Učionica
ZAVRŠEN 11. LUTKOKAZ

Rekordna posjećenost nikad duljeg, bogatijeg i virtualnijeg Lutkokaza
Objavljeno 18. lipnja, 2021.

Najdulji Lutkokaz dosad zatvorio je svoja virtualna vrata 4. lipnja do kada su njegove predstave i filmovi pogledani više od tri tisuće puta.

Iako je uoči početka 11. međunarodne revije lutkarstva Lutkokaz situacija s pandemijom bila vrlo neizvjesna te je dovela u pitanje njezino održavanje, organizatorica Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku odlučila se prilagoditi situaciji i izvući maksimum iz minimuma te je festival pretočila u virtualan svijet. Rezultat je te odluke dosad najdulji, najbogatiji i najposjećeniji Lutkokaz koji je u gotovo dva i pol mjeseca, od 22. ožujka do 4. lipnja, na stranici Kritičke platforme suvremenog lutkarstva EU (contemppuppetry.eu) besplatno prikazao devet lutkarskih predstava (uglavnom filmske adaptacije), osam lutkarskih filmova i dvije izložbe te je organizirao mrežne radionice Krune Tarle, Zorana Petroviča i Anđele Vidović s temama kazališne kritike i suvremenog lutkarstva. Taj bogati sadržaj pregledan je više od tri tisuće puta što predstavlja rekordne brojke za tu sve veću i bolju lutkarsku reviju. Također, budući da je ovogodišnji Lutkokaz održan kao dio projekta Kreativne Europe Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU, osječke i hrvatske predstave gledane su diljem Europe, posebice u zemljama partnericama, Sloveniji, Litvi i Škotskoj, što se pokazalo kao odlična reklama za Lutkokaz, osječku Akademiju i domaće lutkarstvo općenito.

Osim brojnošću, ovogodišnji se Lutkokaz nametnuo i kvalitetom programa. Tako su gledatelji diljem Europe (i svijeta) mogli pogledati svjetsku online premijeru predstave Pješčanik Lutkarskog kazališta Ljubljana i filma Hvalospjev Apsurdu u Relaciji na Melankoličnu Sadašnjicu – dnevnik anarhističke i nihilističke akademske skupine osječkih studenata te predstavu Caffe Kraljevstvo Kazališta lutaka Zadar koja je nekoliko tjedana nakon Lutkokazove projekcije osvojila tri nagrade na SLUK-u.

Uz nove lutkarske poslastice, gledatelji su imali prilike vidjeti nešto što više nemaju prilike pogledati na kazališnim scenama poput antologijske predstave suvremenog lutkarstva Djevin skok ili proljeće i slijepoj ulici družine Fasade te najvećih lutkarskih hitova osječke akademije, predstava Duga, Pekel na zemli i U potrazi za dijamantnom suzom. Uz to, Lutkokaz je po prvi put ugostio filmski program s naglaskom na kvalitetnim i kreativnim radovima studenata Odsjeka za kreativne tehnologije osječke Akademije.

Zaključno, iako je održan u vremenu silno okrutnom prema izvedbenim umjetnostima, 11. Lutkokaz pokazao je žilavost i prilagodljivost, proširivši se na film koji će, nadamo se, ostati trajni dio revije i u normalnijim prilikama i vremenima.

Sveučilišni glasnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike