran je tim na čelu s idejnom začetnicom i voditeljicom projekta dr. sc. Blankom Gigić Karl te doc. dr. sc. Damirom Šebom i dr. sc. Snježanom Barić-Šelmić kao užim suradnicima na projektu. Organizacijski tim projekta činili su: izv. prof. dr. sc. Jasna Šulentić Begić, doc. dr. sc. Amir Begić, doc. dr. sc. Hrvoje Mesić, Marko Sesar, umjetnički suradnik, Selena Andrić, umjetnička suradnica, Tajana Rogulja, Goran Ivanović, Vesna Mores i izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen.

Niz je aktivnosti koje su prethodile samom programu pa je tako početkom siječnja 2021. godine, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, raspisan natječaj za najbolju skladbu u čast Paji Kolariću. Stručni je žiri skladbu odabrao, a praizvedba je održana 28. svibnja 2021. tijekom koncerta Golden Strings Orchestra, alumnija i studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Također, naš je Odsjek za kreativne tehnologije, u sklopu studija Kostimografije, u suradnji s osječkim Udruženjem obrtnika šivao replike kostima iz 19. stoljeća koje su naši glumci nosili tijekom glazbeno-scenske šetnje kroz vrijeme koja je održana u nedjelju, 23. svibnja 2021. u središtu grada. Ta je šetnja završila u Sakuntala parku gdje su naši studenti Odsjeka za instrumentalne studije – smjer Tambura (koji je i jedinstveni studij u Hrvatskoj), uz članove HKUD-a 1862., svirali i pjevali Kolarićeve popijevke.

Sam program započeo je u Muzeju Slavonije 20. svibnja 2021. gdje je postavljena izložba Predmeti iz vremena Paje Kolarića te je po otvorenju prikazan dokumentarni film Legenda o tamburici. Treba naglasiti da je izložena i najočuvanija tambura u Hrvatskoj, ona Paje Kolarića, koju je na čuvanju muzeju predao Julije Njikoš. Drugoga dana, 21. svibnja, na programu je bila izložba Lorem Ipsum našega studenta Josipa Jelenčića s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost koja je postavljena u Galeriji Knifer.

Velikim koncertom Hrvatskoga komornoga orkestra pod ravnanjem dirigenta Davora Kelića te solista Marija Zbiljskog (bisernica), Vice Zirduma (bisernica) i Darka Čuvidića (brač) održana je treća večer programa, 22. svibnja, u prekrasnom holu Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Izvedene su i dvije skladbe naših profesora, Davora Bobića: Concertino Strossmayer za tamburu i gudače i Tihomira Ranogajca: Grimizni svirači za dva solista na braču i bisernici i orkestar.

U nastavku programa, u srijedu 26. svibnja, održan je Međunarodni interdisciplinarni umjetničko-znanstveni skup Pajo Kolarić i njegovo doba uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Skup je okupio umjetnike i znanstvenike koji su s glazbenim, scenskim, društvenim i povijesnim temama upoznali građane s kulturom, umjetnošću i stilom života u vrijeme 19. stoljeća. Plenarni su izlagači bili znanstvenici koji se bave tematskim područjima Skupa. Skupom se nastojalo potaknuti zainteresiranu javnost na revalorizaciju njegova lika i djela, a kroz znanstveno promišljanje o temama vezanim uz djelovanje Paje Kolarića.

Dani Paje Kolarića završili su biografskom večeri s Pajom Kolarićem na kojoj su studenti glume u Kulturnom centru 29. svibnja uprizorili scene iz njegova života.

Jedan od ciljeva Projekta bio je i angažirati naše studente u samoj pripremi, realizaciji i sudjelovanju u aktivnostima.

Projekt Dani Paje Kolarića primjer je dobre prakse kojim su zaokružena sva područja, od baštine, kulture, umjetnosti do znanosti. Svi su zadani ciljevi i ostvareni. Dvjestota godišnjica Kolarićeva rođenja završit će 17. siječnja 2022. godine na njegov rođendan kada će se premijerno prikazati dokumentarni film koji je sada u pripremi, objavit će se zbornik radova te nosač zvuka u produkciji Croatia Recordsa.

Sveučilišni glasnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike