Učionica
NAGRADE NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Brojnost nagrada kao zalog kvalitete
Objavljeno 18. lipnja, 2021.

Akademija za umjetnost i kulturu jedina je umjetničko-znanstvena sastavnica Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te svojom specifičnošću višestruko obogaćuje Sveučilište, ali i grad Osijek umjetničkom i znanstvenom dimenzijom. No njene umjetničke vrijednosti prepoznate su i izvan okvira grada Osijeka što pokazuju i brojne nagrade upućene studentskim radovima, a posebice predstavnicima nastavničkog kadra osječke Akademije. Profesori Akademije osvajači su brojnih važnih i ključnih nagrada na lokalnoj i nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini. Od recentnijih nagrada izdvajamo Povelju za životno djelo “Zvonko Festini” Liviji Kroflin za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Riječ je o najvažnijoj nagradi u području lutkarstva koju dodjeljuje Hrvatski centar UNIMA. Izuzetno važnu i cijenjenu Nagradu Grada Zagreba u području znanosti ove je godine osvojio Borko Baraban kao sudionik znanstveno-istraživačkoga i izdavačkoga projekta Povijest hrvatskoga jezika od srednjega vijeka do 21. stoljeća. Prije tri godine Baraban je dobio i Zlatnu plaketu za poseban doprinos razvoju humanističkih nauka koju dodjeljuju Evropski univerzitet Brčko Distrikt i Evropski univerzitet “Kallos” Tuzla, a istu je nagradu za poseban doprinos razvoju umjetnosti i kulture ove godine dobila i dekanica Akademije Helena Sablić Tomić.

Umjetničke nagrade otvaraju tri nagrade Zlatni studio predstavi Štajga u režiji Jasmina Novljakovića te recentna nagrada Branko Lovrec za promicanje vjerskih sloboda u RH profesoru Davoru Bobiću koji je prošle godine osvojio nagradu Porin za najbolju skladbu klasične glazbe. Iste godine Ana Sladetić osvojila je Likovnu nagradu Galerije Kranjčar na grupnoj izložbi na 35. Salonu mladih, a Anica Tomić Nagradu hrvatskog glumišta za režiju i najbolju predstavu. To je Anici Tomić druga Nagrada hrvatskog glumišta, a uz njih njezine su predstave i režije osvojile brojne nagrade, među kojima se ističu dva Marula, brojne nagrade na Malom Maruliću i Assiteju te dvije Zlatne Žar ptice, ali i međunarodne nagrade poput Messove i nagrade Dječjeg kazališnog festivala Pozorište zvezdarište u Beogradu. Od nešto starijih nagrada ističu se prvonagrađeno rješenje za Spomen-područje minsko polje u Lovasu Božici Dei Matašić (2019.), Nagrada Grigor Vitez za ilustraciju Stanislavu Marijanoviću (2018.), “Ex Aequo” Mariju Matokoviću za rad “Neizvjesni prostori I” na 26. slavonskom Biennaleu u Osijeku te veći broj nagrada Marin Držić Marijani Noli. Kao jedina Akademija sa studijem lutkarstva u Hrvatskoj i regiji, osječka Akademija rasadnica je lutkara koji osvajaju najvažnije nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima, a jednako tako nagrade osvajaju i njihovi profesori. Tako su predstave Zamrznutih pjesama, Dindim, o nježnosti i Duge Tamare Kučinović osvojile brojne nagrade, među ostalim i za režiju, na najvažnijim domaćim i međunarodnim festivalima, od reprezentativnih domaćih SLUK, Assitej i Mali Marulić preko međunarodnog festivala PIF do brojnih regionalnih festivala.

Navedene nagrade samo su manji dio ukupnog broja, no već ovako upućuju na visoku kvalitativnu razinu profesorskog kadra i same Akademije.

Sveučilišni glasnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike