Osijek
LJETNA ČITAONICA FF-A

Otvoren poticajni prostor
za druženje studenata
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Predstavljanjem knjige "Pustare južno od Osijeka", autora Ivana Kastela i Branka Vadlje, u srijedu je otvorena Ljetna čitaonica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Knjiga Vadlje i Kastela jedinstvena je monografija, rezultat temeljitog osmogodišnjeg istraživanja. Većim dijelom baštini dio zajedničke povijesti na ovim prostorima, opisuje početke industrijalizacije, poljoprivredu, stanovanje, način života i rada u jednoj multikulturnoj zajednici. Bogato je ilustrirana i opremljena brojnim povijesnim dokumentima koji prikazuju povijesne istine o pustarama. Ovaj je uradak ogledalo prošlosti, ali i putokaz i poruka kakav bi život i suživot među ljudima mogao i trebao biti.

Čitaonica u kojoj je predstavljena nalazi se u dvorištu Knjižnice, u Školskoj ulici, gdje će studenti i nastavnici od sada imati priliku prelistavati literaturu u ugodnom ambijentu, bez prethodne rezervacije termina, što je praksa u zatvorenim prostorima knjižnice. Ljetna čitaonica, dakle, predstavlja povratak u normalno, mogućnost društvenog kontakta koji je u velikoj mjeri izostajao u pandemijsko vrijeme.

- Osmislili smo Ljetnu čitaonicu kako bismo studente potaknuli da češće dolaze u knjižnicu, pandemijska godina malo je prorijedila njihove dolaske, a mi smo inače bili poznati po velikim gužvama u našoj knjižnici. Nadamo se da će studenti prepoznati ovu našu inicijativu, da na otvorenom prelistavaju literaturu za polaganje ispita i pisanje seminarskih radova. Ako su slučajno negdje u prolazu, neka slobodno navrate, nije se potrebno najaviti, čitaonica će biti otvorena sve dok traju predavanja i ispitni rokovi, svakim radnim danom od 8.30 do 18.30 sati - rekla je voditeljica knjižnice Lana Šuster.

Čitaonica je opremljena crvenim stolicama i crnim stolovima, a da studentima ne bi bilo prevruće, tu su i bijeli suncobrani. Uz ambijent jednog od najljepših gornjogradskih dvorišta, riječ je o jednom uistinu poticajnom prostoru gdje će se studenti uz učenje moći i družiti.

- Inače se u knjižnicu studenti naručuju preko aplikacije, ali to im je jako nezgodno. Pokušali smo im vratiti taj društveni kontakt koji je posljednjih godinu dana izostajao, nadamo se da će se ovdje malo više opustiti. U knjižnici je uvijek sve prštalo od života, bilo je mnogo studenata koji su tražili literaturu, kopirali materijale, sastajali se, učili... Pandemija nas je malo otuđila, udaljila, studenti nam jako fale - dodala je Lana Šuster.

Uz poziv studentima u Ljetnu čitaonicu, najavimo predstavljanje knjige "U ime kapitala", mlade autorice Paule Rem, koje je zakazano za 29. lipnja, s početkom u 18 sati. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike