Crna kronika
PRETRAGA DOMA U TENJI

U dvorištu uzgajao marihuanu, dobio kaznenu prijavu
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Policija je 34-godišnjaku oduzela 8 stabljika marihuane te vrećicu sa 70 grama iste droge

Tridesetčetverogodišnjak iz Tenje dobio je kaznenu prijavu zbog uzgoja marihuane u svom dvorištu. Policija je prije pretrage njegova doma imala saznanja da bi mogao posjedovati marihuanu, a kada su se te sumnje pojačale, policajci su odlučili od nadležnog osječkog suda zatražiti nalog za pretragu doma i okućnice 34-godišnjaka.



U pretragu kuće muškarca iz Tenje policija je krenula u srijedu, a sve je provedeno uz prisutnost svjedoka. Vrlo brzo policajci su pronašli osam stabljika marihuane, ali i plastičnu vrećicu s još oko 70 grama iste droge. Marihuana je oduzeta, a 34-godišnjak je kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu. Istraga se, doznajemo, nastavlja.

Prema komentaru MUP-a o sigurnosnim pokazateljima u Hrvatskoj prošle godine pod nazivom COVID i kriminalitet u 2020., pandemiji unatoč, povećane su aktivnosti policije prema razotkrivanju djelovanja organiziranih skupina u području zlouporabe droga te je tako 2020. prijavljeno 59 kaznenih djela počinjenih u sastavu zločinačkih udruženja koja se bave zlouporabom droga, odnosno čak 38 takvih kaznenih djela više nego prethodne godine. Dvije policijske uprave, među kojima je i najveća slavonska, istaknule su se lani pri otkrivanju ovakvih kaznenih djela.

- Zanimljivije od brojnosti jest rasprostranjenost otkrivenih kaznenih djela zlouporabe droga, a gdje se izdvaja činjenica da su Policijska uprava osječko-baranjska i PU primorsko-goranska tijekom 2020. bile uspješnije od Policijske uprave zagrebačke u broju otkrivenih kaznenih djela zlouporabe droga, a PU zagrebačka otkrila je tek 27 kaznenih djela zlouporabe droga više od PU splitsko-dalmatinske, koja je ujedno postigla 16,1 posto bolje rezultate nego godinu prije - kažu iz policije. Kako dalje navode, poremećaji do kojih je na hrvatskom tržištu droga došlo tijekom pandemije prošle godine izazvali su povećanja proizvodnje marihuane u tzv. kontroliranim uvjetima u Hrvatskoj na otvorenom (outdoor uzgajališta marihuane) i u zatvorenom (indoor uzgajališta marihuane). Broj otkrivenih slučajeva neovlaštene proizvodnje marihuane u 2020. porastao je za 213 posto u odnosu prema 2019., što je rezultat pojačanih policijskih aktivnosti.

Što se tiče Osječko-baranjske županije, policija je prošle godine evidentirala 249 kaznenih djela iz domene zlouporabe droga, a ukupna razriješenost im je bila 100 posto. Evidentirano je 189 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i 60 kaznenih djela omogućavanja trošenja droga.


Sandra Lacić
sudski nalog
KUĆA MU JE

PREGLEDANA

U SRIJEDU

POGLEDI UPERENI U TURISTIČKU SEZONU
Ukupno su u Hrvatskoj tijekom 2020. ostvarene 8323 zapljene svih vrsta droga, što je u odnosu prema 2019. pad od 23,4 posto, odnosno 2520 zapljena manje. No iz MUP-a ističu kako se može pretpostaviti da će jenjavanjem pandemije COVID-19 i povratkom stranih turista u Hrvatsku doći i do povećanja zlouporaba droga te do povećanja broja zapljena svih vrsta droga. Zanimljivo je da je 2013. godine policija u odori preuzela primat u ukupnom broju zapljena. Naime, od tada traje trend prema kojemu policija u odori ostvaruje više zapljena od kriminalističke policije, a njihov se udjel u protekle tri godine kretao od čak 71 posto tijekom 2018. preko 66 posto tijekom 2019. do 64,1 posto ukupnih zapljena tijekom 2020. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike