Novosti
SKUPŠTINA OSJEČKE ŽUPANIJE

Za predsjednicu izabrana je Ivana Bagarić iz Valpova
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Većini su se priključili i vijećnici Snage Slavonije i Baranje te oni s liste HNS/HSS/Reformisti

Skupština Osječko-baranjske županije na svojoj prvoj sjednici nakon svibanjskih lokalnih izbora, održanoj u četvrtak, i službeno je konstituirana jednoglasnim izborom Ivane Bagarić za predsjednicu. Isto tako jednoglasno su izabrani i potpredsjednici, na prijedlog većine Hrvoje Lukačević za prvog potpredsjednika i kandidat oporbe Goran Đanić, nezavisni kandidat s liste Domovinskog pokreta, za drugog potpredsjednika. Valja napomenuti da su se skupštinari, nakon dužeg izbivanja zbog pandemije koronavirusa i održavanja sjednica na Poljoprivrednom fakultetu, vratili u prostore Velike vijećnice gdje je sjednica održana i dalje pod nužnim epidemiološkim mjerama.



Iako je sve bilo potpuno jasno već nakon prvog kruga izbora kada je koalicijska lista HDZ-a, NL-a Anto Đapić, Aktivnih nezavisnih umirovljenika, Hrvatske stranke umirovljenika, Hrvatske stranke prava, Demokratskog HSS-a, Bloka umirovljenici zajedno i HSLS-a osvojila 26 vijećničkih mandata, većini su se priključila i tri vijećnika Snage Slavonije i Baranje te dva vijećnika s koalicijske liste HNS, HSS i Reformisti, tako da vladajuća većina broji 31 mandat. U opoziciji ostaje devet skupštinara iz koalicije Domovinski pokret/Stranka umirovljenika, pet SDP-ovih i dva koalicije Most/Hrvatski suverenisti.

Predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić, diplomirana pravnica iz Valpova, izrazila je iznimno zadovoljstvo činjenicom da je dobila povjerenje svih skupštinara. "To mi zaista mnogo znači. Radit ću odgovorno i pošteno, kao što sam i u prethodnom mandatu sudjelovala u radu Skupštine. Pozivam sve vijećnike da daju konstruktivne prijedloge i vode demokratske rasprave u novom četverogodišnjem radu. Već je prva sjednica odrađena jako dobro", konstatirala je Bagarić, najavljujući da će prva radna sjednica Skupštine biti već u prvoj polovini srpnja.

I Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljan činjenicom da je sve proteklo u radnoj i svečarskoj atmosferi. "Nastavljamo raditi onom dinamikom i smjerom kojim smo radili protekle četiri godine. I tada smo imali stabilnu većinu i stabilno funkcioniranje Županijske skupštine, tako da i sada očekujem da i pozicija i opozicija podrže dobre i kvalitetne projekte. Kao što smo jednoglasno konstituirali Skupštinu, nadam se da ćemo i sve ostalo u idućem razdoblju dogovorom odrađivati sa željom za napretkom Osječko-baranjske županije. U prošlom smo mandatu imali sjednice gotovo svaki mjesec, jer trebalo je mnogo odluka donositi, a vjerujem da će se takva dinamika nastaviti i u ovom mandatu, jer u realizaciju dolazi niz velikih projekata koji su već pripremljeni. Mislim da su vremena pred nama politički plodonosna za Osječko-baranjsku županiju", rekao je Anušić, izrazivši spremnost na suradnju sa svima zbog dobrobiti stanovnika županije.

Prvi potpredsjednik Hrvoje Lukačević je v.d. pročelnika Općine Trnava, i deset godina bavi se pisanjem i provedbom EU projekata. "Očekujem da će okosnica ovog mandata u sve četiri godine biti povlačenje što više sredstava iz EU fondova", kazao je Lukačević. Potpredsjednik Goran Đanić obećao je pomoć novoj predsjednici i drugima. "Svi smo zajedno za razvoj Osječko-baranjske županije, i podržavat ćemo sve što je dobro. Nadam se da se nećemo razdvajati na vlast i oporbu, nego ćemo skupa pridonijeti razvoju županije", zaključio je.



Tomislav Prusina
ZAMJENE
Dio izabranih skupštinara, zbog obnašanja nespojivih dužnosti, ili nekih drugih osobnih razloga, svoje je mandate morao staviti u mirovanje, ili ih prepustiti drugim vijećnicima. Tako je župan Ivan Anušić s HDZ-ove koalicijske liste svoj mandat prepustio Vinku Kuduzu, s liste DP/SU Krešimira Bubala i Silvu Miškulin mijenjaju Davor Stojan i Mislav Kovačić, dok je s SDP-ove liste Damir Tomić svoj mandat prepustio Zlatku Adjuloviću.

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

Najčitanije iz rubrike